För den med ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden kan det många gånger kännas hopplöst att få ett lån. Visserligen finns det kreditinstitut som erbjuder så kallad skuldfinansiering men i övrigt så är möjligheterna att få lån nästintill obegränsade. Behöver man få fram snabba pengar får man därmed ta till alternativa metoder. En sådan metod är pantlån som erbjuds av flertalet svenska pantbanker. Numera finns det även digitala pantbanker där du enkelt kan låna pengar snabbt genom att sätta ett föremål som säkerhet. Det är inte ovanligt att svenskar pantsätter alltifrån klockor, smycken konst och teknikprylar. Detta för att smidigt och snabbt kunna lösa en oförutsedd situation som kräver likvida medel.

När du tar ett pantlån lämnar du helt enkelt in ett föremål som du vet har ett bra andrahandsvärde. Det är sedan upp till pantbanken att värdera föremålet. Det värde som pantbanken får fram är sedan den summa du får låna. Fördelen med ett pantlån är att du inte behöver ha någon inkomst. Du kan dessutom låna trots att du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Därtill görs ingen kreditkoll när du lånar med ett föremål som säkerhet. På så sätt slipper du att få onödiga förfrågningar på dig. De enda krav som pantbanken ställer på dig som låntagare är att du är över 18 år samt att du kan uppvisa en giltig legitimation. Hur mycket du får låna beror på hur stort värde det du pantsätter har. Men det handlar om alltifrån småsummor till större förmögenheter.

Så tar du ett pantlån hos Sefina

I Sverige finns det flertalet olika pantbanker och du väljer såklart själv vilken av dessa du vill vända dig till när du vill ta ett pantlån. En pantbank som vi på Allt om SMS lån samarbetar med är Sefina Pantbank. Detta är en av Nordens absolut största pantbanker med anor från 1884. Man har inte mindre än tjugo butiker runtom i landet men man erbjuder även en digital tjänst som återfinns online. Om du inte hört namnet Sefina tidigare så kan det bero på att denna pantbank gick under namnet Svensk Pantbelåning fram tills för ett par år sedan. Det nuvarande namnet står för Secure Finance som på svenska kan översättas till säkra tillgångar. Om du ogärna vill ta ett smslån så rekommenderar vi dig starkt att vända dig till Sefina för ett pantlån istället.

Behöver du låna pengar så kan du enkelt göra detta online via Sefinas hemsida. Du väljer då om du vill få dina föremål värderade via nätet eller om du vill besöka en av Sefinas butiker. En värdering är helt kostnadsfri oavsett om du senare väljer att pantsätta föremålet eller inte. Panten fungerar som en garanti för lånet och föremålet finns hos pantbanken tills du väljer att lösa ut detta igen. Om du väljer att inte lösa ut ditt föremål kommer detta att säljas på öppen aktion. Får Sefina mer pengar för ditt föremål än vad lånebeloppet är på så går överskottet av försäljningen tillbaks till dig. Om ditt föremål inte klubbas hem på aukttionen ropar pantbanken själv hem det och säljer föremålet vidare.

aosbackground

Pantlån steg-för-steg

  1. Värdera ditt föremål online hos www.sefina.se
  2. Få estimat och ta beslut
  3. Sefina skickar ett förtryckt paket som du använder för att skicka föremålet
  4. Pengarna sätts in på ditt bankkonto

Identifiering sker online med BankID. Sefina tar ingen kreditupplysning på dig och man har heller inga inkomstkrav. Därtill riskerar du inte att skuldsätta dig då banken redan fått en pant för ditt lån. Det värsta som kan hända är att du inte har råd att hämta ut ditt föremål igen vilket då säljs vidare av pantbanken.

Ränta på pantlån

När du lånar pengar hos en pantbank får du räkna med att betala ränta. Denna ränta går dock inte att jämföras med den effektiva ränta du betalar när du tar snabblån. På så sätt är det betydligt mer fördelaktigt att ta ett pantlån. Exakt vilken ränta du får betala beror på hur mycket du lånar samt vart i Sverige du bor. De olika pantbankerna runtom i landet har nämligen olika räntesatser. På Sefina Pantbanks hemsida kan du själv räkna på räntan genom att välja den stad där du tänkt lämna in ditt föremål. Exempelvis kan man där få fram att ett lån i Borås på 5000 kr med en löptid på 3 månader innebär en ränta på 593 kr. Samma lån taget i Helsingborg kostar 68 kr mindre.

