LÅN UTAN UC

Lån utan UC – jämför och låna idag

lån utan UCLån utan UC är något som blivit väldigt populärt. Anledningen till detta är att många vill undvika att få onödiga förfrågningar i sin UC då detta kan leda till ett sämre kreditbetyg. Att låna utan UC innebär dock inte att det inte tas någon kreditupplysning alls. Istället hämtas upplysningarna från andra kreditupplysningsbolag som exempelvis Creditsafe, Sergel och Bisnode. Nedan listar vi kreditgivare och låneinstitut som erbjuder smslån och privatlån utan att någon kreditupplysning från UC tas.

Innan du jämför lån utan UC och gör en ansökan så bör du göra en kostnadskalkyl över vad ett eventuellt lån kommer innebära för dig. Det är onödigt att dra på sig mer lån och skulder än vad som är nödvändigt.

Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
5 - 72 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Ränta
26%
i
Effektiv årsränta för en kontokredit på 15 000 kr som återbetalas under 12 månader är 29,33%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
1 - 60 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Ränta
22,50%
i
Effektiv ränta för en kreditlimit på 15 000 kr som löper under 12 månader är 24,97%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 45000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Ränta
39,6%
i
Effektiv ränta för ett lån på 10 000kr är 47,64%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 40000 kr
Återbetalningstid
1 - 60 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Ränta
39%
i
För en kredit på 25 000 kr som återbetalas under 12 månader betalar du en effektiv ränta om 47%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
3000 - 20000 kr
Återbetalningstid
1 - 36 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
380 kr
Ränta
39%
i
Vid ett lån på 3000 kr som återbetalas under 9 månader är den effektiva räntan 147,16%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Vad innebär lån utan UC?

KreditupplysningsföretagUC är en förkortning för Upplysningsscentralen som är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag. Det är hit de flesta större banker vänder sig när de vill ha kreditinformation om befintliga eller nya kunder som ansöker om lån. Företaget ägs dessutom av fyra storbanker vilka är Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken.

När banker eller långivare tar en upplysning i UC så får de all den information de behöver för att veta om låntagaren är kreditvärdig eller inte. Det handlar om information så som civilstånd, eventuellt fastighetsinnehav, deklarerad inkomst, eventuella betalningsanmärkningar, krediter och skuldsaldo samt övriga förfrågningar. Det sistnämnda innebär förfrågningar från andra banker, kreditgivare eller låneinstitut. Med denna information kan långivaren avgöra om en kund har bra återbetalningsförmåga eller inte. Genom att få en överblick över personens privatekonomi i form av inkomst, tillgångar och skulder blir det också lättare för långivaren eller banken att sätta en passande ränta. Ju större risk banken tar genom att bevilja dig lånet desto högre kommer räntesatsen vara. Kortfattat innebär detta att du med stabil eller bra ekonomi kommer erbjudas en låg ränta medan en person med låg inkomst och mycket skulder kommer att få en hög ränta. Ett lån utan UC innebär att kreditupplysningen inhämtas från ett alternativt kreditupplysningsföretag. Således kommer en ansökan om ett sådant lån inte påverka din kreditscore hos UC.

Skillnad mellan UC och andra upplysningsbolag

Det är inte helt utan anledning som många föredrar att låna snabbt från kreditinstitut som inte hämtar sina upplysningar från UC. Detta trots att man vet att någon form av kreditupplysning ändå kommer att tas. Enligt Konsumentkreditlagen måste nämligen de näringsidkare som betalar ut lån göra en kreditprövning innan lånet betalas ut. Detta för att se om låntagaren har förutsättningar att återbetala den skuld denna åtar sig i och med lånet. Prövningen innebär att långivaren får in tillräcklig information om låntagarens ekonomiska förhållanden för att kunna besluta om ett beviljande. Därtill måste god kreditgivningssed iakttas i förhållande till långivaren.

Anledningen till att många hellre lånar hos ett kreditinstitut som använder ett annat upplysningsbolag än UC och tar ett lån utan UC är för att dessa förfrågningar inte hamnar i din UC. Istället så kan enbart de långivare som använder det specifika kreditupplysningsföretaget se dina tidigare förfrågningar. Med andra ord kommer din kreditvärdighet inte påverkas om du i framtiden vill låna hos en större bank som tar UC. Detta då lånet inte kan avslås på grund av att du skulle ha för många förfrågningar på dig.

Snabblån utan UC vanligast

Om du vill ta ett lån utan att själva förfrågningen syns i UC så bör du alltså rikta in dig på kreditgivare som använder sig av andra upplysningsbolag. Detta är oftast kreditgivare som erbjuder mindre lån så som snabblån. Det är sällan du kan låna mer än 50 000kr utan att det kommer att synas i UC. I sånna fall innebär det att du tagit många små krediter som tillsammans utgör ett större belopp. Detta är dock inget vi rekommenderar då det blir en väldigt dyr affär!

