Du som lånat pengar någon gång kanske stött på långivare som använder sig av Instantor. Detta är en identifieringstjänst och en digital plattform som banker och långivare kan använda sig av för att underlätta själva ansökningsprocessen. Tjänsten kommer från det svenska fintech bolaget Instantor AB som grundades så tidigt som 2010. Trots många år i branschen har Instantor inte varit kända för den stora massan särskilt länge. Få kanske vet att Instantor faktiskt är uppkopplade mot långt över 200 banker. Via dessa banker kan bolaget sedan hämta ut kunddata från transaktionskonton med hjälp av kundens tillåtelse. Kunddatan använder sedan långivaren som är ansluten till Instantor i sin kreditbedömning. Instantor har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva så kallade kontoinformationstjänster. Detta är en tjänst som ryms i lagen för betaltjänster PSD2/PAD. För att en tredjepartsleverantör så som Instantor ska få tillgång till ditt konto krävs det dock att du givit ditt uttryckliga godkännande till detta.

Anledningen till att många aktörer på marknaden för snabblån börjat använda sig av Instantor är för att minska kreditrisken. Därtill möjliggör tjänsten en smidigare ansökningsprocess vilket gör att långivaren behöver lägga mindre tid på den administration som krävs vid kreditprövningar. Med den digitala plattformen som Instantor erbjuder får långivaren tillgång till smarta tjänster som baserar sig på AI. Dessutom är informationen som lånebolaget får alltid dagsfärsk till skillnad mot informationen som kommer från Skatteverket.

Instantor hämtar information från ditt konto

Om du av någon anledning inte vill eller kan identifiera dig med BankID när du ansöker om ett internetlån så kan långivaren be dig om identifiering via Instantor istället. Du får då logga in på din internetbank med hjälp av din vanliga bankdosa. I samband med detta ger du Instantor tillåtelse att få tillgång till informationen som finns på dina konton. Genom att göra detta kan långivaren inhämta kunddata via dina transaktionskonton. Det kan handla om information om din lön och din ekonomiska kapacitet. Vidare kan man säkerställa att du är den du uppger dig för att vara. Den uppenbara fördelen med Instantor är att du inte behöver skicka in kompletterande uppgifter manuellt. Istället får lånebolagen tillgång till kontoutdrag och andra uppgifter direkt via din bank. På så sätt kan även själva låneansökan hanteras snabbare och du få dina pengar utbetalda tidigare. Nackdelen är att du ger långivaren tillgång till information som du annars inte hade behövt lämna ut. Det är kanske inte alltid man vill få sina transaktioner granskade av en tredje part.

I de fall som långivaren använder sig av Instantor för att komplettera din ansökan är tjänsten enbart positiv. Vid komplettering hade du ändå behövt skicka kopior på dina kontoutdrag och således fått lämna ut informationen i vilket fall. Man i de lägen som Instantor enbart används som identifiering kan du komma att lämna ut information som du annars inte hade behövt dela med dig av. Visar det sig då att du har många transaktioner som tyder på ett ekonomiskt riskbeteende så kan det hända att din låneansökan blir nekad.

Du som inte vill använda Instantor

låneansökningsprocess med instantor

Om du inte vill att kreditgivaren använder Instantor i samband med din låneansökan så bör du se till att skaffa dig mobilt BankID. Med BankID kan du enkelt identifiera dig både i samband med låneansökan och i andra sammanhang. BankID är både säkert och smidigt att använda sig av och tjänsten har många olika användningsområden. Eftersom ansökningsprocessen för smslån i regel sköts helt digitalt så är det BankID som gäller för identifiering. I de fall där konsumentkreditbolaget behöver få in kompletterande uppgifter om dig är du inte heller bunden till att använda Instantor. Istället kan du välja att skicka in uppgifterna manuellt istället. Du får då skriva ut kontoutdrag direkt från din bank och sedan skicka dessa till långivaren via email eller brev.

Tänk på att när du väljer att inte identifiera dig via Instantor så kan ansökningsprocessen fördröjas. Detta då det är mer tidskrävande för både dig och lånebolaget att hantera alla dokument manuellt. Om du är mån om att få dina pengar utbetalda snabbt kan det därför vara en bättre idé att tillåta identifiering via Instantor.

Vilka långivare använder Instantor?

I Sverige finns det många nischbanker och långivare som använder sig av Instantor. Det handlar inte bara om aktörer som erbjuder snabblån utan även banker som erbjuder privatlån och bolån kan be dig att identifiera dig via Instantor. Exempel på sådana banker är Bluestep Bank och Bynk. När det gäller sms-lånebolag är det desto fler som tar hjälp av Instantor i samband med ansökningsprocessen. Exempel på bolag som gör detta är Flexlimit, Mobillån, Säkerfinans och Snabbfinans. Notera dock att du måste ge ditt medgivande innan långivarna med hjälp av Instantor får tillgång till informationen på ditt konto.

När du identifierar dig eller lämnar kompletterande uppgifter med hjälp av Instantor så måste du välja vilket konto som ska granskas. Lämpligast är att välja det konto som du har i den bank du använder främst. Detta är i de flesta fall den bank du har ditt lönekonto hos. Om du har konton i flera banker kan dock långivaren vilja ha tillgång till dessa också om informationen man får in inte anses vara tillräcklig.