Snabblån för pensionärer

Snabblån för pensionärer

Bara för att man uppnått en viss ålder innebär inte detta automatiskt att behovet av pengar försvinner. Som pensionär kanske man mer än nånsin vill ta sig tid att resa och upptäcka nya saker. Detta kan kräva snabb finansiering och då kan ett snabblån eller ett smslån vara ett lämpligt alternativ. Dessa lån kan tas med kort varsel och det är dessutom enklare att få ett snabblån som pensionär än ett vanligt privatlån. Detta då privatlån ofta ska vara avbetalda innan låntagaren når en viss ålder. Så är inte fallet för snabblån där återbetalningstiden är väldigt kort. Även om snabblån för pensionärer inte är jättevanligt så finns det en del långivare som accepterar dig som nått en aktningsvärd ålder. Vanligtvis har man dock en gräns för hur gammal du får vara för att låna. Denna gräns kan variera mellan ligger inte sällan mellan 70-72 år. De pensionärslån som listas nedan är lån utan UC. Detta innebär att långivaren inte inhämtar någon kreditupplysning från UC. Jämför lånen i listan för att hitta det bästa snabblånet för dig som pensionär.

Pensionär och behöver ett snabbt lån?

Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
280 kr
Effektiv Ränta
51,95-77,75%
i
Uttag om 15 000 kr med 12 mån löptid, rörlig ränta 39,8%, uppläggningsavgift 280kr, aviavgift 45kr x 12, uttagsavgift 95kr har en effektiv ränta på 58,51%. Totalt belopp att återbetala 21 412kr (1786kr/mån).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 50000 kr
Återbetalningstid
12 - 120 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
28,01%
i
Räkneexempel: 20 000 kr i annuitetslån på 1 år med 24,95% nominell ränta, 28,01% effektiv ränta, kostar 1 901 kr/mån (12 ggr). Att återbetala: 22 805 kr inkl. alla avgifter.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 5000 kr
Återbetalningstid
1 - 2 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
495 kr
Effektiv Ränta
386%
i
Lånar du 5 000 kr i 30 dagar så betalar du uppläggningsavgift på 495 kr, adminavgift på 39 kr och en nominell bunden ränta på 39%. Den effektiva räntan är 386% och det totala återbetalningsbeloppet är 5694 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 30000 kr
Återbetalningstid
5 - 75 mån
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
29,33%
i
Utnyttjat kredit på 15 000 kr med löptid 12 mån, nominell ränta 26% har en effektiv årsränta på 29,33%. Totalt att återbetala blir 17 195kr (1433kr/mån).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Att låna pengar som pensionär

Snabblån för pensionärer

Behovet att låna pengar stannar inte upp bara för att man blir äldre. Som pensionär kan man precis som förr hamna i situationer som kräver ett mindre lån. Dessutom är det nu man har tiden att förverkliga allt det där som man så länge drömt om. Kanske sitter man med en bostad av värde som man hade kunnat sälja för att få pengar. Men det är inte säkert att man är redo att flytta och dessutom kan det vara svårt att bli beviljad ett nytt bolån som pensionär. Då kan det vara en bättre idé att behålla sin bostadsrätt eller villa och ta ett mindre lån istället. På så sätt har man möjlighet att hantera oförutsedda händelser samtidigt som man kan låna för att förverkliga drömmar. Som pensionär finns det olika lån att välja mellan. När det handlar om lån utan säkerhet så är det främst snabblån och privatlån som är aktuella. Har du däremot en bostad som kan fungera som säkerhet så finns det andra möjligheter i så kallade seniorlån eller hypotekspension.

Skillnaden mellan att låna som pensionär och som ung är att inkomsten ofta är sämre. Den pension man får ut kan vanligtvis inte likställas med den lön man fått under sitt aktiva arbetsliv. Inkomsten är en av faktorerna som avgör vilken kreditvärdighet man har. Av den anledningen kan det vara svårare att få lån med pension som enda inkomstkälla. Något annat som kan göra det svårare att få låna pengar som pensionär är ålderskraven. Många långivare är väldigt tydliga med vilken minsta ålder som krävs för att få låna. Få anger dock en högsta ålder. Däremot är det många långivare som har som krav att lånet måste vara slutbetalt innan låntagaren fyller 70-72 år. Detta är dock främst förekommande när det gäller privatlån. När det gäller snabblån så brukar kraven inte vara lika snäva.

