Olika former av kreditgivning

Kreditgivare och kreditinstitut

Många kopplar bara termen kredit till sedvanliga banklån. Detta är dock långt ifrån hur verkligheten ser ut och många människor dras idag med krediter utan att reflektera över det. Exempelvis är det många som inhandlar varor och produkter på avbetalning via bolag så som Klarna. När du gör detta tar du indirekt en kredit då du har köpt en vara som du ännu inte betalat för. Betalar du hela köpesumman när din faktura kommer räknas det dock inte som om du har tagit en kredit.

Andra former av kreditgivning är när kreditinstitut och banker erbjuder kreditkort. Kopplat till dessa kort finns ett kreditutrymme som du har möjlighet att utnyttja. Utnyttjar du kreditutrymmet så har du tagit en kredit som du i och för sig ofta har möjlighet att betala innan det läggs på någon ränta. Det är nämligen vanligt att kreditmarknadsbolag erbjuder så kallade räntefria perioder.

Slutligen så är en vanlig kredit ett lån så som ett SMS-lån. Ett SMS-lån går även under benämning högkostnadskredit vilket innebär att krediten du tar är kopplad till höga kostnader. Det är kreditgivaren eller kreditinstitutet som erbjuder dig som låntagare en kredit i form av ett korttidslån eller en onlinekredit.

Exempel på kreditgivare 2024

  • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
  • Löptid: 1 år - 15 år
  • Läs mer om Ekonomen
  • Utan UC: Nej
  • Startavgift: 0 kr
  • Effektiv ränta: 2,99-87,09%
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.69%, uppläggningskostnad 0:-, aviavgift 25:-, ger en effektiv ränta på 7.05 %. Totalt belopp att återbetala 513 879:-. Månadskostnad 3 568:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 163 879:-. Individuell ränta varierar. Uppdaterat 2021-10-21. Återbet. tid 1-20 år.

Kreditinstitut i Sverige

I Sverige finns det många olika kreditgivare, kreditinstitut, kreditmarknadsbolag och banker. Varför det finns olika benämningar på de olika långivarna beror på att det finns olika tillstånd. Ett kreditinstitut har exempelvis inte rätt att erbjuda inlåning vilket däremot licenserade banker har. De flesta utgivare av smslån och andra privatlån utan säkerhet är konsumentkreditföretag. Dessa bolags verksamhet går enkom ut på att erbjuda utlåning och krediter till privatpersoner och företag. Däremot kan bolaget vara del i en större koncern som även sysslar med inlåning. Detta är inte helt ovanligt. Istället finns det många bolag med en struktur som gör det möjligt att först låna in pengar till en ränta på 5-10% för att sedan använda pengarna till att utveckla sin utlåningsverksamhet. I denna utlåningsverksamhet får man istället in ränteintäkter som är betydligt högre än priset för den ränta man betalar för att låna in pengarna.

Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening

SKEF

I Sverige finns det en förening som går under förkortningen SKEF. Denna förkortning står för Svenska Konsumentkreditföretagen Ekonomisk Förening. Föreningen välkomnar medlemmar som erbjuder korta konsumentkrediter till invånare i Sverige. Syftet med föreningen är att man ska vara med och skapa en seriös och sund kreditgivning samt arbeta för att öka branschens goda anseende. Aktörerna som är medlemmar i föreningen är främst företag som erbjuder smslån och mindre kontokrediter.

Medlemmarna i SKEF utmärker sig genom att bland annat vara väldigt transparenta med räntor och villkor. Detta är en trygghet för dig som konsument när du ska ta en kontokredit eller ett smslån. Exempel på medlemmar i föreningen är Mobillån, Meddelandelån och Nanokredit.

Förmedlare som samlar olika kreditgivare

På senare tid har det blivit väldigt populärt att jämföra lån och räntor hos låneförmedlare. Låneförmedlare så som Lendo, Anmärkning.se, Sambla och Zmarta samlar olika kreditgivare via en teknisk plattform. När du ansöker om ett lån via dessa låneförmedlare så får de olika kreditgivarna komma in med låneerbjudande till dig. Fördelen är att du själv slipper sitta och jämföra olika kreditinstitut samt att enbart en kreditupplysning tas. På så sätt slipper du få många förfrågningar i din UC samtidigt som du erbjuds förmånliga räntor och villkor. Detta då de olika kreditgivarna får konkurrera om dig som kund.

Att använda sig av en etablerad låneförmedlare har även andra fördelar. Bland annat samarbetar dessa låneförmedlare enbart med seriösa kreditgivare och banker. Du kan därmed lita på att de olika långivarna har tillstånd från Finansinspektionen samt att dina personliga uppgifter inte delas med någon tredje part.