Ett bonuskort är ett kreditkort som erbjuder bonusar. Det kan handla om bonusar i form av poäng, resor, rabatter och mycket annat. Normalt sett får du bonus på alla dina köp, men i vissa fall samlar du också poäng när du betalar räkningar eller tar ut kontanter.

När du har samlat på dig ett antal poäng kan dessa sedan lösas i mot olika typer av bonusar hos den bank som utfärdat ditt bonuskort. Dessa bonuskort som erbjuder lojalitetsprogram gör det mer förmånligt för dig att använda ditt kreditkort.

Att välja rätt kreditkort med bonus

Om du är intresserad av att skaffa ett bonuskort så finns det många valmöjligheter för dig som konsument. Några exempel på vanliga kreditkort med bonus är Coop, Shell Mastercard och Marginalen Traveller.

Det du bör tänka på när du väljer bonuskort är att välja ett kort och utgivare som har bonusar som passar just dina köp, för att du enklast ska kunna samla poäng och bli belönad. Om du vill ha bonusar och samla poäng när du handlar mat så är det bra att välja ett kreditkort med bonus på matbutiker. Om du reser mycket så kan det vara klokt att välja ett kort som ger dig bonus på dina resor och så vidare.

Se alltså till att dina intjänade poäng ger dig möjlighet att spendera dem på något som du är i behov av och som är förmånligt för dig. Det är också viktigt att ha klart för sig var man kan tjäna sina poäng. Om du inte kan tjäna poäng på något som du ofta köper så är det klokare att välja ett bonuskort som är mer anpassat för dina behov.

Det är också bra att ha koll på vad kortet kostar att ha. Dock så finns det vissa kort som är helt gratis och inte har någon årsavgift. Om du trots allt väljer ett kort med årsavgift är det viktigt att du ser till att kortets bonusar och lojalitetsprogram är högre än årsavgiften, så du faktiskt tjänar något på att ha kortet.

Cashback eller bonus?

När det gäller kreditkort med bonus så finns det två olika typer av bonusar, det ena är en bonus i form av poäng som du tjänar på dina köp och det andra är en bonus i form av cashback.

Kreditkort med bonus ger dig alltså poäng för alla dina köp du gör med kortet medan ett bonuskort med cashback istället ger dig återbäring på alla köp som gjorts med kortet. Här kan man egentligen inte säga att något är bättre eller sämre, det handlar mer om vad som passar dig.

Skillnaden är att bonuskort med poäng ger dig möjligheten att byta in dina poäng mot exempelvis rabatter eller något annat som vi nämnde ovan, medan kort med cashback ger dig återbäring i form av pengar som betalas ut till dig eller som du kan använda för att dra av motsvarande summa på din kreditkortsfaktura.

Vem passar bonuskort till?

Ett bonuskort passar inte alla. Du bör se till att du tänker använda ditt bonuskort regelbundet för att tjäna in poäng eller återbäring så att det faktiskt lönar sig för dig att ha ett bonuskort.

Även de som är intresserade av resor, rabatter eller andra typer av upplevelser kan med fördel använda sig av ett kreditkort med bonus. Om du endast skaffar ett kreditkort för att ha en extra trygghet och buffert så kanske en annan typ av kreditkort passar dig bättre istället.

Det finns dock liknande typer av kreditkort som passar dig som inte använder kortet regelbundet. Dessa kort kan ändå ge dig rabatter varje gång du handlar, oavsett om det är ofta eller sällan.