Med en ökad konkurrens på lånemarknaden får banker och låneinstitut anstränga sig hårdare för att locka till sig kunder. Förr i tiden fanns det inte så många andra alternativ för låntagare än att vända sig till sitt lokala bankkontor för att ta ett lån. Idag är situationen annorlunda och det finns hundratals olika banker och låneinstitut att välja mellan. Därtill behöver man inte gå hemifrån för kunna ansöka om ett lån. Istället sker detta både enkelt och säkert direkt via nätet och inget pappersarbete är nödvändigt. Faktum är att man till och med kan signera sina lånehandlingar digitalt och därmed få ett lån utbetalt utan att ens behöva lyfta pennan. Med digitaliseringen får kunder också möjlighet att jämföra lån och räntor genom olika låneförmedlare som finns på marknaden. Det är alltså inte helt utan anledning som lånebolag numera erbjuder en rad olika garantier och möjligheter som ska locka fler kunder att låna pengar. Bland dessa garantier återfinns räntegarantin som också kan gå under namnet prisgaranti. Att ta ett lån med räntegaranti innebär att du kan försäkra dig om att få lägsta möjliga ränta.

Långt ifrån alla banker och låneinstitut har en så kallad räntegaranti. Däremot är det fler och fler som hakar på den populära trenden. För dig som låntagare innebär räntegarantin att du får den lägsta effektiva räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Vänder du dig till ett låneinstitut med räntegaranti så kommer du få sänkt ränta om du lyckas hitta bättre villkor hos någon annan långivare. Nedan kan du se vilka banker och långivare som i skrivande stund erbjuder lån med räntegaranti.

Jämför lån med räntegaranti

  • Lånebelopp: 10 000 kr - 400 000 kr
  • Löptid: 2 år - 15 år
  • Läs mer om Svea Ekonomi
  • Utan UC: Nej
  • Startavgift: 395 kr
  • Effektiv ränta: 7,40-26,45%
Den nominella räntan sätts individuellt och ligger på 5,79-25,95%. Den effektiva räntan på ett lån på 100 000kr som betalas under 15 år med en exempelränta på 7,9% är 8,38%.

Så utnyttjar du räntegarantin på lån

ta lån med räntegaranti

För att kunna utnyttja en räntegaranti förutsätter det att du lånar pengar hos en bank eller en långivare som erbjuder detta. I listan ovan kan du jämföra olika långivare som har en så kallad prisgaranti. Listan fylls på löpande i takt med att fler bolag lägger till en räntegaranti i sina låneavtal. Innan du åberopar räntegarantin bör du även se över vilka garantivillkor som gäller. För även om begreppet ofta är detsamma hos flera olika långivare så brukar villkoren kunna skilja sig en hel del. Däremot är själva innebörden av en räntegaranti likartad. Det vill säga att du får sänkt effektiv ränta om du erbjuds en lägre ränta hos ett annat låneinstitut. Följande villkor är vanligt förekommande hos lånebolag som innehar en räntegaranti:

  • Räntegarantin ska åberopas inom ett visst antal dagar
  • Det andra lånet måste ha samma belopp, löptid och villkor
  • Gäller inte medlemslån

Ovanstående faktorer måste alltså stämma in för att du ska ha en chans att utnyttja din räntegaranti. Hur många dagar som gäller varierar mellan olika långivare men det handlar alltså om dagar som gått efter det att du beviljats ditt lån. Notera att prisgarantin vanligtvis inte gäller om du fått ett förmånligare lån från en annan långivare som härrör från exempelvis en anställning eller ett medlemskap. Det är den effektiva räntan som du bör jämföra innan du utnyttjar din räntegaranti. Hos en del låneinstitut med prisgaranti kan du även få slopad uppläggningsavgift om du hittar ett liknande lån hos en annan bank.

aosbackground

Så räknas prisgaranti på lån ut

När det handlar om prisgaranti på lån så är det den effektiva räntan som måste vara lägre hos ett annat institut för att garantin ska gälla. Den effektiva räntan består av rörlig ränta, uppläggningsavgift, aviavgifter och andra avgifter. Det kan alltså liknas med totalkostnaden som blir på ditt lån. Att bara jämföra den rörliga räntan säger inte så mycket då banker kan lägga till många andra avgifter. Därför är det också den effektiva räntan som räknas i samband med en räntegaranti. För att prisgarantin ska gälla behöver även villkor vara detsamma för de lån du jämför. Det handlar om att lånen ska ha precis samma löptid, samma lånebelopp och tecknats ungefär vid samma tidpunkt. Med anledning av detta går det alltså bara att åberopa prisgarantin inom några dagar efter det att du blivit beviljad lånet. Det går inte att utnyttja en prisgaranti om du exempelvis ansökt om det andra lånet med en medlåntagare. Detta då lånet får helt olika förutsättningar och villkoren då skiljer sig.

Efter du inkommit med din förfrågan till det lånebolag du vill utnyttja räntegarantin hos går långivaren i fråga igenom allt detta. Visar det sig att lånen har liknande villkor och tagits under samma period så träder räntegarantin i kraft. Detta innebär att lånebolaget kommer att sänka din effektiva ränta från och med utbetalningsdagen för ditt lån. Dock sänks räntan inte om den nya räntan är lägre än den lägsta ränta som lånebolaget erbjuder inom perioden.

Om långivaren inte erbjuder räntegaranti

Om du precis har tagit lån hos en långivare som inte har en räntegaranti så finns det ingen möjlighet att få sänkt ränta på ditt befintliga lån. Däremot finns det andra tillvägagångssätt för att sänka sin låneränta. Det vanligaste är att man tar ett samlingslån där man bakar in befintliga lån och krediter. Har du just tecknat ett lån så blir dock dina förutsättningar något sämre då du nyligen fått en förfrågan registrerad i din UC. Således kan det vara en god idé att vänta ett par månader innan du ansöker om ett nytt lån. När du gjort detta rekommenderar vi dig att vända dig till en låneförmedlare för att jämföra lån. Gör du detta kommer du enbart få en förfrågan på dig i UC men har ändå möjlighet att få låneerbjudanden från över 30 olika banker och långivare. Du kan då enkelt se vilket lån som kommer att bli mest förmånligt för dig. Kanske får du inget erbjudande där räntan är lägre än den du har på ditt nuvarande lån. I sådana fall är det bara att tacka nej till samtliga långivare. Du binder dig nämligen inte till något när du använder dig av en låneförmedlare.

Visar det sig att det finns lånebolag som erbjuder dig en lägre ränta än den du har idag är det en god idé att acceptera erbjudandet. När du hittat det billigaste lånet kan du signera skuldebrev och kommer då att få pengarna utbetalda till ditt konto inom 3-5 dagar. När du väl fått pengarna kan du betala av dina andra skulder och krediter. Du kommer då slippa att betala flera olika räntor och avgifter och får istället din totala skuld samlad på ett och samma ställe. Genom en lägre ränta har du även möjlighet att spara pengar varje månad. Pengar som du kan göra något roligare för!