Letar du efter lån till låg ränta så är du långt ifrån ensam. De flesta svenskar som går i lånetankar vill låna pengar med låg ränta för att få en så liten månadskostnad som möjligt. En förutsättning för att låna pengar till låg ränta är att man först jämför räntor från flera olika långivare. Räntan hos två till synes likadana långivare kan skilja sig stort. Och tar du dig inte tid att jämföra och förhandla räntor så riskerar du att betala mer än nödvändigt för ditt lån. Detta oavsett om du tänkt ta ett litet lån utan UC eller om du ska låna 100 000 kr.

Även om räntan är den faktor som påverkar lånets kostnad mest så bör du även vara medveten om andra kostnader som kan skilja sig åt när du jämför lån. Bland annat brukar långivare ta ut en uppläggningsavgift eller startavgift (om du inte tar SMS-lån utan uppläggningsavgift). Denna avgift kan vara allt mellan 0-795 kr och påverkar således också totalkostnaden för ditt lån. Andra avgifter som kan tillkomma och se olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig till är avi- och administrationsavgifter.

För att du ska få en rättvis bild av respektive låns kostnader när du jämför räntor bör du alltid se till den effektiva räntan. Den effektiva räntan är det bästa jämförelseverktyget att använda sig av när man letar efter det billigaste lånet. Nedan listar vi långivare och låneförmedlare som erbjuder dig lån till låg ränta.

 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Freedom Finance
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-29,40%
Räntan sätts individuellt och ligger på mellan 2,95–26,05% vilket ger en effektiv ränta mellan 2,99-29,40% Lånar du 180 000 kr med en löptid på 10 år och får en rörlig ränta på 5,95% så blir den effektiva räntan 6,11%. Detta förutsatt att inga startavgifter eller aviavgifter tas ut. Totalt att betala blir 239 262 kr medan den månatliga kostnaden blir 1994 kr (120 avbetalningar).
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 20 år
 • Läs mer om Zmarta
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 3,30–30,40%
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 500 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Lendo
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: fr.0 kr
 • Effektiv ränta: 2,95-29,95%
Annuitetslån på 600 000kr med 5,42% nominell ränta och löptid 12 år ger en effektiv årsränta på 5,56%. Totalt belopp att återbetala 817 408kr(5677kr/mån) med 144 avbetalningar. Räntan sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 599 998 kr
 • Löptid: 1 år - 20 år
 • Läs mer om Enklare
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-87,09%
Annuitetslån på 500 000 kr med löptid 15 år, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 6.11%. Totalt belopp att återbetala 757 042 kr (180 avbetalningar). Räntekostnad 257 042 kr. Individuell ränta varierar från 2.95 - 39% med effektiv ränta från 2.99-87.09%.

Hur fungerar ränta?

Att låna pengar är inte gratis. Istället tar varje långivare och bank ut en kostnad för själva utlåningen. Denna kostnad tas ut i form av ränta vilken alltså kan likställas med priset för att få låna. Ett fåtal långivare erbjuder räntefria lån men då får man ofta räkna med att andra kostnader tillkommer istället. Den ränta som olika banker och långivare tar ut kan se ut på olika sätt. Räntan kan också skilja sig åt beroende på vilken långivare man vänder sig till. Vidare är räntan något som kan ändras över tid.

Vilken ränta en långivare tar ut beror på ett flertal faktorer. När det gäller privatlån och samlingslån så har varje långivare ett räntespann som man utgår från. Detta innebär att samtliga låntagare kan förvänta sig en ränta inom det specifika spannet. Vart i räntespannet man hamnar beror till stor del på hur ens ekonomiska förutsättningar ser ut. Detta innebär att i takt med att du får en bättre kreditvärdighet ökar också dina förutsättningar att bli beviljad lån till låg ränta.

