Många människor önskar sig mer pengar på sina bankkonton och de flesta tror att det enda sättet är att öka sin inkomst. Problemet är att när du ökar din inkomst tenderar du också att öka dina utgifter.

Det enda sättet att få mer pengar på kontot är att öka inkomsterna utan att öka utgifterna på samma gång. Alternativt att helt minska utgifterna. Det är en smart strategi som oftast fungerar. Om du minskar utgifterna får du naturligtvis mer pengar över. I denna artikel kommer vi att prata mer om och ge tips på hur du kan börja ditt sparande nu till hösten efter semestern.

Planera för en höstbudget

Budgetering handlar om balans. Börja med att gå igenom dina transaktioner, intäkter, snabblån, skulder och övriga kostnader. Dela upp kostnaderna i olika kategorier för att förstå vad pengarna går till och var de finns, samt om det är rimliga fasta kostnader som hyra, mat och transport och andra utgifter som underhållning och kläder.

Gör en budget för hela året. Vissa avgifter betalas månadsvis, andra betalas kvartalsvis eller årligen. Budgetering är det första steget, och att sedan hålla fast vid det är också mycket viktigt för att lyckas med ditt sparande. Ett sparande ska inte ses som något tillfälligt utan något som ska vara varaktigt. Det är också därför viktigt att man kommer fram till en rimlig summa att spara varje månad. Om du har för höga mål och lägger undan för mycket varje månad finns det en risk att ditt sparande inte blir hållbart under en längre tid.

Hur ser din lånesituation ut?

Att sänka räntekostnaderna är ett bra sätt att spara pengar utan att offra något. Exempelvis när du binder ett bolån så är det ett bra läge att förhandla om räntan och försöka få en ränterabatt.

Om du däremot hamnar i en ekonomiskt pressad situation så kan du alltid ta en paus med ditt sparande. Om du exempelvis blir av med din inkomst eller förlorar en del av den på grund av sjukskrivning eller liknande så är det läge att lägga sparandet på is. Du kan alltid fortsätta när dina inkomster har stabiliserat sig igen. Det är betydligt bättre att pausa sitt sparande än att exempelvis ta akutlån utan UC eller andra lån för att kunna upprätthålla sitt sparande.

Höstspara
Ge din privatekonomi en nystart genom att börja spara i höst

Efter din semester

Under semestern så är det lätt hänt att utgifterna blir höga och att det har spenderats en hel del pengar på kanske resor eller annat man har gjort under sommaren. Att köpa på avbetalning tenderar också att öka under sommaren vilket kan bidra till ännu högre kostnader. Nedan följer lite tips på vad du kan göra för att se till att fylla på sparkontot och plånboken så snabbt som möjligt igen efter semestern.

Det första du bör göra är att gå igenom din ekonomi så snart som möjligt. Se till vilka fasta kostnader du har, vilka kostnader som är onödiga som du kan avstå från och gör en plan och budget för hösten och det kommande året.

En liten mängd av små belopp tenderar att bli en stor flod tillslut. Räkna på hur mycket pengar exempelvis träningskort, prenumerationer eller medlemskap du aldrig har använt kommer att bli på ett år eller till och med några år.

Då kommer du snabbt att inse att en liten summa du aldrig har övervägt kan vara en buffert du behöver, eller en kontantinsats för ett hus om några år. Idag finns det många budgetprogram på nätet exempelvis som kan ge en bra överblick över dina utgifter.

Om du lever tillsammans med en partner, planera tillsammans. Tänk efter vad ni vill göra de kommande åren, vad ni strävar efter och hur ni lever idag. En kanske är mer sparsam än den andra, se till att göra en plan och en budget som passar båda och som kan ta er dit ni vill komma.

En annan sak man kan göra är att börja månadsspara i fonder eller i aktier. Det är en underskattad metod som inte används av allt för många svenska hushåll. Det ger dock inga snabba pengar, men kan ge en bra avkastning över en längre tid.

Tänk dock på att det alltid är en risk när man investerar i aktier och fonder, då börsen både kan gå upp och ner.