Utöver räntan tar Sefina även ut en uppläggningsavgift på 50 kr. Detta kan jämföras med sms-lånebolagen vars uppläggningsavgifter ofta ligger på flera hundra kronor. När det gäller räntan så är denna avdragsgill vilket innebär att du får dra 30% av räntan på deklarationen. Pantlånen hos de flesta svenska pantbanker har en löptid på tre månader. Hos Sefina förlängs löptiden med ytterligare tre månader varje gång du gör en delbetalning. På så sätt är lånet väldigt flexibelt och du kan i princip låna hur länge du vill så länge du sköter de räntebetalningar som efterfrågas. Du har dessutom möjlighet att när som helst hämta ut ditt föremål igen genom att återbetala hela ditt lån.

Så tar du ett pantlån

Föremål som kan pantsättas

Om du inte har tidigare erfarenhet av pantsättning så uppstår det säkerligen en massa frågor första gången du ska ta ett pantlån. Vår förhoppning är att du ska finna svar på några av dessa frågor här. Bland annat kanske du undrar vad för föremål man kan pantsätta. Faktum är att man kan pantsätta i stort sett vad som helst så länge föremålet du pantsätter har ett andrahandsvärde. Bland annat har de flesta pantbanker väldigt bra guldpriser vilket gör att du med guld hemma kan få mycket pengar för detta. Utöver guld är det vanligt att man pantsätter smycken i andra metaller, klockor och konst. Men det går även att låna pengar på exempelvis vintagekläder, musikinstrument och teknikprylar.

Vad man bör vara medveten om är att pantbankerna i regel ger mer pengar för föremål som är i bra skick. Med andra ord kan det löna sig att du rengör smycken och klockor innan du lämnar dessa för värdering. Första gången du pantsätter något ska du inte vara rädd för att dina föremål inte kommer att vara värt något. Man kan pantsätta föremål för några hundralappar likväl som för flera hundratusen kronor. Du bör dock undvika att pantsätta föremål med affektionsvärde då risken alltid finns att du inte kommer att ha möjlighet att betala tillbaks lånet. Då kan du få se något som ligger dig varmt säljas vidare vilket antagligen inte var din initiala tanken med pantsättningen.

Fördelar med pantlån

Det finns många fördelar med att ta ett pantlån. Detta förutsätter dock att du har föremål hemma som faktiskt har ett andrahandsvärde. Har du detta så kan du låna med betydligt bättre villkor än om du tar ett mikrolån hos ett kreditinstitut. Dels är räntan lägre men du slipper också en massa kringkostnader. Den enda faktiskt avgiften du får betala utöver räntan är uppläggningsavgiften på 50 kr. Utöver detta så slipper du att få en förfrågan på dig då pantbankerna inte använder sig av kreditupplysning. Istället använder man ditt föremål som pant för lånet vilket gör att man redan har sin säkerhet. Med anledning av detta kan du inte heller skuldsätta dig genom att ta ett pantlån. Istället riskerar du bara att bli av med ditt föremål.

Att få en värdering hos en pantbank är gratis så inte heller där åker då på några dyra avgifter. I regel sker utbetalningen av lånen dessutom väldigt fort. Går du in i en butik och tar ett banklån så kommer du att få pengarna direkt i handen under förutsättning att du besöker butiken under dess öppettider. Tar du ett pantlån på nätet så får du pengarna till ditt konto så fort pantbanken i fråga fått in ditt föremål.

Belåna föremål

Tips när du belånar föremål

När du väl bestämt dig för att ta ett pantlån och pantsätta ett värdefullt föremål så finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på. Bland annat bör du alltid skicka med allt som tillhör själva föremålet. Det kan handla om kvitton, certifikat och äkthetsintyg. Du som tänkt pantsätta konst bör beskriva vilket material konsten är gjord av samt vilken konstnär som står bakom verket. Det kan även vara bra att ange exakta mått. All sådan information gör att experterna på pantbanken kan göra en mer korrekt bedömning. Därtill har du bättre förutsättningar att få högre belåning på föremålet. Du som även sparat originalboxar och fodral bör även skicka med detta. Det är alltid bättre att vara utförlig än att råka lämna för lite information.

Du som för närvarande inte är i behov av ett pantlån kan istället besöka pantbanken för att fynda. Både hos Sefina och andra pantbanker finns det mängder med värdefulla föremål som du kan köpa till bra priser. Hos Sefina har man en webshop där du hittar alltifrån ädelstenar till klockor och inredning. Allt som säljs är självklart kontrollerat av pantbankens egna experter.