Lån till låg ränta
För att hitta lån till låg ränta bör du alltid se till att jämföra olika långivares räntor

Hitta lån med låg ränta

När du är ute efter att låna pengar till låg ränta är det viktigt att du väljer rätt typ av lån. Vissa låneprodukter har nämligen hög ränta oavsett hur bra eller dålig kreditvärdighet du har. Detta gäller exempelvis SMS-lån som är en så kallad högkostnadskredit. SMS-lån har ofta en fast ränta vilket innebär att samtliga låntagare får betala samma ränta. Detta är inte alls fördelaktigt för dig som har god kreditvärdighet. Då är det istället bättre att rikta in sig på ett blancolån med individuell räntesättning. När du lånar på detta sätt kan du få en ränta som är alltifrån 2,95% upp till 29,95%. Det handlar då om nominell årsränta och inte om effektiv ränta. Den effektiva räntan är alltid högre då den inkluderar övriga kostnader som är knutna till lånet.

Det finns många långivare som erbjuder blancolån med låg ränta. För att hitta lånet med lägst ränta behöver du först jämföra- och ställa de olika långivarna mot varandra. Detta kan du göra via jämförelsesajter så som Allt om Smslån. När du väl hittat den långivare som erbjuder lån med lägst ränta bör du säkerställa att du uppfyller kraven för att få låna. Alla långivare har nämligen olika krav även om dessa brukar vara snarlika. Det handlar vanligtvis om att du ska vara myndig, ha någon form av inkomst samt är folkbokförd i Sverige. Andra krav kan variera så som om det är möjligt att låna trots betalningsanmärkningar eller inte.

Även om en långivare accepterar låntagare med betalningsanmärkningar så får du räkna med att du erbjuds en högre ränta. Ska du hitta lån med låg ränta så bör du alltså först förbättra din kreditvärdighet. Det kan exempelvis handla om att du ska vänta med att ansöka om lån till dina anmärkningar försvinner från ditt register. En betalningsanmärkning finns kvar i ditt register hos UC i 3 år.

Kreditvärdighet påverkar räntan

Det är inte bara betalningsanmärkningar som påverkar din kreditvärdighet. Istället handlar kreditvärdighet om hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut i ett större perspektiv. För att kunna låna till låg ränta måste dina ekonomiska förutsättningar vara goda. Detta leder till en hög kreditvärdighet och bättre möjlighet att få låna till förmånliga villkor.

En av de faktorer som påverkar ditt kreditscore är hur hög din inkomst är. Ju högre inkomst desto bättre. Vidare ger en fast inkomst dig bättre förutsättningar än om du exempelvis bara har ett vikariat eller är visstidsanställd. Det som är viktigt för långivaren är att du har en stadigvarande inkomst vilket garanterar en god återbetalningsförmåga. Långivaren tar nämligen en kreditrisk i samband med utlåningen. Denna risk vill man dra ner så mycket som möjligt. Utgör du ingen risk utan har en god kreditvärdighet kan också långivaren erbjuda dig en låg ränta på ditt lån.

Andra faktorer som påverkar kreditvärdighet och som i sin tur påverkar räntan är hur stora dina befintliga skulder är. Har du höga skulder i förhållande till din inkomst så drar detta ner ditt kreditbetyg. Har du få eller inga skulder alls så har du således bättre möjligheter att få ett lån till låg ränta.

Vanliga frågor & svar om lån till låg ränta

aosbackground

Vad räknas som låg ränta på lån?

Vad krävs för att få låna med låg ränta?

Hur hittar jag lån med låg ränta?

Vilka lån har lägst ränta?

Är det möjligt att låna med låg ränta med betalningsanmärkningar?

Få låg ränta med hjälp av låneförmedlare

Vill du öka dina chanser att hitta ett lån med låg ränta så rekommenderar vi dig att använda dig av en låneförmedlare. Det finns flera olika låneförmedlare att välja på i Sverige. Du känner säkert redan till förmedlare så som Lendo, Zmarta, Advisa och Freedom Finance.

En låneförmedlare samarbetar med upp till 30 olika banker och långivare och hjälper dig att förhandla lånet hos dessa partners. Låneförmedlaren tar enbart en UC på dig och denna kreditupplysning skickas sedan vidare till alla anslutna långivare. På så sätt riskerar du inte heller att försämra din kreditvärdighet när du går via en låneförmedlare.

Genom en låneförmedlare kan du få upp till 30 låneofferter och på ett tydligt sätt se vilken bank eller långivare som erbjuder dig det billigaste lånet.