För många kan det låta konstigt att man kan spara pengar genom att låna pengar. Men faktum är att det ligger viss sanning i detta beroende på i vilket sammanhang det sägs. Att låna pengar för konsumtion tillhör dock inte de sammanhang där uttalandet har någon grund. Istället kan man spara pengar genom att samla sina befintliga lån och krediter på ett och samma ställe. De flesta låneinstitut och banker erbjuder idag så kallade hopbakslån för detta syfte. Det handlar om lån utan säkerhet som du kan använda för att lösa dyra smålån som du har. Bland annat är det vanligt förekommande att människor med många snabblån samlar dessa i ett större lån. I samband med att man tar ett hopbakslån kan låneinstitutet många gånger även hjälpa dig att lösa dina skulder. Något som gör att du både sparar tid och kraft. När du tar ett privatlån utan säkerhet för att samla dina lån så uppger du detta i samband med låneansökan. Du måste även ange hur stor del av det nya lånet som ska gå till att betala befintliga lån.

Samla dina smålån och krediter här

 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Freedom Finance
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-29,40%
Räntan sätts individuellt och ligger på mellan 2,95–26,05% vilket ger en effektiv ränta mellan 2,99-29,40% Lånar du 180 000 kr med en löptid på 10 år och får en rörlig ränta på 5,95% så blir den effektiva räntan 6,11%. Detta förutsatt att inga startavgifter eller aviavgifter tas ut. Totalt att betala blir 239 262 kr medan den månatliga kostnaden blir 1994 kr (120 avbetalningar).
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 20 år
 • Läs mer om Zmarta
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 3,30–30,40%
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 500 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Lendo
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: fr.0 kr
 • Effektiv ränta: 2,95-29,95%
Annuitetslån på 600 000kr med 5,42% nominell ränta och löptid 12 år ger en effektiv årsränta på 5,56%. Totalt belopp att återbetala 817 408kr(5677kr/mån) med 144 avbetalningar. Räntan sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 599 998 kr
 • Löptid: 1 år - 20 år
 • Läs mer om Enklare
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-87,09%
Annuitetslån på 500 000 kr med löptid 15 år, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 6.11%. Totalt belopp att återbetala 757 042 kr (180 avbetalningar). Räntekostnad 257 042 kr. Individuell ränta varierar från 2.95 - 39% med effektiv ränta från 2.99-87.09%.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Förenade Lån
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 495 kr
 • Effektiv ränta: 2,95-26%
Räntan är rörlig och sätts individuellt mellan 2,95%-26%. Annuitetslån 150 000 kr på 12 år (144 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,18% per 2021-01-29. Totalt att betala 175 311 kr. Månadskostnad: 1 457kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Sänk din månadskostnad

Oavsett om du har många befintliga krediter eller bara ett fåtal lån så kan du enkelt sänka din månadskostnad genom att samla dessa till ett större lån. Små krediter och avbetalningar är ofta förenade med hög ränta och höga avgifter. Har man då ett par stycken krediter så kan kostnaden varje månad tillslut bli övermäktig. Med anledning av detta väljer många att ansöka om ett hopbakslån. Dessa lån erbjuds av större låneinstitut och banker där räntan sätts individuellt. Genom att samla alla lån på ett och samma ställe får du inte bara en bättre översikt över dina skulder. Du kan även minimera antalet administrationsavgifter och andra kostnader som är knutna till lånet. Har du istället krediter och lån hos flera olika långivare så är samtliga lån förenade med avgifter. En annan positiv effekt av att du samlar dina befintliga lån är att du får en bättre kreditvärdighet. Detta i sin tur kan leda till att du erbjuds bättre lånevillkor och lägre ränta framledes.

