Black Friday närmar sig med stormsteg och vi är många som ser fram emot årets stora shoppingdag. Även om Black Friday infinner sig först den 29:e november i år så är det redan många butiker som smygstartat sin rea. Efter att Black Friday blivit ett fenomen även i Sverige så har många butiker infört Black Week. Detta innebär alltså en hel vecka med reor och kraftigt rabatterade priser. För den som har pengar finns chansen att göra årets klipp denna vecka. Men för den som är frilansare eller av någon annan anledning inte får lön samma datum som vi andra kan köpfesten utebli. På grund av olika omständigheter har man inte möjlighet att ta del av de reducerade priserna. Då är det inte osannolikt om frågan om man kan låna till Black Friday uppstår.

Att låna för konsumtion är inget nytt och vanliga privatlån går inte sällan under benämningen konsumtionslån. Lånen kräver ingen säkerhet och lämpar sig därför precis lika bra för konsumtion som för någon annan investering. Därtill finns det många butikskedjor som erbjuder sina kunder att köpa på avbetalning. I tider som dessa uppmärksammas olika delbetalningsalternativ extra mycket av både elekontrikjättar och vanliga e-handelsbutiker. Dock bör man se upp för räntefällan som kan bli ett faktum för den som inte läser villkoren tillräckligt noga. I många fall kan det löna sig att låna pengar till Black Friday genom att ta ett vanligt lån istället. För den som vill låna mindre summor lämpar sig ett smslån men även det kan stå sig dyrt då lånen är kopplad till en hög effektiv ränta.

Vad är Black Friday?

I Sverige är Black Friday ett relativt nytt fenomen och det var först 2013 som de svenska butikerna snappade upp konceptet. Black Friday som fenomen har däremot funnits sedan 70-talet och har länge varit årets absolut största dag för shopping i USA. Black Friday infaller i närhet till den stora högtiden Thanksgiving vilket gör att många amerikanare är lediga under Black Friday. Detta gör att ännu fler människor kan ägna dagen enkom åt shopping. Inte sällan spenderas hela dagen för inköp av årets julklappar.

Under Black Friday så väljer de flesta företag att sänka priserna på majoriteten av sina varor. Det handlar om stora rabatter och exklusiva erbjudanden som lockar de flesta människor. Rabatterna kan både ses hos e-handelsbutiker och i fysiska butiker. Rabatterna hos e-handelsbutikerna släpps vid midnatt och många svenskar sitter därför vakna framför datorn sent under torsdagskvällen. Ingen vill gå miste om de största klippen och de bästa rabatterna. Initialt så var det enbart under fredagen som svenskar kunde ta del av rabatterade priser. Nu har butikskedjorna istället utökat konceptet och man kan läsa om både Black Week och Black Weekend. Rabatterna är ofta tidsbegränsade och efter helgen återgår företagen till de normala priserna.

Låna pengar för att shoppa

låna black friday

Att Black Friday infaller under samma vecka som de flesta får lön är ingen slump. På detta sätt kan man maximera konsumtionen då lönen ännu inte hunnit ta slut. Det är dock långt i från alla svenskar som får lön den 25:e. Många i landet arbetar dessutom med projektanställningar och kanske inte får någon lön alls just denna månad. Tillhör du en av dessa eller av någon annan anledning inte har pengar på kontot så innebär detta inte automatiskt att du inte kan delta i Black Friday. Det finns istället möjlighet att ta ett mindre lån för att inte gå miste om de klipp som går att göra under fredagen. Innan vi berättar mer om dessa möjligheter vill vi tydliggöra att vi inte rekommenderar någon att låna för att göra spontana inköp. Istället bör möjligheten att låna till Black Friday utnyttjas i de fall du ändå hade tänkt att köpa en viss produkt.

Innan du ansöker om ett lån till Black Friday bör du se över räntor och villkor för lånet. Om räntan och de avgifter som är kopplade till lånet överstiger summan du får i rabatt under Black Friday så kommer du att göra en minusaffär. Då kan du lika gärna invänta intäkter för att istället köpa varan till fullpris. På så sätt riskerar du inte onödiga kostnader eller att du inte kan återbetala ditt lån i tid. För att säkerställa att du inte betalar mer än du tjänar in kan du leta efter ett räntefritt smslån. Det finns även ett fåtal aktörer på marknaden som erbjuder gratis smslån. Då slipper du både ränta och avgifter när du lånar.

