Idag finns det många sms-lånebolag som erbjuder sina kunder möjligheten att förlänga sina lån. När det gäller privatlån utan säkerhet som ges ut av större låneinstitut så är det mer vanligt förekommande med termen betalningsfria månader. Oavsett vad man benämner förlängningen som så handlar det om att löptiden för lånet utökas. Det kan finnas många anledningar till varför man vill förlänga sitt lån. Det kan handla om att det uppkommit oförutsedda kostnader som gör det svårt att få ekonomin att gå ihop. Det kan också finnas tillfällen där man väntar in en större klumpsumma som inte kommer förrän nästföljande månad. Oavsett vilket skäl du har så är detta ingenting som långivaren kommer att lägga sig i. Däremot bör man alltid vara medveten om att förlängning av lån ofta är kopplat till en hög kostnad. Alla kreditgivare har dessutom olika villkor och krav när det fäller förlängning av lån- och krediter. Du bör därför alltid läsa på vad som gäller innan du utnyttjar funktionen.

Att förlänga ett SMS lån bör alltid vara ett beslut som övervägts noga. Kan du hitta en annan lösning som inte är lika kostsam så är det att föredra. Däremot är det betydligt bättre att förlänga ett lån än att riskera att dra på sig en betalningsanmärkning. Har man verkligen ingen möjlighet att återbetala sin skuld i tid och kan inte heller låna summan som behövs av någon så kan förlängning vara den enda lösningen. Att återbetala ett lån enligt de krav och villkor som framgår av avtal är nämligen A och O när man lånar pengar.

Så förlänger du ditt lån

Om du känner att du måste förlänga ditt lån så bör du först kolla upp så långivaren i fråga erbjuder denna tjänst. När det gäller smslån så tillåter bland annat Meddelandelån och Vivus.se sina kunder förlängning av lån. Hur det fungerar rent praktiskt med förlängningen varierar beroende på vilken kreditgivare du lånat av. Det vanliga är dock att lånebolag erbjuder förlängning av förfallodatumet en gång under lånets löptid. För att förlänga ditt snabblån loggar du in på ”Mina Sidor” hos det lånebolag som du lånat av. Där brukar det framgå hur du förlänger lånet och inte sällan gör du detta genom att klicka på aktuellt lån och välja förlängning. En förfrågan kommer då att skickas till långivaren som sedan bekräftar förlängningen via mail. Du kommer då att få ett nytt förfallodatum då betalning ska inkomma till lånebolaget. Vid nästföljande faktura kommer du att debiteras de extra kostnader som förlängningen har medfört. Notera att du inte kan förlänga fakturor som redan förfallit. Istället måste själva förlängningen att ske innan din faktura ska gå till betalning.

Om kreditgivaren som du lånat av inte erbjuder förlängning men du ändå inte kan betala din skuld i tid så bör du alltid kontakta långivaren i fråga. Det sämsta du kan göra är att bara strunta i att betala. Gör du detta så kommer du att få betala både påminnelse- och förseningsavgift. Ta istället kontakt med kreditgivaren och har du tur så kan ni tillsammans hitta en lösning på ditt problem. Detta istället för att du ska få merkostnader och riskera att ditt ärende hamnar hos inkasso.

Vad kostar det att förlänga ett lån?

Förlänga lån

Få långivare på marknaden erbjuder sina kunder att förlänga sina lån gratis. Istället är förlängningen förenad med ganska höga kostnader som du bör vara medveten om redan från start. För det första får du i regel alltid betala ränta för den period du förlänger lånet. Med andra ord får du betala dubbel ränta nästa gång det är dags för återbetalning. Detta kan stå dig dyrt då räntan på snabblån redan är väldigt hög. Vissa lånebolag tar även ut en så kallad hanteringsavgift som faktureras separat. Denna avgift är priset du får betala för att långivaren ska hantera själva förlängningen. Hur hög avgift du tvingas betala beror vanligtvis på hur lång period du väljer att förlänga lånet under.

Förlängning av SMS lån är inget vi rekommenderar om det inte är ett absolut måste. Dock är det höga kostnaderna inget mot vad du kommer att få betala om du helt ignorerar återbetalningen av lånet. Vid helt utebliven betalning under en längre period kan du komma att få betala både påminnelseavgift, förseningsavgift, inkasso, dröjsmålsränta samt kostnad för betalningsföreläggande. I jämförelse med detta kan det vara gynnsamt att förlänga sitt lån.

Ett bättre alternativ

Om du redan från start vet att din ekonomi har en tendens att gå upp och ner så kan det vara bättre att ansöka om en kontokredit. Till skillnad mot ett traditionellt smslån är en kontokredit kopplad till en mer flexibel återbetalning. En kontokredit innebär att du har ett löpande kreditutrymme som du kan använda dig av när behov av pengar uppstår. Kontokrediten hålls öppen så länge du sköter din återbetalning och kan därmed liknas vid ett kreditkort. Fördelen med en kontokredit är att du kan styra hur återbetalningen ska gå till. Så länge du betalar det minsta tillåtna beloppet varje månad så får du behålla din kredit. Du riskerar inte heller att få någon betalningspåminnelse så länge du alltid betalar det minsta beloppet. I regel handlar det bara om 6-10% av den totala skulden vilket är lite i jämförelse med en återbetalning på ett vanligt mikrolån.

När du betalat in det minsta tillåtna beloppet så har du möjlighet att utnyttja pengarna igen. Detta utan att du behöver göra någon ny låneansökan eller att någon ny kreditupplysning ska tas. Hos många kreditgivare har du även möjlighet att höja ditt kreditutrymme om du har behov för detta. Även om du med ett kreditkonto inte behöver återbetala lika stora summor åt gången som med smslån så bör du inte utnyttja denna frihet alltför ofta. Istället lönar det sig alltid att återbetala sin skuld så snabbt som möjligt oavsett låneform.

Fördelar och nackdelar med förlängning

Även om vi på Allt om Smslån inte rekommenderar förlängning av lån så finns det uppenbara fördelar med det. Den största fördelen är såklart att du slipper riskera att hamna hos inkasso och Kronofogden. Detta är något du vill undvika till varje pris då det för med sig oanade stora konsekvenser. Förlängning är även lämpligt för den som just för stunden befinner sig i en trång ekonomisk situation. Detta under förutsättning att man vet att pengar är på väg. Individer som har en varierande inkomst brukar uppskatta möjligheten med förlängning av SMS lån. Detta då inkomsterna kan variera stort mellan olika månader vilket inte behöver betyda att man har en dålig ekonomi.

När det gäller nackdelarna med förlängning så handlar det främst om de höga kostnaderna. Att förlänga ett lån innebär att du kommer att behöva betala mer än nödvändigt för lånet. Dessutom drar du ut på bördan vilket kan få konsekvenser de efterföljande månaderna. Det är dessutom lätt att hamna i en ond spiral där man bara fortsätter att förlänger sina lån istället för att slutbetala sina skulder. För att undvika detta bör du redan innan du ansöker om ett lån göra en kalkyl. I kalkylen där du beräknar intäkter och utgifter kommer du snabbt att kunna se svart på vitt om du verkligen har råd att ta lånet eller inte.