• Lånebelopp: 10 000 kr - 100 000 kr
  • Löptid: 1 mån - 12 mån
  • Läs mer om Norwegian-kortet
  • Utan UC: Nej
  • Startavgift: 0 kr
  • Effektiv ränta: 19,99%
Effektiv ränta vid nyttjad kredit av 15 000kr under 12 månader är 21,93%.

Därför bör du jämföra kreditkort

Vi rekommenderar att du använder dig av den information som finns här på sajten innan du ansöker om ett kreditkort. Anledningen till detta är att alla kort på marknaden är kopplade till olika villkor, räntor och avgifter. Dessutom passar de enskilda korten inte alla. För att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt kreditkort bör du därför hitta det kort som gynnar dig och din livssituation mest.

Genom att jämföra kreditkort kan du enkelt se vilket kort som skulle vara bäst för dig. Om du fastnar för ett specifikt kort som vi listar här på sajten så kan du klicka på detta för att få en fullständig recension. I recensionen finner du all nödvändig information för att du ska kunna fatta ett så bra beslut som möjligt. Innan du börjar jämföra korten kan det vara bra att fundera över vad som är den främsta anledningen till att du vill skaffa ett kreditkort. Gör du detta så kommer det bli enklare för dig att hitta det kort som passar dig och dina behov bäst!

kreditkort

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är precis som ett betalkort eller ett bankkort en smidig betalningslösning. Kortet fungerar vanligtvis i alla betalterminaler och du kan således betala med kortet var du än befinner dig. Du också göra uttag med ditt kreditkort men i vissa fall kan detta vara kopplat till en viss avgift. Både täckning och avgifter varierar mellan de olika leverantörerna av korten. Skillnaden mellan ett kreditkort och ett bankkort är att du med det förstnämnda kortet handlar på kredit precis som när du handlar på avbetalning. När du använder pengar kommer dessa alltså inte dras ifrån ditt vanliga bankkonto. Istället får du varje månad hem en faktura på det belopp som utgör den totala kredit som du har använt dig av Du väljer själv om du vill betala hela fakturan eller bara delar av den.

När du betalar hela skulden på din faktura så behöver du inte betala någon ränta. Väljer du istället att delbetala din skuld så kommer kortutgivaren att lägga på ränta på den kredit som används. Hur hög räntan är varierar mellan olika kreditkort. Ett alternativ om du vill slippa betala dyr ränta är att ansöka om ett SMS lån utan ränta istället.

Fördelar med kreditkort

Fördelen med att använda sig av ett kreditkort är att du får alla dina köp och transaktioner samlade. Via den månatliga fakturan kan du få en bra överblick över ditt köpmönster. Ser du en transaktion som du inte känner till så bör du kontakta kortutgivaren. Du kan då tillsammans med kreditmarknadsbolaget forska i om kortet kanske blivit kapat. Har det blivit kapat så har du inte behövt ligga ute med dina egna pengar vilket du skulle gjort om ditt bankkort blivit kapat. Skulle ditt kort hamna i orätta händer behöver du heller inte vara rädd att ditt lönekonto är kopplat till kortet. Istället kan den som tagit kortet enbart använda den kredit som finns tillgänglig.

Andra fördelar med kreditkort är att dessa ofta är kopplade till bonussystem eller poängsystem. Med andra ord får du något tillbaks när du använder kortet. Det kan handla om återbäring eller poäng som innebär att du kan få gratis flygresor. Dessutom är ett kreditkort bra att ha om något oförutsett händer eller om man är i behov av likviditet men det är långt kvar till löning.

Nackdelar med kreditkort

Den främsta nackdelen med kreditkort är att det är lätt att spendera mer än vad man egentligen har råd med. I och med att du alltid har en kredit att utnyttja kan det vara lockande att göra mer ogenomtänkta köp. Du som har svårt att hantera pengar och vet med dig att du skulle spendera över din budget med ett kreditkort bör inte skaffa dig ett. Om du dessutom inte betalar hela din skuld varje månads så läggs ränta på vilket kan bli ganska dyrt i längden. Räntorna på kreditkort är i regel ganska höga och går knappast att jämföras med räntorna på exempelvis lån med säkerhet.

En annan nackdel med kreditkort är att korten ofta är kopplade till vissa avgifter. Det handlar bland annat om en årsavgift. Denna avgift kan man dock förhandla bort om man har talets gåva. Man kan också se till att skaffa kortet under perioder då kortutgivaren kör kampanjer med slopad årsavgift. Andra kostnader som kan tillkomma för dig som har ett kreditkort är uttagsavgifter. Vissa kortutgivare lägger på en avgift när du tar ut pengar i bankomater. Kreditkort ska främst ses som ett betalningsmedel som du använder när du handlar. Slutligen kan det vara svårt att få ett kreditkort beviljat om du är ung. Ett alternativ för dig som är 18 år och behöver pengar snabbt är istället ett mindre internetlån.

