Jämför gratis SMS lån här

* gratis snabblån gäller enbart kunder som lånar för första gången samt lånar upp till ett visst belopp

Så fungerar det att låna pengar gratis

Vill du låna pengar helt gratis så finns det inte alltför många långivare att välja mellan. Begreppet gratis smslån var betydligt mer utbrett förr i tiden men faktum är att det enligt de nya reglerna som återfinns i konsumentkreditlagen inte är tillåtet att marknadsföra lån som gratis. Detta trots att lånen faktiskt är just det – gratis! Med andra ord kan det vara svårt att själv leta upp vilka långivare som faktiskt erbjuder dig att låna pengar kostnadsfritt. Då kan det vara bra att återkomma till en sajt som Allt om SMS lån där listan över lånebolag som erbjuder gratis snabblån uppdateras löpande. Man bör dock vara medveten om att gratis smslån ofta fungerar som ett välkomsterbjudande. Det vill säga att det enbart är när du lånar hos långivaren första gången som du har möjlighet att låna utan kostnad. Detta gäller exempelvis samtliga lånebolag som återfinns i listan här ovan. Därmed bör du först säkerställa att du inte vid något tidigare tillfälle lånat hos kreditgivaren som erbjuder första lånet gratis.

När du lånar gratis innebär det att du tar ett räntefritt snabblån helt utan ytterligare avgifter. För att lånet ska anses som helt gratis ska du alltså vare sig behöva betala ränta, uppläggningsavgift eller administrationsavgift. Av denna anledning har vi inte tagit med låneföretag så som Lumify där du faktiskt behöver betala en aviavgift på det lån som i övrigt är gratis. Om du ska komma undan helt utan kostnader när du lånar så är det av yttersta vikt att du återbetalar ditt lån enligt avtalad betalningsplan. Gör du inte detta så är inget lån fritt från avgifter och kostnader. Du bör också vara medveten om att gratis smslån enbart gäller vissa lånebelopp. Hos Meddelandelån är det exempelvis bara ditt första lån på 1000 kr som är helt fritt från ränta och avgifter. Ska du ta ett SMS lån 8000 eller låna ett annan hög summa så kommer du inte att kunna låna gratis.

Gratis smslån

Förutsättningar för att låna gratis

Som vi redan betonat vikten av så krävs det att du betalar tillbaks ditt lån i tid för att slippa avgifter och ränta. Därtill gäller det att du uppfyller de krav som ställs på dig som låntagare. Alla kreditinstitut har olika grundkrav när det gäller vilka som får låna och inte. Det finns dock ett par krav som är konstanta oavsett vilket sms-lånebolag du vänder dig till. Det handlar om att du ska vara över 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige samt inte ha något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Däremellan kan bolagens grundkrav skilja sig en hel del åt. Majoriteten av de lånebolag som erbjuder konsumentkrediter i Sverige kräver att du har en taxerad inkomst. Denna inkomst behöver dock inte alltid komma från en tjänst utan kan likväl komma från a-kassa och pension. När det gäller ålder som måste vara uppnådd för att få låna så erbjuder vissa bolag SMS lån till personer som är 18 år. Andra lånebolag kräver istället att den som ansöker om lånet fyllt minst 20 år.

Har du betalningsanmärkningar behöver detta inte innebära att du automatiskt blir nekad ett lån. Istället finns det stora möjligheter att låna pengar gratis även för dig med anmärkningar. De flesta långivare ser dock helst att dina betalningsanmärkningar inte är nyare än sex månader. Hur många betalningsanmärkningar som varje enskild kreditgivare accepterar varierar mellan de olika bolagen. Utöver de grundkrav som varje lånebolag ställer på dig som ansöker om lån så genomförs alltid en individuell kreditprövning där man bland annat ser över din återbetalningsförmåga och din kreditvärdighet. Om du inte har den kreditvärdighet så kommer du inte att bli beviljad ett gratis snabblån. Däremot har många av de bästa SMS lånen hög beviljandegrad vilket innebär att man godkänner de flesta låntagare.

14 dagars ångerrätt på SMS lån

När du tar ett SMS lån eller ett sedvanligt privatlån utan säkerhet så har du alltid möjlighet att använda dig av ångerrätten. Detta innebär att du har rätt att ångra ett lån och således slippa att betala avgifter som är kopplade till lånet. Detta är en rättighet som du kan använda dig av om du exempelvis tagit ett lån utan att tänka efter först. Du kan även använda ångerrätten om du helt plötsligt för in oförutsedda pengar på kontot. När du tagit ett lån utan UC så har du 14 dagar på dig att utnyttja den så kallade ångerrätten som finns lagstiftad i konsumentkreditlagen. I samband med att du gör detta kommer du enbart att behöva betala ränta för de dagar som gått sedan lånet utbetalades. Har du debiterats ytterligare avgifter måste kreditgivaren återbetala dessa.

För att utnyttja ångerrätten behöver du kontakta långivaren inom 14 dagar från det att lånet tecknades. Du kan antingen ringa in till kreditgivaren i fråga eller så skickar du helt enkelt ett mail och skriver att du vill säga upp avtalet i enlighet med KKL 21§. Därefter behöver du återbetala själva lånebeloppet inklusive upplupen ränta inom 30 dagar. Dagarna börjar räknas från det att du meddelar långivaren om uppsägningen. Räntan du behöver betala räknas från det att du tog lånet till dess att lånet återbetalas i sin helhet.

Varför erbjuder långivare gratis snabblån?

Det kan tyckas dumdristigt av kreditgivare att erbjuda lån helt fria från både ränta och avgifter. Men faktum är att ett gratis SMS lån kan innebära att man lyckas få en kund som man annars inte hade fått. När denna kund ska låna pengar nästa gång är det inte omöjligt att man vänder sig till samma kreditinstitut. Detta då upplevelsen av lånandet var positivt i och med att lånet inte var förenat med några kostnader. På det stora hela handlar det alltså helt enkelt om ett marknadsföringstrick som är en del av strategin för kundanskaffning.

Dessutom får långivare som erbjuder gratis lån utan uc stor uppmärksamhet på sidor så som denna. Detta ger långivaren en så kallad USP (Unique selling point) som konkurrenterna inte har. Tanken är att man genom att erbjuda det första lånet gratis senare ska kunna tjäna pengar på dig genom att du kommer återkomma och ta ett nytt lån. Detta är dock inget du förbinder dig till när du tar ett gratis smslån. Men det finns dom som gör det och det är också därför långivare fortsätter att erbjuda kostnadsfria krediter. Dessutom erbjuder låneinstitutet ofta dig att förlänger lånet och skulle du göra detta med ett gratis lån så tjänar långivaren pengar direkt och lånet är inte längre gratis för dig.

Sedan räntetaket infördes på högkostnadskrediter har dock antalet långivare som erbjuder gratis snabblån minskat radikalt. Detta kan enkelt förklaras med att marginalerna för lånebolagen minskade då de helt plötsligt inte kunde ta hur höga avgifter och hur mycket ränta som helst. Men branschen är fortfarande relativt ny och mycket kan fortfarande hända. Skulle det komma fler lånebolag som erbjuder gratis krediter så lägger vi till dessa långivare i listan ovan direkt.