Här på Allt Om Smslån listar vi många av de kreditgivare som erbjuder smslån utan UC. Genom att välja att läsa mer om respektive långivare kommer du även att kunna se vilket kreditupplysningsbolag som används. Vi rekommenderar dig att jämföra kreditgivarnas olika lån utan UC för att säkerställa att du alltid får bäst ränta och villkor. Fundera också en stund på om ett lån verkligen är nödvändigt eller om du kan få fram pengar på andra sätt. Vet du med dig att du kommer få svårt att återbetala lånet så ska du absolut avstå från att ansöka.

Se till att aldrig låna mer än du behöver. Ett lån innebär alltid en stor kostnad och siktar du dessutom in dig på lån utan UC så kan du räkna med ännu högre kostnader. Onödiga pengar som du hade kunnat använda till något annat. Har det uppstått en akut situation då man behöver få fram pengar så snabbt är det dock förståeligt om ett lån utan UC är ända utvägen. Se då till att välja det lån med lägst ränta och bäst villkor!

Hur mycket kan man låna utan UC?

Hur mycket du kan låna utan UC beror helt på vilket kreditinstitut du vänder dig till. Alla långivare erbjuder olika lånebelopp, räntor och villkor. Även återbetalningstiden som erbjuds kan skilja sig mellan de olika instituten. Hos de allra flesta sms-lånebolag går det dock att låna alltifrån 1000 kr upp till 25 000 kr utan att någon kontroll i UC görs. Vissa lånebolag erbjuder dock högre belopp än så och det är inte ovanligt att man lånar 50 000 kr utan UC. Väljer du att låna en sådan stor summa så bör du först se över så att du klarar att hantera återbetalningen av lånet. Eftersom lån utan UC ofta har en kort återbetalningstid så kan månadskostnaden bli hög. I regel behöver lån utan UC kontroll betalas tillbaks under mellan 1-12 månader. Vissa långivare erbjuder även sina kunder att förlänga lånets tid vilket kan vara ett alternativ om du helt plötsligt får en lägre inkomst en månad.

Behöver du låna en summa som överstiger 50 000 kr bör du istället vända dig till en långivare som erbjuder privatlån. Då har du möjlighet att låna ett större belopp men kommer då även att få en UC förfrågan på dig. Det kan det ändå vara värt om du exempelvis tar ett större samlingslån för att lösa många olika smålån och andra dyra krediter. Även räntan är lägre på privatlån utan säkerhet än på lån utan UC.

Snabb utbetalning när du lånar pengar utan UC

Snabb utbetalning av lån utan UCEn av de faktorer som många uppskattar med just lån utan UC är den snabba processen. Dessa lån går enkelt att ansöka om på nätet där du identifierar dig digitalt med BankID och får lånebesked direkt på skärmen. Ansökningsprocessen tar som mest några minuter och du slipper allt administrativt arbete kring din ansökan. Därtill erbjuds alltid snabb utbetalning när du tar ett lån utan UC. Många kreditinstitut erbjuder så kallad direkt utbetalning där du kan förvänta dig att få ditt lån utan UC på kontot inom 15 minuter. I de fall där direkt utbetalning inte erbjuds så kan du ändå förvänta dig att få in pengarna på kontot samma dag. Vill du undvika en längre utbetalningstid än så så ska du se till att ansöka om lån utan UC under långivarens öppettider. Dessa är vanligtvis mellan måndag till fredag under vanliga kontorstider. Det ska dock sägas att många av de företag som erbjuder denna typ av lån även har helg- och kvällsöppet. Således fungerar det vanligtvis bra att ansöka om ett snabblån både under kvällar och helger. Detta utan att utbetalningstiden påverkas nämnvärt.


Vanliga frågor och svar om lån utan UC

frågor och svar lån utan ucInnebär ett lån utan UC att ingen kreditupplysning görs?

Nej, enligt konsumentkreditlagen måste kravet om god kreditgivningssed följas. Detta innebär bland annat att en kreditprövning ska göras. Detta för att långivaren ska kunna göra en bedömning av låntagarens ekonomi för att se att denne har den återbetalningsförmåga som krävs för att få låna pengar. Det ligger alltså till viss del i låntagarens intresse att en kreditupplysning görs. Om lån beviljas till personer som inte är i stånd att betala tillbaks skulden kan detta få svåra konsekvenser för personens privatekonomi. Däremot specificeras det inte i lagen vad exakt en kreditprövning ska innehålla. När du ansöker om ett lån utan UC tas en kreditupplysning men inte från Upplysningsscentralen.

