Effektiv ränta inkluderar alla avgifter

ränta på smslån

Den ränta som är relevant att se på för dig som tar direktlån är den effektiva räntan. Detta då SMS-lån ofta är kopplade till många olika avgifter. Genom att redovisa den effektiva räntan ger långivaren dig en möjlighet att se hur stor den totala kostnaden kommer att bli. Detta då den effektiva räntan inkluderar alla avgifter och kringkostnader som ett lån utan säkerhet kan innebära. Enligt konsumentkreditlagen måste långivare lämna uppgifter om den effektiva räntan i samband med marknadsföring av krediter. Den information som lämnas ska därtill vara klar och tydlig för dig som låntagare.

Effektiv ränta är alltså kostnaden för hela ditt lån. Man skulle även kunna jämföra det med en prislapp på ditt lån. Dock är inte själva skuldbeloppet inräknat i den effektiva räntan. Skulden amorterar du på och den effektiva räntan betalar du upptill. När du börjar förstå begreppet effektiv ränta och vad det innebär kan du också använda den när du jämför olika lån. Dock ska man vara medveten att den effektiva räntan räknas på årsbasis vilket gör att den kan te sig otroligt hög. Ofta betalar du inte så stor ränta när du tar akutlån då dessa lån vanligtvis har korta återbetalningstider. Du kan jämföra SMS-lån och räntor här på Alltomsmslan.se. För att komma ner i effektiv ränta på lån kan det löna sig att låna genom fackförbund eller långivare som Moank som tillåter dig att ansluta din arbetsgivare till lånet.

Nominell ränta räknas på årsbasis

En annan typ av ränta är den nominella räntan som vanligtvis räknas på årsbasis. Den nominella årsräntan brukar ofta redovisas på långivarnas hemsidor i samband med att du ansöker om ett lån. Vanligt är att man hellre skyltar med denna än den effektiva räntan. Detta då den senare är betydligt större. Den nominella räntan innefattar enbart den ränta du ska betala på din totala skuld. Räntan beräknas procentuellt utifrån din lånesumma. Även alternativa lån så som lån hos pantbank är kopplad till en nominell ränta.

Utlåningsränta och inlåningsränta

inlåningsränta och utlåningsränta

Det är inte bara när du lånar pengar som räntan kan bli relevant. Utöver utlåningsränta som du betalar när du lånar kan du nämligen även tjäna inlåningsränta om du skulle spara pengar. Nu är räntan överlag väldigt låg i Sverige men under tider när marknadsräntan är högre kan du tjäna höga belopp genom att ha ett sparkonto hos en bank. Banken betalar dig då inlåningsränta som tack för att du lånar in dina pengar hos banken. Det finns även så kallade inlåningsverksamheter som lånar in dina pengar till betydligt högre ränta än bankerna. Dessa verksamheter omfattas dock sällan av insättningsgarantin vilket utgör en risk. Detta då du kan förlora alla dina sparpengar om verksamheten skulle komma på obestånd.

Övriga kostnader knutna till SMS lån

SMS-lån och andra typer av lån som beviljar alla räknas som högkostnadskrediter enligt Konsumentverket just för att det är en kredit som är knuten till höga kostnader. Det är inte bara den nominella årsräntan som är hög. Konsumentkreditföretagen är även bra på att ta ut dyra avgifter för både det ena och det andra. En avgift som du i regel alltid kan räkna med är den så kallade uppläggningsavgiften eller startavgiften. Denna avgift brukar ligga på ett par hundra kronor och tas ut i samband med att du får ditt lån utbetalt. Uppläggningsavgiften ska täcka de administrativa kostnader som en hantering av ett nytt lån innebär. Det finns dock de långivare som erbjuder smslån utan ränta och avgifter. Dessa lån riktar sig dock främst till nya kunder och har en gräns för hur mycket du får låna räntefritt.

Utöver uppläggningsavgiften är det även vanligt att företag som ger ut smslån även debiterar en adminstrationsavgift eller aviavgift. Denna avgift tas ofta ut på en månatlig basis vilket innebär att det kan bli dyrt om du har ett lån som löper under en lång tid. I vissa fall kan man slippa aviavgiften genom att ha autogiro eller e-faktura. Det är dock långt ifrån alla långivare som tar bort aviavgiften trots att man har e-faktura. Du som innehar en kontokredit hos ett kreditinstitut kan även räkna med att få betala uttagsavgift. Lånebolaget drar då en avgift varje gång du gör ett uttag från ditt kreditkonto. Denna avgift brukar ligga på en femtiolapp. Som du hör är det inte särskilt förmånligt att ta snabba lån och mikrolån. För dig som vill komma ner i kostnader och inte behöver pengarna direkt rekommenderar vi istället ett privatlån utan säkerhet. Det finns även de långivare som erbjuder prisgaranti på sina lån utan säkerhet. Ett sådant exempel är SevenDay som garanterar dig en låg låneränta.