Att spärra sig från att kunna ta SMS lån är lämpligt för den som känner att lånandet har gått överstyr. Det kan handla om att du hamnat i en ond spiral där du tar nya lån för att täcka upp för gamla skulder. Nya lån är sällan lösningen när man har en ekonomisk situation som är ohållbar. Då är det bättre att ta hjälp av en skuldrådgivare eller att försöka lösa sina befintliga skulder på andra sätt. Men även den som inte har ett problem med sitt lånande kan välja att blockera sig hos långivare. Vissa gör det i syfte att skydda sin identitet i en tid där id-kapningar blir allt vanligare. Andra gör det i förebyggande syfte för att man inte ska hamna i en situation där man ansöker om lån hos flera olika låneinstitut. Man kan idag välja att enbart spärra sig hos långivare som har väldigt hög ränta och dåliga lånevillkor. Då riskerar man inte att välja denna långivare om man i framtiden skulle behöva låna pengar.

Till skillnad från hur det fungerar att blockera sig från spelsidor så fungerar det lite annorlunda i lånebranschen. Här finns det ingen ”lånpaus” knapp att trycka på när man känner att man lånar för mycket. Istället får man kontakta varje långivare separat för att spärra sig. Vissa koncerner i branschen erbjuder ett så kallat låneförbud som innebär att du blockerar dig från att låna hos bolagets samtliga varumärken. Men för att spärra sig hos samtliga lånebolag på marknaden krävs det lite arbete i form av mail som ska skickas. Den tid det tar kan dock innebära att du får balans i din ekonomi vilket måste ses som ovärderligt.

Så spärrar du dig hos lånebolag

För att hindra dig själv från att låna mer pengar behöver du upprätta en lånespärr. Detta gör du genom att spärra ditt personnummer hos de kreditinstitut som finns på marknaden. Genom att spärra ditt personnummer hos långivarna kommer du inte längre att tillåtas låna pengar. Detta kan vara bra att göra för dig som vet att du har svårt att återbetala lån som du tar. För att blockera dig behöver du kontakta respektive lånebolags kundtjänst. Detta kan du med fördel göra via mail. Notera dock att den lånespärr du gör först aktiveras efter det att du fått svar från långivaren i fråga. För att du ska slippa behöva skriva alltför många mail rekommenderar vi dig att enbart skriva ett mail. Detta mail skickar du sedan till samtliga långivare genom att lägga till flera adresser i fältet för mottagare. På så sätt behöver du bara göra ett utskick men når samtliga kreditgivare som du vill spärra dig hos. Om du inte själv vill lägga ner den tid det tar att hitta samtliga mailadresser så rekommenderar vi dig att googla. Det finns många bra lånesajter på nätet som har färdiga kontaktlistor för dig som vill spärra dig från att låna pengar.

I mailet du skickar behöver du uppge ditt fullständiga för- och efternamn samt ditt personnummer. Vi rekommenderar dig även att be om en bekräftelse när spärren är satt så att du vet att budskapet har nått fram. Du har inga skyldigheter att uppge anledningarna till varför du vill blockera dig från lån. Det enda du behöver skriva är att du vill spärra ditt personnummer. På så sätt kommer varken du eller någon obehörig att kunna ansöka om lån hos kreditinstitutet. Om du är osäker på vilka företag som äger sms-lånebolagen så återfinner du den informationen här på Allt om Smslån.

Spärra dig hos kreditupplysningsföretag

Spärra dig från smslån

Om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri eller att någon har id-kapat dig så kan du även spärra dig hos kreditupplysningsföretag. Detta innebär att företag förhindras att ta en kreditupplysning på dig. För att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag så som UC, Bisnode, Creditsafe och Sergel krävs det dock att du gjort en polisanmälan angående bedrägeri först. Därefter kan du kontakta kreditupplysningsföretagen och be dom spärra ditt personnummer. När du gör detta kommer en tillfällig spärr att sättas upp och denna gäller i 14 dagar. Om du vill spärra ditt personnummer längre än så behöver du skicka in en kopia av själva polisanmälan till det företag du vill spärra dig hos. Företaget kan då sätta en permanent bedrägerispärr som gäller i ett visst antal år. Detta förhindrar att andra ansöker om lån eller avbetalningar i ditt namn. Nedan ser du vilka telefonnummer som gäller för dig som vill spärra dig hos kreditupplysningsföretag.

Bisnode

08-558 059 00

Creditsafe

031-725 50 00

Sergel

0771-10 20 40

UC

08-670 90 00

Skydd mot ID-kapning

Trots att du spärrat dig hos de flesta lånebolag i Sverige så är du långt ifrån helt skyddad om du skulle utsättas för en ID-kapning. Även om du har en lånespärr kan obehöriga fortfarande shoppa och köpa prylar på avbetalning om de kommer åt din identitet. Att spärra sig hos kreditupplysningsföretag är då en bra första åtgärd. Men det finns många aktörer och e-handelsbolag som inte tar kreditupplysning på de som handlar. Därför måste du alltid göra en polisanmälan om du misstänker att du fått din identitet kapad. Om du helt plötsligt får hem fakturor på köp du inte känner till så bör du genast kontakta företaget som skickat fakturan. Säg då till att du bestrider fakturan och att du misstänker att någon handlar i ditt namn. Det finns även något som heter E-Spärr som UC tagit fram där du kan spärra ditt personnummer hos alla e-handelsbolag som är anslutna till tjänsten.

Alla åtgärder vi hittills tagit upp gällande ID-kapning är sådana du först kan göra efter olyckan uppstått. Men det finns faktiskt förebyggande åtgärder att ta till för den som känner en oro för att bli kapad på sin identitet. Bland annat UC har flera bra tjänster som gör det enkelt för dig att snabbt se om du skulle blivit drabbad av en ID-kapning. Det handlar bland annat om UC ID-Skydd som du kan beställa för 89 kr i månaden. I detta skydd ingår det att du blir meddelad så fort någonting i din kreditupplysning förändras. Du får dessutom telefonassistans som gäller dygnet runt samt en försäkring som täcker den kvarstående skulden. Något nytt för i år är också att den med UC ID-Skydd får en rättsskyddsförsäkring som aktiveras i samband med ID-kapningen. Hos Creditsafe och Bisnode har du istället möjlighet att se din kreditupplysning kostnadsfritt. Dessutom får du alltid hem en omfrågekopia om ett företag tar en kreditupplysning på dig.