Identitetsstöld är något som blir allt mer vanligt och som många privatpersoner råkar ut för ibland. Å andra sidan blir dock bankernas teknik och säkerhet allt bättre och bättre i takt med detta, men identitetsstöld är något som sker dagligen och drabbar många människor.

Oavsett om du har råkat ut för detta eller inte så tänkte vi ge ett par värdefulla tips på hur du kan göra för att skydda dig mot identitetsstöld och minimera riskerna för det.

Så kan du skydda dig mot identitetsstöld

Eftersom vi lever ett mer eller mindre digitalt liv idag så är det väldigt lätt att våra personuppgifter kan bli utspridda på internet. Detta kan ske både via webbshoppar, sociala medier och andra platser där vi lämnar ut våra personliga uppgifter.

Nedan följer ett antal punkter som du kan att tänka på för att minimera risken för att få din identitet stulen.

  • Var alltid försiktig med var du lämnar ut exempelvis personnummer eller kontokortsnummer. Om du exempelvis får ett konstigt mail och är osäker på om det är legitimt eller inte så bör du aldrig lämna ut några känsliga uppgifter.
  • När du besöker restauranger eller åker taxi så bör du alltid kontrollera att det är ditt eget betalkort som du faktiskt får tillbaka. Det är det inte ovanligt att människor har råkat ut för identitetsstöld då de har lämnat ut sitt bankkort och sedan fått tillbaka ett falskt kort.
  • Om man har möjlighet så bör man även använda sig av fakturabetalning när man handlar något på nätet. På så sätt slipper du lämna ut dina kontokortsuppgifter och du minimerar risken för att din identitet eller andra känsliga uppgifter ska komma i orätta händer.
  • Du bör även vara noga med att aldrig kasta bort olika dokument som kan innehålla dina personuppgifter eller annan känslig information i exempelvis offentliga pappersinsamlingar och liknande.
Skydd mot ID-kapning
Du kan själv bidra till att minimera risken för en identitetsstöld

Skaffa en bra hemförsäkring

Det du också kan göra för att skydda dig mot identitetsstöld är att skaffa en bra hemförsäkring, då hemförsäkringar ofta täcker identitetsstöld.

När du tecknar en hemförsäkring så kan du enkelt kontrollera så att den gäller även vid identitetsstöld eller id-kapning. Det är en stor trygghet att veta att man alltid är försäkrad om det skulle inträffa.

Adressändring kan vara en risk för identitetsstöld

Något som har blivit allt vanligare med åren är att obehöriga personer utför en adressändring på någon för att på så sätt kunna kapa personens identitet. Med anledning av detta så har Skatteverket tagit fram en funktion som gör att du kan spärra obehöriga från att ändra din adress.

Ett exempel på detta är att du kan välja att godkänna att en adressändring endast kan utföras i ditt namn med BankID eller annan e-legitimation. På så sätt minimerar du risken för att få din identitet kapad om någon obehörig försöker att ändra din adress.

För dig som blivit utsatt för identitetsstöld

Om du har haft oturen att bli utsatt för identitetsstöld eller liknande så bör du omgående göra en polisanmälan samt spärra ditt personnummer och ditt kontokort. Det är även klokt att spärra ditt personnummer från kreditupplysningar.

Du bör även byta alla lösenord du har överallt och ta kontakt med exempelvis banker eller långivare som du har skulder till för att förebygga att skadan förvärras.