Butiker erbjuder delbetalning

Att ansöka om ett lån är inte något som bör göras förhastat. Vill du låna för att shoppa på Black Friday bör du först och främst säkerställa att du kan återbetala lånet i tid. Kan du inte detta så riskerar du att få betala extra avgifter och i slutändan få en betalningsanmärkning. Dessutom innebär en låneansökan ofta en förfrågan i din UC. Många förfrågningar i UC leder till en sämre kreditvärdighet. Det är av denna anledning många som väljer lån utan UC när de ska låna mindre summor för konsumtion.

Vill du undvika att låna pengar men ändå ha möjlighet att köpa den där produkten som just nu är så nedsatt i pris? Då kan ett annat alternativ vara att välja delbetalning i samband med ditt köp. Att delbetala varor och produkter är något de flesta e-handelsbutiker erbjuder sina kunder nu för tiden. Inte sällan gör man detta i samarbete med företag så som Klarna och Qliro. I vissa fall får du möjlighet att delbetala räntefritt under en specifik period. Det kan dock ändå hända att du får betala vissa avgifter ändå.

Om du inte erbjuds räntefri delbetalning så får du räkna med en hög kreditränta. Olikt vad många tänker och tror så är denna kreditränta inte lägre än räntan som många lån är förenade med. Det finns företag som tar ut en ränta på upp till 20% när du väljer att delbetala din faktura. Det är därför av största vikt att du alltid läser igenom villkoren noga och är medveten om vad du kommer att få betala.

Tips inför Black Friday

Tips Black Friday

Om du vet med dig att du är en person som lätt faller för frestelse och har dålig impulskontroll så kan det vara bra att förbereda sig inför Black Friday. Detta för att undvika att du spenderar mer pengar än tänkt men även för att du inte ska betala mer än nödvändigt för de produkter du köper. Nedan följer ett par handfasta tips som kan vara bra att ha med sig inför stundande Black Friday.

1. Skriv ned vad du ska köpa

I hysterin som medföljer Black Friday kan det vara lätt hänt att man köper saker som man egentligen inte behöver. Vårt första tips är därför att du ska skriva en lista med de saker som du faktiskt är i behov av. De låga priserna kan vara väldigt lockande men det betyder inte automatiskt att du måste handla allt som är billigt.

2. Sätt en budget

Sätt en budget som du sedan håller dig till under hela Black Friday. Då riskerar du inte att spendera mer än du har råd med. Lönen ska trots allt räcka hela månaden och det är viktigare att ha mat på bordet sista veckan innan lön än att ha en läcker galaklänning i garderoben.

3. Jämför priser

De allra flesta butikskedjor sänker sina priser under Black Friday. Detta innebär dock inte att alla kedjor sänker priserna lika mycket. Det betyder heller inte att sakerna haft samma utgångspris. Så att två liknande e-handelsbutiker sänker än vara med 40% innebär inte att priset är detsamma. Se därför till att jämföra priser och butiker innan du slår till!

Du som handlar från utländska butiker bör även hålla koll på eventuella avgifter som kan tillkomma när du handlar. Även om produkterna har sänkt pris så kommer frakt och tullavgifter fortfarande vara lika höga som annars. Har du inte koll på avgifterna så riskerar det att bli en dyr affär trots att du handlat på rea.

Handla smart

Som vi tagit upp redan så kan både lån och delbetalning innebära höga kostnader. Kostnader som överstiger den summa du faktiskt tjänar på att handla en viss produkt under just Black Friday. Har du inte likvida medel så finns det andra sätt att handla smart utan att dra på sig höga kostnader. Bland annat kan du välja faktura som betalsätt när du shoppar i e-handelsbutiker. Då får du i regel 20 dagar på dig att betala dina inköp. Att handla på faktura förutsätter såklart att du vet att pengar är på väg. Betalar du inte din faktura i tid så kommer du att dra på dig dröjsmålsränta och påminnelseavgifter.

Har du ett kreditkort så kan det hända att kortutgivaren erbjuder en viss räntefri period. Denna period brukar ligga på mellan 45-60 dagar. Från själva tillfället du gör ditt inköp kan det alltså dröja upp till 60 dagar innan du behöver betala för köpet. Detta ger dig lite utrymme i ekonomin samtidigt som du har möjlighet att köpa något du faktiskt verkligen behöver till ett kraftigt reducerat pris. Med ett kreditkort kommer också förmånen att tjäna poäng på det du handlar. Poäng som vid senare tillfälle kan växlas in mot bonus eller cash back.