Frågor & svar

aosbackground

Vad är kreditkort?

Vilket kreditkort är bäst?

Vad är effektiv ränta?

Hur stor kredit kan man ha?

Vilka fördelar finns det med kreditkort?

Vilka avgifter och kostnader tillkommer?

Olika typer av kreditkort

Det finns en rad olika kreditkort på marknaden och för att få ut det mesta av sitt kortanvändande gäller det att man väljer rätt kort. Införskaffandet av ett kreditkort bör baseras på dina levnadsvanor. Om du främst använder ditt kort för att handla mat så är det ett shoppingkort som exempelvis ICA Bankens kreditkort eller Coop kreditkort som du ska ha. Reser du istället mycket så passar ett SAS Eurobonus kreditkort dig bättre. Det finns även nischade kort för dig som vill ha rabatt på drivmedel eller för dig som gillar lyx och bra VIP-service. Nedan ser du vilka kategorier av kort det erbjuds på kreditkortsmarknaden just nu.

Mat- och shoppingkort

För dig som spenderar mycket tid i mataffären eller lägger mycket pengar på shopping passar ett mat- och shoppingkort. Med dessa kreditkort kan du få återbäring på dina köp. Återbäringen ser olika ut beroende på vilket shoppingkort du införskaffar dig. Men vanligt är att man ger sina kunder värdecheckar, exklusiva rabatter eller cashback. Kolla igenom utbudet för dessa kort och försök rikta in dig på den kortutgivare som har samarbete med just din favoritaffär. På så sätt får du ut det mesta av kortet. Ledande aktörer när det gäller mat- och shoppingkort är Coop, ICA, Collector Easyliving och Lindex.

Bensinkort

Nästa kategori är bensinkort och det säger nästan sig själv vad dessa kort ger rabatt på. Det handlar såklart om drivmedel och ett kreditkort från en bensinmack passar dig som är ute på vägarna mycket. Som ägare till ett bensinkort med kredit kan du glädja dig åt gratis årsavgift, rabatt på drivmedel, erbjudanden och bonus på allt du tankar för. Skaffar du dig ett bensinkort bör du dock tänka på att tanka på samma kedja i den mån detta är möjligt. Exempel på företag som erbjuder sina kunder bensinkort är Circle K, Preem och Shell.

Flygkort

För dig som flyger mycket passar ett flygkort från exempelvis American Express eller Norwegian. Dessa kort kan kopplas till specifika flygbolag som du flyger ofta med. Kopplar du korten samlar du poäng när du handlar och bokar resor. Dessa poäng kan sedan ge dig gratis flygresor och förmåner så som fri access till lounger och fast track. Korten har dessutom ofta någon form av reseförsäkring kopplad till sig. Nackdelen med exempelvis American Express är att inte alla svenska butiker godkänner detta kort som betalningsmetod. I utlandet är det istället ofta en fördel att ha American Express.

VIP-kort

För dig med hög inkomst och ett överflödigt leverne passar ett VIP-kort eller ett premiumkort. Utgivare av sådana kort är bland annat American Express, Eurocard och Swedbank. Notera att årsavgifterna på premiumkort kan vara riktigt saftiga. Dock får du också otaliga förmåner med korten så som concierge service, omfattande försäkringar, bonuspoäng samt extrapoäng.

Jämför kreditkort

Kredit och ränta

I samband med att du ansöker om ett kreditkort kommer du att behöva ange hur stor kredit du vill koppla till kortet. Kreditgränserna för dagens kreditkort ligger på allt mellan 1000 kr till 150 000kr. Hur hög kreditgräns just du kan få beror dock på dina ekonomiska förutsättningar. Det är alltså inte helt säkert att du beviljas den kredit du ansöker om. Kortutgivaren i fråga kommer först att ta en sedvanlig kreditupplysning för att avgöra hur stor kredit du får.

Även om du har ett visst kreditutrymme på ditt kort så betalar du bara ränta för den kredit du använder. Detta precis som när du har ett kreditkonto hos en långivare som Flexlimit. I många fall debiteras inte någon ränta alls om det är så att du väljer att betala hela din kreditskuld i samband med förfallodagen på fakturan. Det flesta kortutgivare erbjuder mellan 30-60 dagars räntefri kredit. Väljer du att delbetala så kan du räkna på en ränta på mellan 9-25%.