Snabblån blir alltmer lättillgängliga och numera krävs det enbart några knapptryck för att låna en mindre summa pengar. Detta är såklart positivt för den som ställs inför en oförutsedd situation och snabbt behöver kunna ta ett minilån. Men man ska inte sticka under stol med att lånens lättillgänglighet även medför en hel del risker. Speciellt då SMS-lån inte ställer några högre krav på den som ansöker om lånet. Det finns flera bidragande orsaker till varför snabblån utgör en högre risk än större lån utan säkerhet. Det främsta orsakerna är lånets korta löptid, den höga effektiva räntan samt de låga kraven för att få låna.

I den här artikeln vill vi belysa de risker som är förenade med snabblån. Förhoppningsvis kan informationen i denna artikel bidra till att du tänker efter en extra gång innan du bestämmer dig för att låna. På så sätt kan du minska risken att dra på dig mer skulder än du har råd att betala. Detta i sin tur gör att du kan undvika att få betalningsanmärkningar som kan försvåra dina framtida chanser att få låna.

Hög effektiv ränta

Den höga effektiva räntan är kanske den främsta orsaken till att snabblån generellt har ett dåligt rykte. Räntan du betalar för ett snabblån är betydligt högre än den ränta du betalar för andra lån. När det gäller den nominella räntan på ett SMS-lån så ligger den hos de flesta aktörer runt 39%. Det finns dock de långivare som erbjuder snabblån med så ”låg” ränta som 26%. Jämför man dessa räntesatser med vanliga privatlån så inser man ändå vilken stor skillnad det är. Tar du ett vanligt lån utan säkerhet så kan du räkna med en ränta från 2,95%. Har du dålig kreditvärdighet så kan lånet såklart bli dyrare men få långivare som erbjuder privatlån tar ut en ränta högre än 29,95%. En annan skillnad mellan SMS-lån och privatlån är att räntan vid snabblån inte sätts individuellt. Istället får samtliga låntagare betala samma dyra ränta. Detta oavsett om man har en god ekonomi eller inte.

Den effektiva räntan påverkas av mer än bara den nominella räntan. Här ingår nämligen andra avgifter som är knutna till lånet. Inte sällan tar kreditinstitut ut en uppläggningsavgift. I och med att lånesumman i regel är låg så utgör uppläggningsavgiften en stor andel av den summan. Detta gör att den effektiva räntan blir ännu högre. Det finns dock ett kostnadstak som innebär att kostnaderna för ett snabblån inte för överstiga själva kreditbeloppet.

De flesta kan nog enas om att snabblån har en hög ränta. Vissa i branschen hävdar dock att den effektiva räntan blir missvisande på grund av kreditens korta löptid. Oavsett vad man tycker så är den höga effektiva räntan en risk för den som redan har en låg återbetalningsförmåga. Detta då det blir mer pengar som ska ut när det är dags för återbetalningen av krediten.

Låga krav på låntagaren

Risker med snabblån

Ett stort problem med snabblån är det inte krävs särskilt mycket för att få låna. Grundkraven som ställs hos respektive långivare är relativt låga. Det krävs ofta inte någon högre inkomst och de flesta långivare låter personer ta SMS-lån trots betalningsanmärkningar. Detta kan såklart försvåra för den person som redan har en utsatt ekonomisk situation. Att dra på sig mer skulder är sällan lösningen för att bli skuldfri. Snarare får det bara skuldberget att växa sig större. I och med att lånen är så lättillgängliga så hinner man kanske inte heller tänka igenom beslutet ordentligt. Jämför man kraven på SMS-lån och privatlån så finns det stora skillnader. När det gäller privatlån så krävs det ofta en årsinkomst på åtminstone 120 000 kr. Därtill är det långt ifrån alla långivare som accepterar betalningsanmärkningar.

Skulle de kreditinstitut som erbjuder smslån ställa högre krav på de personer som ansöker om lån är vi övertygade om att färre personer skulle hamna hos Kronofogden.

Kort återbetalningstid

Slutligen så är snabblån förenade med en kort återbetalningstid. Detta är en stor riskfaktor då många personer inte klarar att återbetala lånet så snabbt som krävs. Vissa onlinekrediter kräver återbetalning redan månaden efter vilket kan ställa till det för den med dålig ekonomi. Innan du tar ett smslån bör du vara 100% säker på att du kan hantera den korta återbetalningstiden. Annars riskerar du att få betala påminnelseavgifter, förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Därefter riskerar du att få en betalningsanmärkning om inte betalning inkommer. Har du en snäv ekonomi och har möjlighet så är det bättre att ansöka om ett privatlån. Dessa lån läggs ofta upp på minst två år vilket innebär att du får betydligt längre tid på dig att betala tillbaks lånet. Därtill blir inte den månatliga kostnaden för lånet lika hög.

Som väl är finns det numera snabblån med mer flexibel återbetalning. Det handlar om kontokrediter där du enbart är bunden till att betala ett lägsta belopp varje månad. Detta till skillnad mot de traditionella smslånen som ofta läggs upp med en löptid på 1, 2 eller 3 månader. Att ansöka om en kontokredit löser dock inte alla problem då det fortfarande handlar om en högkostnadskredit med hög effektiv ränta.

Lockar till impulsköp

Lånet lockar till impulsköp

Som du säkert förstått vid det här laget så kan snabblån få stora konsekvenser för ens privatekonomi. Men den kanske största riskfaktorn med snabblån är trots allt att lånets tillgänglighet uppmanar till impulsköp. I och med att det både finns SMS-lån med helgutbetalning och SMS-lån med kvällsutbetalning så finns det knappt några begränsningar för vilka tider på dygnet man kan låna. Detta utgör en stor risk då människor tenderar att låna utan att tänka på konsekvenserna. Istället låter man impulsen styra och låter aldrig beslutet riktigt sjunka in. Detta kan bidra till att människor lånar både för att festa eller för att spela. Något som absolut inte är att rekommendera! Istället bör snabblån ses som en tillfällig lösning som enbart används i nödfall.

Vet du med dig att du har svårt att styra dina impulser så bör du avstå från att ta snabblån. Ett tips är att du spärrar dig från att ta SMS-lån. Genom att göra så kommer inte långivaren att släppa igenom din ansökan och du har inte längre någon möjlighet att låna pengar för impulsköp.