Jämför räntefria snabblån

*erbjudande om räntefria SMS lån gäller enbart nya kunder och upp till ett visst lånebelopp

 • Lånebelopp: 2 000 kr - 70 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Lumify
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 395 kr
 • Effektiv ränta: 12,87-236,50%
Kredit om 5 000 kr med 39,5 % ränta och återbetalningstid på 6 månader (med 6 återbetalningar på 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Räntefria lån är inte alltid kostnadsfria lån

Innebörden av ett räntefritt lån är att lånet inte är kopplad till någon ränta. Det vill säga den nominella räntan på lånet är 0%. Detta behöver dock inte innebära att lånet är gratis. I många fall tillkommer det olika avgifter på snabblånen som erbjuds. Det kan handla om alltifrån uppläggningsavgift till aviavgift och uttagsavgift. Samtliga kostnader som är kopplade till ett lån ingår i den så kallade effektiva räntan. Med anledning av detta så är den effektiva räntan i stort sett alltid betydligt högre än den nominella räntan.

Det finns dock de långivare som faktiskt erbjuder SMS lån helt utan både ränta och avgifter. Ett exempel är Meddelandelån som återfinns i listan ovan. Nya kunder hos denna långivare kan låna 1000kr utan att betala vare sig ränta eller andra kostnader. Man kan alltså säga att lånet är helt kostnadsfritt. Däremot är det inte gratis i den mening att du inte behöver amortera. Hur man än vänder och vrider på det så behöver du alltid betala tillbaks det belopp du lånar. Detta oavsett om du tar ett räntefritt lån eller inte.

Innan lagen om högkostnadskrediter infördes så marknadsförde nästan alla långivare sina mikrolån som ”räntefria lån”. Visserligen var den nominella räntan låg men avgifterna var desto högre. Man skulle kunna säga att hela affärsmodellen byggde på att ta ut ockerpriser på sina lån. Som väl är så är marknaden nu reglerad och långivare måste enligt lag redovisa den effektiva räntan på samtliga lån som marknadsförs.

Smslån utan ränta

Alltid rätt att låna utan ränta i 14 dagar

Många av de bolag som erbjuder konsumentkrediter idag skyltar med att deras lån är kostnadsfria i fjorton dagar. Detta är dock enbart ett marknadsföringstrick. Faktum är att alla kunder enligt lag har en ångerrätt som sträcker sig fram till fjorton dagar efter det att du signerat låneavtal. Med andra ord är detta ingen tilläggstjänst som vissa sms-lånebolag erbjuder. Istället är det en laglig rätt som åter finns i konsumentkreditlagen. I praktiken innebär detta att du inom 14 dagar från det att du tog lånet kan återbetala pengarna utan att betala vare sig avgifter eller ränta.

Ångerrätten i paragraf 21 i konsumentkreditlagen gäller inte enbart SMS lån. Lagen tillämpas även på privatlån och andra lån utan säkerhet. En konsumentkredit kan exempelvis vara en kontokortskredit eller en avbetalning. Däremot går bostadslån under andra lagar vilket således gör att andra regler tillämpas för denna typ av lån.

Så här ansöker du om ett räntefritt lån

Om du inte ansökt om smslån hos de flesta långivare ännu så är förutsättningarna goda för att bli beviljad ett SMS lån utan ränta. För att ansöka om ett sådant kan du först börja med att se så du inte redan har lånat hos de kreditinstitut vi listat ovan. Därefter följer du bara nedanstående steg för att ansöka om lånet.

 1. Välj långivare i listan som presenteras här på sidan
 2. Ansök om det belopp som erbjuds räntefritt
 3. Få besked direkt på skärmen
 4. Signera lånehandlingar
 5. Få pengarna utbetalda inom två dagar

Väljer du att ansöka om lån hos Lumify så är lånet fritt från både ränta och uppläggningsavgift. Du kommer däremot debiteras en uttagsavgift på 60kr när du väljer att ta ut pengar från ditt kreditkonto. Hos Meddelandelån slipper du däremot alla avgifter och du behöver bara återbetala de 1000kr som du lånat. För att lån ska vara helt räntefria och avgiftsfria måste du återbetala lånet i tid. Väljer du att förlänga lånet så kommer det att tillkomma en förlängningsavgift. Uteblir du med betalningen utan att förlänga så kan du komma att debiteras både påminnelseavgift, dröjsmålsränta och inkassoavgift.

aosbackground

Vad är haken med SMS lån utan ränta?

Många kanske tror att det finns någon hake med smslån utan ränta. För vem skulle egentligen vilja ta risken som utlåning faktiskt medför utan att få något för det. Faktum är att det egentligen inte finns någon hake med räntefria lån. Åtminstone inte så länge du ser till att återbetala lånet i tid samt inte utnyttja något erbjudande om förlängning. Om man exempelvis tar Meddelandelån som exempel så innebär det räntefria lånet verkligen 0kr i ränta och avgifter. Det långivaren istället tjänar på är att man lyckats locka en ny kund som kanske inte annars hade tagit ett lån. Din erfarenhet av långivaren kommer dessutom med största sannolikhet vara positiv då du inte behövt betala något för lånet. Med andra ord är chansen stor att du återvänder till samma långivare nästa gång du är i behov av ett mindre lån.

Genom att erbjuda nya kunder räntefria snabblån får man dessutom en konkurrensfördel. I övrigt så är de lån som erbjuds på marknaden väldigt snarlika. Med andra ord har man här hittat ett sätt att utmärka sig som varumärke och få lättare att locka kunder. Som du kan se i listan ovan så är antalet sms-lånebolag som erbjuder räntefria snabblån ganska få. Med andra ord finns det många andra kreditinstitut som inte tycker det är värt risken man tar genom att erbjuda sina kunder mikrolån utan ränta.