Att vara arbetslös och stå utan sysselsättning är en tärande situation för de allra flesta. Känslan av att inte vara behövd kan vara tuff nog och det blir inte bättre av att plånboken ekar tomt. Bara för att man inte har ett arbete betyder detta inte att räkningarna slutar komma eller att drömmarna försvinner. Med andra ord kan man behöva låna pengar som arbetslös på samma sätt som man ibland behöver låna pengar trots att man har ett arbete. Som tur är går det att låna pengar utan inkomst. Nedan kan du jämföra lån för arbetslösa.

Här kan du låna som arbetslös

 • Lånebelopp: 1 000 kr - 40 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Ferratum
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 54,04%
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Freedom Finance
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-29,40%
Räntan sätts individuellt och ligger på mellan 2,95–26,05% vilket ger en effektiv ränta mellan 2,99-29,40% Lånar du 180 000 kr med en löptid på 10 år och får en rörlig ränta på 5,95% så blir den effektiva räntan 6,11%. Detta förutsatt att inga startavgifter eller aviavgifter tas ut. Totalt att betala blir 239 262 kr medan den månatliga kostnaden blir 1994 kr (120 avbetalningar).
 • Lånebelopp: 1 000 kr - 5 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 3 mån
 • Läs mer om Saldo
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 395 kr
 • Effektiv ränta: 265,5%
Lån på 5000 kr med återbetalningstid 1 månad. Uppläggningsavgift 395 kr, administrationsavgift 0 kr, nominell bunden ränta 39 %, effektiv ränta 265,5 %, totalt att återbetala 5 570,34 kr (5 570,34 kr per en månad).
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 1 000 kr - 20 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 36 mån
 • Läs mer om Daypay
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 300 kr
 • Effektiv ränta: 69,65-4569,91%
Lånar du 10 000 kr med löptid 90 dagar så är årlig fast ränta 39% och effektiv ränta 69,65%. Totalt att återbetala: 11392.00 kr (3797.33 kr/mån). Uppläggningsavgift: 300 kr. Aviavgift: 39 kr
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 50 000 kr
 • Löptid: 2 mån - 10 mån
 • Läs mer om Nätlån
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 31,82%
30 000 kr i annuitetslån på 2 år med 27,95% nominell ränta, 31,82% effektiv ränta, kostar 549 kr/mån (24 ggr). Att återbetala: 13 176 kr inkl. alla avgifter.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 25 000 kr
 • Löptid: 1 år - 5 år
 • Läs mer om Cashbuddy
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 29,40%
Lån på 25 000 kr med löptid 5 år och bunden årsränta 26,05% ger en effektiv årsränta på 29,40%. Totalt belopp att återbetala blir 44 955 kr (749 kr) med 60 avbetalningar.

Förutsättningar att låna som arbetslös

Låna pengar som arbetslös

Vi ska ärligt säga att förutsättningarna inte är detsamma att låna som för den med en fast anställning. Långivare föredrar låntagare med någon form av inkomst då detta minskar lånebolagets kreditrisk. Således får du som arbetslös räkna med en högre ränta och sämre villkor. Om du som är arbetslös är i akut behov av pengar så kan du jämföra långivare ovan. Vi rekommenderar dig dock att först läsa igenom våra tips som återfinns längre ned på denna sida. Tips som kan öka dina möjligheter att få låna som arbetslös men som även kan göra så att din ränta sänks.

Viktigt att tänka på innan du ansöker om ett lån som arbetslös är att du ska kunna hantera återbetalningen av lånet. Vid utebliven betalning av lån riskerar du att åka på extra kostnader. I värsta fall kan utebliven återbetalning leda till att du får en betalningsanmärkning. Detta kommer innebära att dina chanser att bli beviljad lån i framtiden sänks radikalt.

Lån för dig som är arbetslös

Är du arbetslös och behöver låna pengar så finns det lite olika typer av lån att välja mellan. Du bör redan från början vara medveten om att högre lånesummor kan bli svåra att få beviljade utan en fast inkomst. Däremot finns det möjlighet att både ansöka om mindre privatlån utan säkerhet och smslån när du står utan arbete. Nedan kan du läsa mer om vad respektive lån innebär.