Att ta snabblån som pensionär

Som pensionär kan det uppstå tillfällen då man behöver låna pengar akut. Det kan handla om att en hushållsapparat gått sönder eller att man måste laga en tand. Man kan även behöva ett snabbt lån för att bekosta en resa som för tillfället har ett nedsatt pris. Då finns det inte tid att invänta pensionen. Istället kan ett snabblån som man betalar tillbaks vid nästa pension vara lösningen. Oavsett vad skälet är till att du behöver låna pengar snabbt så har du möjlighet att göra detta via nätet. Du kan ansöka om ett smslån via både dator, mobil och surfplatta. Din identitet verifierar du med BankID och lånehandlingar signeras helt digitalt. När du tar ett snabblån som pensionär så betalar du samma ränta som alla andra låntagare. Räntan är hög vilket gör snabblånet till en högkostnadskredit. Inte sällan får du räkna med en nominell ränta runt 39%. Utöver ränta tillkommer det ofta kostnader i form av uppläggningsavgift och administrationsavgift.

Svårigheten som kan uppstå när du som pensionär ska ta ett snabblån är att din kreditvärdighet inte anses vara god nog. Detta då pensionen i jämförelse med en vanlig lön ofta är låg. En låg inkomst är något som drar ner återbetalningsförmågan vilken är en viktig faktor under själva kreditbedömningen. Anses din återbetalningsförmåga inte tillräckligt hög så kommer du inte att bli beviljad något snabblån. Något annat som kan sätta käppar i hjulet är ålderskravet. Några, men långt ifrån alla utgivare av smslån accepterar låntagare över 65 år. Du kan se vilka långivare som erbjuder snabblån till pensionärer i listan ovan. Tänk dock på att de flesta av ovan listade lånebolag endast beviljar smslån till personer som ännu inte fyllt 70-72 år. Är du äldre än så är det alltså tveksamt om du kommer att bli beviljad ett snabblån.

Varför är det svårt för äldre att få ett smslån?

Svårt att låna som äldre

Anledningen till varför sms-lånebolag är restriktiva med att låna ut till äldre är den ökade kreditrisken. Som vi redan varit inne på så är ekonomin hos pensionärer i de flesta fall sämre än hos en arbetsför person. Detta ökar risken för att låneinstitutet inte ska få tillbaks sina utlånade pengar. Många långivare har dessutom ett tak för maxålder som satts utifrån förväntad livslängd. Detta tak är dock främst förekommande vid utlånande av större summor i form av privatlån utan säkerhet. Det har dock visat sig att vi lever allt längre vilket gör att även taket för maxålder borde revideras. Förhoppningsvis är detta något vi kommer att få se inom inte en allt för lång framtid. När det gäller större privatlån så ser långivaren helst att lånet är avbetalt när låntagaren fyllt 75 år. När det gäller snabblån däremot finns det inget uttalat maxtak. Däremot är det vissa långivare som i sina grundkrav specificerar att åldern som gäller för att få låna är 18-72 år.

Seniorlån med bostad som säkerhet

Är du för gammal för att ta ett snabblån eller ett privatlån så finns det en tredje lösning. Det handlar om seniorlån (även kallat hypotekspension). Detta var ett vanligt förekommande fenomen fram tills för några år sedan då de flesta banker slutade att erbjuda seniorlån. I skrivande stund är det enbart ett företag i Sverige som erbjuder pensionärer hypotekspension. Ett sådant lån går ut på att man lånar pengar på sin villa eller bostadsrätt. Man sätter helt enkelt sin bostad i pant för att låna pengar. Pengarna kan användas till precis vad som helst. Exempelvis kan du ansöka om hypotekspension för att resa, renovera eller konsumera. Ett seniorlån är förenad med ränta och avgifter. Dock betalas detta inte löpandes. Inte heller behöver man amortera på lånet under tiden man har det. Istället samlas alla kostnader och läggs sedan på den befintliga skulden. Skulle du sedan gå bort eller sälja din bostad så löser du eller ditt dödsbo skulden.

Nackdelen med seniorlån är den höga räntan. Det enda seniorlån som finns på marknaden idag har en ränta på 4,5%. Jämför man detta med räntan på ett vanligt bolån så är det en väldigt hög ränta. Även avgifterna som är kopplade till hypotekspensionen är höga. Därmed är seniorlån inget förmånligt alternativ för dig som behöver låna pengar. Däremot kan det för vissa vara den enda chansen att få ut pengar utan att behöva sälja sin bostad. Notera att det gäller att vissa grundkrav är uppfyllda för att du ska få ta ett seniorlån. Det handlar bland annat om att du ska vara minst 60 år, äga en bostad med bra värdeutveckling samt att din bostad ska ha ett visst värde.