Din kreditvärdighet är något som ses som ett mått på din betalningsförmåga och det är en viktig faktor när du lånar pengar eller köper på kredit. Kreditvärdigheten påverkas av faktorer som inkomst, tidigare lån och betalningsanmärkningar, vilket gör att den ständigt förändras.

Så fungerar en kreditkontroll

När du ansöker om lån eller annan kredit måste långivaren alltid finna att du är ekonomiskt stark nog att betala tillbaka lånet. Detta avgörs genom en kreditupplysning som sammanfattar personlig ekonomisk information från relevanta myndigheter, banker och andra källor.

Alla seriösa långivare är enligt lag skyldiga att utföra kreditupplysningar. Så om ett företag erbjuder dig ett lån utan en kreditupplysning bryter de mot lagen och du måste vara försiktig. Sådana företag bryr sig inte heller så mycket om dina rättigheter som konsument och riskerna med att ta ett lån från ett sådant företag bör alltid undvikas.

Nedan kan du se vad en omfattande kreditkontroll bör innehålla:

  • Namn, adress och personnummer
  • Inkomst de senaste två åren
  • Innehav av fastigheter
  • Civilstatus och eventuellt äktenskapsförord
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Aktiva lån och krediter
  • Antalet kreditförfrågningar

Naturligtvis, för alla, förändras denna information över tid – när den förändras, ändras även din kreditvärdighet ur långivarens perspektiv. Inkomsterna kan öka, skulder betalas av och betalningsanmärkningar försvinner.

Långivare använder information om din kreditvärdighet för att bedöma risken med att bevilja dig ett lån. Risken för att en långivare att ge dig ett lån ligger vanligtvis till grund för vilken ränta du kommer att få på lånet.

Oavsett din nuvarande position kan det vara av intresse att göra en kreditupplysning på dig själv innan du till exempel ansöker om lån. Detta kan du exempelvis göra genom tjänsten uScore som erbjuder gratis kreditkoll för privatpersoner.

MinKreditkoll
Med tjänsten uScore kan du göra en gratis kreditkoll på dig själv

Så tar du en kreditupplysning på dig själv

Genom att göra en kreditupplysning på dig själv kan du få en tydlig bild av de ekonomiska riskerna som följer med ett nytt ekonomiskt avtal, men du har också möjlighet att se var du kan förbättra. Om din kreditvärdighet är låg är det ett tecken på att du bör avvakta med att ta ett lån eller ingå ett ekonomiskt avtal och istället vänta till din ekonomi återgår till det normala. Läs våra tips om hur du förbättrar din kreditvärdighet.

Det förmodligen enklaste sättet att känna till ditt ekonomiska rykte som individ är att använda tjänsten ”MinKreditkoll” som är en tjänst med över 350 000 medlemmar. Här kan du komma åt din information utan att den ger en förfrågan i din kreditupplysning. Du får koll på din kreditscore samt får förståelse hur den fungerar och hur du kan förbättra den.

Blir du medlem hos uScore så får du även aktiv övervakning över din score samt får information om eventuella förändringar. MinKreditkoll erbjuder dessutom ekonomiska råd till den som har behov av detta.

Då kan det vara klokt att göra en gratis kreditkontroll

Om du planerar att ansöka om ett SMS lån, ett kreditlån eller en onlinekredit så kan det vara bra att du i förväg gör en gratis kreditkontroll på dig själv, för att se var du står. Var dock noga med att endast göra en kreditkontroll för att inte försämra din kreditvärdighet.