Vad är skillnaden mellan en kreditupplysning från UC och en från Creditsafe/Bisnode?frågor och svar lån utan uc

Skillnaden när du väljer att ta ett lån utan UC kontroll är att storbanker och andra låneinstitut inte kan se din förfrågan. Din förfrågan registreras inte hos UC utan enbart hos det kreditupplysningsföretag som långivaren använder sig av. Således är det bara andra långivare som använder sig av samma företag som kan se att du ansökt om ett lån. Därmed påverkas inte din kreditvärdighet negativt på samma sätt som om du tar ett lån där kreditupplysningen inhämtas från UC.

Varför är det bra att ha få förfrågningar i UC?frågor och svar lån utan uc

Anledningen till att man inte vill ha många förfrågningar i sin UC är att detta kan påverka ens kreditscore negativt. Många förfrågningar är ett tecken på en svajig ekonomi vilket i sin tur utgör en större risk för banker och långivare. Därför kan det i längden bli svårare att bli beviljad ett lån om man samlar på sig för många förfrågningar.

Kan jag ta ett lån utan UC om jag har betalningsanmärkningar?frågor och svar lån utan uc

Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem om du ansöker om ett lån utan UC. De kreditinstitut som ger ut denna typ av lån har i regel väldigt flexibla villkor och flera av instituten accepterar låntagare med betalningsanmärkningar. Däremot bör dina anmärkningar inte vara nyare än sex månader om du vill vara säker på att bli beviljad lånet.

Finns det några nackdelar eller risker med lån utan UC koll?frågor och svar lån utan uc

Den främsta nackdelen med lån utan UC koll är den höga effektiva räntan. De låneinstitut som erbjuder dessa lån gör det ofta i form av högkostnadskrediter. Dessa krediter är förenade med en hög effektiv ränta. Därtill är ofta återbetalningstiden väldigt kort vilket kan göra det svårt att betala skulden i tid. Om betalning uteblir riskerar man att få betala höga avgifter i form av påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och förseningsavgift. Utebliven betalning under en längre tid kan leda till en betalningsanmärkning.

Hur vet jag om ett låneinstitut tar UC eller inte?frågor och svar lån utan uc

Enklaste sättet att ta reda på om ett låneinstitut tar UC eller inte är att vända sig till långivarens hemsida. Under Frågor & Svar brukar denna fråga dyka upp och då kan du enkelt se vilket bolag som används för inhämtning av kreditupplysningar. Även sidor så som Allt om Smslån informerar om vilka olika kreditupplysningsföretag respektive långivare använder sig av. De som inte använder sig av UC använder sig i regel av något av följande bolag; Bisnode, Syna, Creditsafe eller Decidas.


Låneförmedlare tar bara en upplysning

låneförmedlare utan ucFör dig som är mån om din kreditvärdighet och inte vill samla på dig en massa olika förfrågningar i UC kan vi rekommendera dig att ta lån via en låneförmedlare. Branschen för låneförmedlare har växt radikalt de senare åren. Det är nu snarare regel än undantag att människor använder sig av tjänsterna som erbjuds i samband med ansökning av lån. Det finns en rad kända låneförmedlare på den svenska marknaden och du känner säkert redan till en del av dessa. De främsta låneförmedlarna i Sverige just nu är Lendo, Advisa, Direkto och Zmarta. Hos dessa aktörer kan du enkelt ansöka om lån och sedan jämföra de lån du erbjuds.

Fördelen med att använda sig av en låneförmedlare är att enbart en UC tas. De långivare som är intresserade av att erbjuda dig lån samt är anknutna till låneförmedlaren får helt enkelt dela på en upplysning. På så sätt slipper du få flera förfrågningar i din UC trots att du får välja mellan en rad olika lån från olika kreditmarknadsbolag och banker. Du riskerar inte heller att en UC tas och så får du inte ens lånet beviljat. Hos låneförmedlaren listas enbart de låneerbjudanden som du faktiskt får!

Egna tjänster för att se kreditvärdighet

Är du nyfiken på att se hur din kreditvärdighet ser ut och vad det är för uppgifter som banker och kreditinstitut får ta del av? I sånna fall kan du besöka Minuc.se. Detta är UCs sida för privatpersoner och här finns en rad olika tjänster att ta del av. Bland annat kan du utnyttja en tjänst som heter Kreditkollen där du enkelt kan följa din kreditvärdighet och se vad som behövs förbättras för att denna ska bli högre. När du prenumererar på tjänsten får du fri tillgång till din egen kreditupplysning där du bland annat kan se taxerad inkomst, fastighetsinnehav och eventuella betalningsanmärkningar.

På Minuc.se kan du även beställa UC ID-skydd. Detta skydd gör att du får ett meddelande varje gång din kreditupplysning ändras. Därtill hjälper UC dig om du skulle råka ut för en ID-kapning. Vi rekommenderar alla som är måna om sin kreditvärdighet och har intresse för privatekonomi att kolla igenom vilka tjänster UC erbjuder privatpersoner. För mer information om Upplysningscentralen och dess tjänster hänvisar vi dig till www.uc.se.