Att det är enklare att bli beviljad ett mindre snabblån än ett privatlån på några hundratusen är något de flesta har koll på. Men vad exakt gäller för den som vill ta ett mindre SMS lån? I denna artikel tänkte vi på Allt om SMS lån gå igenom vilka krav som gäller för mindre snabblån. Vi avser då högkostnadskrediter upp till 10 000 kr. Detta även om många långivare applicerar samma krav för lånesummor som är något högre. Genom att ta del av informationen vi presenterar får du en bättre uppfattning av vad som gäller när du vill ansöka om ett mikrolån. På så sätt kan du som inte når upp till kraven undvika att få en massa förfrågningar på dig i onödan.

Först vill vi understryka att alla långivare på marknaden sätter sina egna grundkrav. Således kan kraven mellan olika aktörer variera. Grundkraven behöver alltså inte nödvändigtvis se likadana ut trots att lånebolagen erbjuder samma låneprodukt. Med anledning av detta bör du alltid se över den aktuella långivarens grundkrav innan du gör en låneansökan. Du kan även ta del av recensionerna av de olika långivarna som återfinns här på sajten. I dessa recensioner tar vi alltid upp vilka krav som gäller för den som vill ansöka om ett mindre snabblån.

Krav på inkomst

De inkomstkrav som gäller för mindre snabblån är i regel betydligt lägre än för större lån. För att ta ett lån utan UC upp till 10 000 kr räcker det ofta med en inkomst runt 25 000-50 000 kr per år. Detta till skillnad mot hur kraven för privatlån ser ut där långivaren gärna ser en inkomst på runt 100 000-150 000 kr. Något som gör att många personer inte har möjlighet att ansöka om sådana lån. Oavsett vilken inkomst du har när du ansöker om ett mindre snabblån så gör långivaren en individuell bedömning. Således kan du ha chans att bli beviljad ett mindre lån även med en låg inkomst. Så länge långivaren anser att din betalningsförmåga är god nog.

Till skillnad från många större låneinstitut som enbart accepterar låntagare med en fast inkomst ser det annorlunda ut för de bolag som erbjuder små lån. Här krävs ofta inte någon fast inkomst. Det vill säga du har möjlighet att låna pengar utan fast anställning. Det finns många svenskar som idag inte har någon fast inkomst utan kanske lever på exempelvis a-kassa eller pension. Att ta ett lån som arbetslös är därför ingen omöjlighet för dig som bara behöver låna upp till 10 000 kr. Inte heller för den som är projektanställd, har ett vikariat eller jobbar vid sidan av sina studier. Det ska dock tilläggas att detta kan se olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig till.

Ålderskrav

När det gäller krav på ålder för den som vill ansöka om ett mindre snabblån så skiljer sig inte dessa krav från andra typer av lån. Vissa långivare erbjuder lån för unga vilket innebär att man kan låna från 18-års ålder. Andra långivare har en gräns på 20 år. Kravet på ålder är således väldigt individuellt och varierar mellan olika typer av låneinstitut.

Även om det är möjligt att ta ett SMS lån som ung så bör man akta sig för att skuldsätta sig i alltför tidig ålder. Visar det sig att man inte kan återbetala lånet under den korta löptid som gäller så riskerar man betalningsanmärkningar. Dessa anmärkningar följer med en i tre år innan de tas bort. Således kan även ett litet lån få stora konsekvenser för ens ekonomi och den framtida möjligheten att få låna pengar.

Vanliga krav för mindre snabblån

Betalningsanmärkningar

Smslån med betalningsanmärkningar är mer vanligt förekommande än privatlån med anmärkningar. Trots detta är det inte alla långivare som erbjuder snabblån som accepterar betalningsanmärkningar. Detta är istället något som varje enskild lånebolag tar ställning till. Exempel på långivare som accepterar låntagare med betalningsanmärkningar är Ferratum, Credway och Easycredit. Hos dessa lånebolag kan du alltså ta ett mindre snabblån trots att du har betalningsanmärkningar. Hur många anmärkningar varje långivare accepterar varierar. Vissa lånebolag accepterar en betalningsanmärkningar medan andra godkänner att man har flera stycken. Det som gäller hos de flesta bolag är dock att anmärkningarna inte får vara nyare än sex månader. För att hitta långivare som beviljar lån trots många anmärkningar rekommenderar vi dig att se över vår lista över bäst SMS lån 2022.

Du som har aktiva skulder hos Kronofogden kan inte räkna med att få några smålån eller någon onlinekredit. Det är mycket få långivare som accepterar aktiva skulder hos Kronofogden. Och de långivare som gör detta erbjuder vanligtvis lån så som omstartslån eller skuldfinansiering. Dessa lån syftar till att lösa befintliga skulder hos Kronofogden och få ordning på ekonomin igen.

Övriga krav

Som synes så gäller de främsta kraven ålder, inkomst och betalningsanmärkningar. Det finns dock övriga krav som kan ställas beroende på vilken långivare du vänder dig till för att ta ett mindre snabblån. Ett vanligt krav som inte nämnts här är att du ska vara folkbokförd i Sverige. Detta gäller hos de flesta svenska långivare och banker. Ibland måste du ha varit skriven i Sverige i x antal år innan du har möjlighet att ta ett lån. Andra långivare kan kräva att du har en borgensman för att få låna eller att du har med en medsökande på ditt lån. Detta är dock mer förekommande när det gäller större lån så som privatlån och bostadslån. Oavsett vad det är för typ av lån du tänkt att ta rekommenderar vi dig att alltid se över långivarens grundkrav innan du skickar in en låneansökan.