SMS-lån/Snabblån

Störst chans att låna pengar som arbetslös har du om du ansöker om ett SMS-lån. Detta lån går även under benämningen snabblån och är en högkostnadskredit. Med ett SMS-lån kan du låna mellan 1000- 45 000 kr och lånet har vanligtvis en kortare återbetalningstid än ett privatlån. Inte sällan behöver lånet återbetalas inom ett par månader. Numera finns det dock flexibla versioner av det mer traditionella smslånet. Det handlar bland annat om onlinekredit och kreditkonto där återbetalningstiden till stor del kan anpassas utefter dina förutsättningar. Det enda kravet är att man återbetalar en viss procentuell andel av den nyttjade krediten varje månad. Alla typer av högkostnadskrediter är dock kopplade till en hög effektiv ränta. Med andra ord är ränta och avgifter höga i förhållande till den korta tid du lånar pengarna. Har du möjlighet att ta ett vanligt privatlån istället så är detta ett billigare alternativ. Däremot har snabblånet många andra fördelar så som att du kan få pengarna utbetalda direkt vid akut behov. Detta möjliggörs via direktutbetalning av snabblån som många av långivarna erbjuder. En annan fördel är att du kan låna mindre belopp som understiger 10 000 kr vilket inte är vanligt när det gäller andra typer av lån. Det är dock inte alla utgivare av SMS-lån som accepterar låntagare som är arbetslösa. Se därför till att välja ett lånebolag som återfinns i listan ovan. Hos dessa långivare finns det inga uttalade krav om inkomst från tjänst.

Privatlån

Det finns även möjlighet att få ett privatlån beviljat om du är arbetslös. Detta då många låntagare accepterar inkomst från andra källor än fast arbete. Således har du chans att bli beviljad ett privatlån om du exempelvis lyfter a-kassa. Om du står utan a-kassa kan det vara betydligt svårare att få ett privatlån godkänt. Då är chansen större om du vänder dig till ett sms-lånebolag.

Utgivare av privatlån utan säkerhet ställer nämligen i regel krav på inkomst. Däremot är det inte alla låneinstitut som specificerar vart inkomsten måste komma ifrån. Inte heller alla långivare anger en viss minsta inkomst som gäller för att få låna. Med andra ord kan du bli godkänd för ett privatlån med en mycket låg inkomst. Denna inkomst kan då komma från exempelvis a-kassa, pension eller bidrag. Om du inte varit arbetslös särskilt länge så är det din tidigare lön som ligger till grund för din ansökan. Detta då långivaren i en kreditupplysning kommer att se den senaste deklarerade inkomsten.

Däremot kommer du i din låneansökan behöva uppge varifrån din nuvarande inkomst kommer ifrån. Men att få ett mindre privatlån godkänt som arbetslös är ingen omöjlighet.

Öka dina chanser att få låna

Lån för arbetslösa

För att öka dina chanser att få ett lån beviljat som arbetslös har vi ett par tips. Men innan du tar dessa tips i beaktning kan det även vara bra att fundera över din situation. Är det verkligen nödvändigt att låna nu eller kan du vänta tills du fått ett arbete? Finns det någon nära anhörig eller en familjemedlem som kan låna ut pengarna till dig? I sånna fall slipper du onödiga kostnader i form av ränta och avgifter. Du riskerar inte heller att få någon betalningsanmärkning om du inte har möjlighet att låna i tid. Vi säger inte att du inte ska ansöka om lån som arbetslös. Däremot gör den ekonomiskt utsatta situationen dig extra sårbar vilket kan leda till att man lätt hamnar i en ond spiral med skulder. Om du efter att ha funderat igenom din situation ändå vill ansöka om ett lån så har vi följande tips att ge.

Medsökande

Att använda sig av en medsökande är ett bra sätt att öka sina chanser att få ett lån godkänt. En medsökande kan vara en sambo, en förälder eller någon annan som står dig nära. När man ansöker om lån med en medsökande innebär det att man ansöker om lån tillsammans med någon. Detta är något som många långivare ser som något positivt. Anledningen till detta är att det finns två personer som återbetalar lånet. Med två löner ökar chanserna att banken ska få tillbaks de utlånade pengarna enligt avtal. Detta kan inte bara leda till att ett lån blir godkänt utan även till att räntan blir lägre och villkoren bättre.

Att ha en medsökande kan även vara en bra strategi för den som vill låna ett högre belopp. Se bara till att den du ansöker om lån tillsammans med har en bra kreditvärdighet.

Låneförmedlare

Ett annat tips är att du som är arbetslös använder dig av en låneförmedlare. Detta är främst aktuellt om du tänkt att ansöka om ett privatlån. Är det SMS-lån du är ute efter så är det bättre du använder dig av listorna som återfinns här på Allt om Smslån. En låneförmedlare är en aktör som förmedlar privatlån mellan banker och låntagare. Jämförelsetjänsten som en låneförmedlare tillhandahåller är helt gratis och inte bindande. Genom att skicka in en låneansökan till en lånförmedlare kan du få låneerbjudande från upp emot 35 olika banker och långivare. Chansen är stor att någon av alla de banker och låneinstitut som låneförmedlaren samarbetar med accepterar låntagare utan inkomst från tjänst. En annan fördel med att använda dig av en låneförmedlare är att enbart en kreditupplysning görs. Således får du inte en massa förfrågningar på dig som kan leda till en sämre kreditvärdighet.