Konsumentverket varnar

Konsumentverket är en statlig myndighet som arbetar för konsumenternas intressen. Myndigheten arbetar väldigt hårt emot just smslån och smsfinansiering. Inte minst av anledningen att rapporter kommit om att många unga försätter sig i skuldsituationer och förstör sin privata ekonomi fullständigt. Enligt en rapport som gjorts av Konsumentverket är var fjärde ungdom i åldrarna 18 - 25 år som tagit ett smslån registrerade hos Kronofogdsmyndigheten för indrivning.

Smslån till hyror och löpande kostnader

Mycket av lånen går för att betala hyror och andra löpande fakturor. 59 procent av de 12 000 ungdomar som var tillfrågade hade mer än ett lån samtidigt som de tog smslånet vilket tyder på att många bolag inte gör kreditprövningar då en person ansöker om ett enkelt smslån. Konsumentverket arbeta därför också för att det skall lagstiftas kring att en kreditprövning måste genomföras. Anmärkningsvärt var också att 16 procent av de tillfrågade använde smslån för att betala andra lån.

Ofta en vriden marknadsföring

Det är viktigt att vara medveten om sådana här uppgifter när man står inför beslutet att ta ett smslån. Lånen marknadsförs ofta som att de är förmånliga eftersom man ofta slipper betala räntor för dem. Men eftersom lånetiden bara rör sig om någon månad så motsvarar de avgifter som betalas i samband med återbetalningen 700 - 800 procent i effektiv ränta.