För att du ska kunna sänka din månadskostnad gäller det att låneinstitutet du vänder dig till erbjuder bra villkor. Den effektiva räntan bör vara lägre än den du har på dina befintliga lån och krediter. Du bör även se över dina krediter så att du får med samtliga av dessa när du samlar dina lån. För att sänka din månadskostnad så mycket som möjligt bör du lösa ut alltifrån snabblån till kreditkortsskulder och avbetalningar. Många är inte medvetna om den höga räntan som är knuten till just avbetalningar. Se därför till att räkna med dina fakturor från Klarna, Ecster, Qliro och liknande institut. När du räknat ut din totala skuld vet du hur stort hopbakslån du bör ansöka om.

Använd en låneförmedlare för att samla dina lån

Samla dina lån och krediter

När det är dags för dig att ansöka om ett privatlån utan säkerhet med syfte att samla dina lån finns det flera vägar att gå. En väg är att själv kontakta låneinstitut och jämföra olika räntor och avgifter. En betydligt smidigare strategi är att vända sig till en låneförmedlare. I Sverige finns det många populära låneförmedlare i form av exempelvis Axo Finans, Zmarta, Sambla och Lendo. Låneförmedlaren jämför räntorna åt dig vilket gör att du kan ägna tid åt annat. Samtidigt finns det en annan stor fördel med att gå via en låneförmedlare när man ansöker om lån. Detta är att enbart en kreditupplysning i UC tas. Denna kreditupplysning får sedan alla de banker och låneinstitut som låneförmedlaren samarbetar med dela på. Detta kan jämföras med om du själv skulle gå till varje separat långivare. Då hade en kreditupplysning tagits för varje ansökan du skickade in. Och som du kanske vet så sänker många förfrågningar i UC din kreditvärdighet. Vilket du alltså kan undvika genom att gå via en låneförmedlare.

När du använder dig av en låneförmedlare så får du erbjudanden från flera olika banker. Det är inte ovanligt att dagens låneförmedlare samarbetar med uppemot 35 olika banker och låneinstitut. Med andra ord är chansen att få en låg ränta och bra villkor betydligt bättre än om du enbart ansöker hos en enda långivare. Att använda sig av en låneförmedlare är helt kostnadsfritt. Du binder dig heller inte till något förrän du valt långivare och signerat skuldebrev.

Bli skuldfri snabbare med ett enda lån

När du väl ansökt om lån och blivit beviljad detta så är det dags att samla dina befintliga lån och krediter. I många fall hjälper låneinstitutet dig med detta men du kan även göra det själv. Du tar då av det nya lånet och slutbetalar samtliga avbetalningar, krediter och smslån som du har. Om du är osäker på hur stor skuld du har hos respektive långivare så kan du alltid kontakta låneinstitutens kundtjänst. När alla små krediter är slutbetalda så har du enbart ett större privatlån utan säkerhet att fokusera på. Du betalar således bara en månadskostnad och kan spara tusenlappar varje månad. Du får även en bra översikt över din totala skuld och kan planera din ekonomi bättre. Eftersom du kommer ned i månadskostnad så kan du amortera mer på det nya lånet. På så sätt har du chans att bli skuldfri snabbare. Den återbetalningstid som gäller är samma som den du angav i samband med din låneansökan. Om det visar sig att du får pengar över varje månad så har du i de flesta fall möjlighet att göra en extra amortering eller helt enkelt förtidslösa ditt lån.

Om du i framtiden får förändrade ekonomiska förutsättningar så kan det vara läge att lägga om sina lån. En högre inkomst eller lägre skuldsättning leder vanligtvis till att du kan få en lägre ränta och bättre villkor. Även möjlighet att lägga till en medsökande på lånet kan bidra till bättre lånevillkor. Om dina ekonomiska förutsättningar däremot inte förändrats nämnvärt sedan du sist ansökte om ett samlingslån så är det bättre att avvakta. Man vill ogärna ha en extra förfrågning i  UC på sig om man inte med säkerhet vet med sig att förfrågningen kommer att bidra till bättre lånevillkor. Har du redan många förfrågningar på dig så kan du vända dig till banker som erbjuder lån med många förfrågningar i UC.