Om du behöver låna pengar utan säkerhet så ställs du inför lite olika valmöjligheter. Ett lån utan säkerhet är ett så kallat blancolån vilket innebär att du inte behöver pantsätta något för att låna. Detta till skillnad mot hur det går till när du tar ett billån eller ett bostadslån. Däremot finns det olika typer av blancolån även om de flesta refererar till blancolån som ett helt vanligt privatlån. Men faktum är att även snabblån är ett så kallat blancolån. Mer vanligt är dock att man använder benämningen högkostnadskredit eller smslån om en sådan kredit. Detta då snabblån regleras enligt lagen om högkostnadskrediter. Vidare måste snabblån märkas med en varningstriangel i samband med marknadsföring av krediten. Detta då ett snabblån har en betydligt högre effektiv ränta än ett vanligt privatlån. Men vad finns det mer för skillnader mellan privatlån och snabblån? Och vilket lån lämpar sig bäst i olika situationer? Det tänkte vi på Allt om Smslån gå igenom i denna artikel. Förhoppningsvis ska informationen här göra så att du tar ett bättre beslut nästa gång du är i behov av att låna pengar.

Skillnader mellan privatlån och snabblån

Det finns en stor likhet mellan privatlån och snabblån och det är att bägge lånen kommer utan krav på säkerhet. Men det finns desto fler skillnader som handlar om alltifrån löptid, ränta, utbetalningstid, lånesumma och krav. Nedan kan du läsa mer kortfattat om de största skillnaderna mellan dessa två typer av blancolån.

Lånesumma

En stor skillnad mellan privatlån och snabblån är lånesumman som du har möjlighet att ansöka om. Ett snabblån ses som en mer kortsiktig lösning som ska kunna täcka akuta behov. Det är också av denna anledning som vissa väljer att kalla lånet för akutlån. När det gäller tillfälliga ekonomiska behov så brukar det inte krävas några större summor. Därför kan du med snabblån låna så låga summor som 1000-5000 kr. Detta är inte möjligt för den som väljer att ta ett privatlån då lägsta belopp att låna brukar vara 10 000 kr. Däremot kan du med ett privatlån låna upp till flera hundratusen kronor. Detta till skillnad mot snabblån som vanligtvis har en maxgräns på 30-45 000 kr.

Löptid

Även när det gäller löptid så skiljer SMS-lån och privatlån sig åt ganska mycket. Tar du ett akutlån så får du räkna med att betala tillbaks pengarna inom ett par månader. I vissa fall är löptiden så kort som en månad. Men det finns flexiblare varianter i form av kontokrediter som tillåter en löptid på upp till ett år. Ett privatlån är istället förenat med en längre löptid – mycket på grund av att man lånar större belopp. Den vanliga återbetalningstiden på ett privatlån ligger runt 2-15 år. Det är då du själv som väljer under hur många år du vill återbetala ditt lån. Så är inte fallet med SMS-lån då det istället är långivaren som bestämmer löptiden.

Ränta

Den kanske mest omtalade skillnaden mellan privatlån och snabblån är räntan. Ett snabblån har en hög effektiv ränta vilket gör att lånet kan bli riktigt dyrt. Enligt vissa är de räntor och avgifter som tas ut i förhållande till lånets storlek helt orimliga. När det gäller den nominella räntan så ligger denna inte sällan runt 39%. Detta kan jämföras med räntan på ett vanligt blancolån som vanligtvis ligger mellan 2,95-29,95%. Räntan på vanliga privatlån sätts dessutom utifrån låntagarens kreditvärdighet. När det gäller smslån så får alla låntagare istället betala samma höga ränta oavsett kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Krav & Villkor

Även på denna punkt finns det uppenbara skillnader. Ett SMS-lån kräver inte lika god återbetalningsförmåga som ett vanligt lån utan säkerhet gör. Du kan således låna pengar med låg kreditvärdighet. Ska du ta ett större privatlån så krävs det ofta en fast inkomst och helst ska du inte ha några betalningsanmärkningar. Tar du istället ett snabblån så kan du låna trots betalningsanmärkningar och fast inkomst. Dessutom är SMS-lån så kallade lån utan UC vilket innebär att långivaren inte hämtar någon kreditupplysning hos UC. Detta får du däremot räkna med om du tar ett vanligt privatlån.

Utbetalningstid

En av de främsta anledningarna till att snabblån blivit så populära är de snabba utbetalningstiderna. Ansöker du om ett SMS-lån så kan du ha pengarna på kontot samma dag. När det gäller ett privatlån så får du istället vänta i mellan 3-5 dagar efter att ditt lån blivit beviljade tills dess att du har pengarna på ditt bankkonto.

När lämpar sig ett snabblån?

Privatlån vs Snabblån

Som du kanske förstått utifrån informationen ovan så ska snabblån ses som en temporär lösning. Det är ett dyrt alternativ som kräver att du har möjlighet att återbetala din skuld inom en kort tid. Snabblån är således ingen långsiktig lösning vid ekonomiska besvär. Istället passar det främst om du behöver låna pengar under en kort tid. Det är inte heller rekommenderat att ta ett smslån om du ska göra en större investering. Då är det bättre att satsa på ett privatlån med låg ränta och längre löptid. Däremot kan ett smslån vara bra för den som verkligen behöver pengar snabbt och inte hinner vänta på några utdragna utbetalningstider. Det är också det enda lånet som du kan få utbetalt under kvällar och helger. Så länge du är medveten om lånets kostnader samt dess korta återbetalningstid så kan ett snabblån vara en effektiv lösning vid akut behov av pengar. Du ska dock aldrig ta ett snabblån för att betala andra lån eller för att samla andra krediter och smålån som du har.

Ett SMS-lån kan också vara den enda lösningen för den som inte har särskilt god kreditvärdighet. Har du svårt att bli beviljad ett vanligt blancolån så kan snabblån vara det som hjälper dig ur en tillfällig ekonomisk knipa.

När är ett privatlån bättre?

Har du en god kreditvärdighet och inte behöver pengarna direkt så är ett privatlån alltid mer gynnsamt. Dels är räntan betydligt lägre vilket kan gör att du kan komma ner rejält i månadskostnad. Vidare så erbjuds du en större flexibilitet när det gäller återbetalningstiden. Eftersom minsta löptid på ett privatlån är 2 år så har du god tid på dig att återbetala din skuld. Dessutom blir inte månadskostnaden särskilt hög då du sprider ut återbetalningen under flera månader. Ett privatlån är dessutom ett bra alternativ för dig som vill samla befintliga lån och krediter. Genom att baka ihop alla krediter i ett större privatlån med låg ränta kan du komma ner i månadskostnad och snabbare återbetala din skuld.

Nackdelen med ett privatlån är att du måste uppfylla de krav och villkor som långivaren ställer. Dessutom kan du alltid förvänta dig att få en förfrågan i din UC. Många förfrågningar riskerar att försämra din kreditvärdighet. Detta kan göra det svårare för dig att bli beviljad lån i framtiden.