Credway är en låneprodukt som lanserades så tidigt som 2006. Sedan starten är det många svenskar som använt sig av Credways flexibla onlinekredit för att täcka mindre oförutsedda utgifter i vardagen. Credway har ända sedan lanseringen ägts och drivits av Northmill (numera Northmill Bank AB). Detta är en koncern som även står bakom andra låneprodukter så som Credigo.

För snart ett år sedan ansökte Northmill AB om banktillstånd som godkändes av Finansinspektionen i september 2019. Sedan dess har fintech-bolaget Northmill lanserat nya produkter och kan därmed erbjuda svenskar en mer heltäckande produktkatalog. Nu väljer man dessutom att göra förändringar för sina varumärken. Detta innebär bland annat att Credway byter namn till Northmill. Detsamma gäller för varumärket Credigo som framöver också heter Northmill.

Förändringar i kontokrediten

För befintliga kunder hos före detta Credway kommer namnbytet inte innebära några förändringar. Åtminstone inte om man ska tro på vad som står på Credways hemsida. Däremot kommer nya kunder mötas av en ny produkt med möjlighet att ansöka om ett högre kreditutrymme än hos Credway. Hos Northmill erbjuds kunder en kontokredit upp till 50 000 kr. Till skillnad från många andra kontokrediter så erbjuder Northmill individuell räntesättning. Med en bättre kreditvärdighet kan du således få en mer förmånlig ränta. I skrivande stund ligger räntan mellan 4,90-19,90% (effektiv ränta 6,70-25,60%). Oavsett var i räntespannet du hamnar så erbjuds du alltså en betydligt lägre ränta än hos många av Nortmills konkurrenter.

En annan skillnad man kan se efter namnbytet är hur kreditprövningen går till. Tidigare så använde Credway enbart Creditsafe vid kreditprövningen. Nu kan man dock läsa att Credway enbart används initialt. Blir kunden godkänd efter att en kreditupplysning hos Creditsafe gjorts så tar Northmill även en UC på kunden. Detta kommer antagligen som en negativ överraskning för de flesta kunder då onödiga förfrågningar i UC sällan är något som uppskattas. Däremot kommer ingen UC tas vid löpande uttag gjorda av en kund som redan blivit beviljad kreditkontot.

Sänk din ränta med reduce

Hos Northmill hittar du idag betydligt fler produkter än bara en onlinekredit. Bland annat erbjuder Northmill ett sparkonto med en rörlig årsränta på 0,95%. Den som vill kan även spara till fast årsränta och kan då se fram emot en ränta på 1,15% under 12 månader. Northmills sparkonto täcks av insättningsgarantin vilket gör att du får upp till 950 000 kr av dina sparade pengar tillbaks om banken skulle hamna på obestånd.

Utöver sparkontot så erbjuder Northmill även en tjänst kallad Reduce. Denna tjänst går ut på att banken hjälper dig att sänka räntan på dina lån och delbetalningar. För att använda dig av Reduce så laddar du enkelt upp dina fakturor på Northmills hemsida. Därefter återkommer banken till dig med ett erbjudande om sänkt ränta. Dessförinnan gör banken en kreditprövning för att se hur låg ränta de kan erbjuda dig. Får du ett erbjudande som är lockande så kan du enkelt acceptera detta och börja spara pengar. Man kan likna Reduce med ett samlingslån eller hopbakslån som innebär att du samlar alla dina småkrediter i ett och samma lån. Detta för att få en lägre ränta och undvika onödiga avgifter som ofta tillkommer alla mindre krediter och delbetalningar.