Startavgift och uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift lån

Den avgift som är vanligast förekommande när du tar ett lån är uppläggningsavgiften. Detta är en avgift som långivaren tar ut för själva administrationen av lånet. Uppläggningsavgiften eller startavgiften tas ut när du tecknar lånet. Det är inte skrivet i sten att alla långivare och banker tar ut denna avgift men du bör ändå räkna med den. Det är viktigt att se att själva uppläggningsavgiften står i proportion till lånebeloppet. Annars riskerar du att få betala ett högt pris trots att själva lånesumman är låg.

En startavgift brukar ofta innebära några hundralappar och vanliga belopp att debiteras är 295kr och 395kr. Avgiften betalas antingen av direkt på lånet eller när din första faktura skickas. Avgiften är en engångskostnad och betalas utöver ränta, amortering och övriga avgifter. När du tar minilån betalar du ofta en fast summa och i denna summa är startavgiften redan inkluderad. Tänk på att en uppläggningsavgift på 495kr på ett lån på 2000kr utgör nästan 25% av lånesumman. Du bör därmed vara noga med att se över kreditbolagets räntor och avgifter innan du bestämmer dig för att ansöka om ett lån.

Aviavgift och administrationsavgift

Aviavgift

En annan kostnad som brukar tillkomma lån är den så kallade aviavgiften. Ibland kallas denna kostnad även för administrationsavgift. Till skillnad mot uppläggningsavgiften så är det här dessvärre ingen engångsavgift. Istället brukar man få betala en aviavgift för varje faktura man får. I vissa fall kan man slippa kostnaden genom att välja e-faktura eller autogiro. Dock är det vissa långivare och kreditinstitut som ändå debiterar denna avgift. En aviavgift eller administrationsavgift brukar ligga på mellan 29kr och 39kr och betalas vanligtvis månadsvis.

Uttagsavgift

Det blir allt vanligare att konsumentkreditföretag utöver vanliga smslån även erbjuder så kallade kontokrediter. Dessa kontokrediter fungerar som ett mellanting mellan ett kreditkort och ett lån. Du ansöker om en kreditlimit och sedan kan du använda pengarna som ryms i detta kreditutrymme. Du betalar bara ränta på den kredit du nyttjar. Men varje gång du gör ett uttag från ditt kreditkonto så debiterar långivare en så kallad uttagsavgift. Därför bör man vara sparsam med de uttag man gör. Uttagsavgiften hos långivare som erbjuder kontokredit brukar ligga på 50kr. Fördelen med onlinekrediter är att man kan låna med utbetalning dygnet runt.

Utöver de avgifter vi har gått igenom så betalar du även ränta när du tar ett smslån. Räntan beräknas procentuellt och baserar sig på din totala låneskuld. Utöver ränta amorterar du även på lånet vilket innebär att du betalar av på skulden.