Billigaste snabblånen 2024

  • Lånebelopp: 10 000 kr - 50 000 kr
  • Löptid: 12 mån - 120 mån
  • Läs mer om Extralånet
  • Utan UC: Ja
  • Startavgift: 0 kr
  • Effektiv ränta: 31,82%
Räkneexempel: 30 000 kr i annuitetslån på 4 år med 27,95% nominell ränta, 31,82% effektiv ränta, kostar 1 045 kr/mån (48 ggr). Att återbetala: 50 160 kr inkl. alla avgifter.

Vad är ett billigt snabblån?

Det vi syftar till när vi talar om billiga snabblån är lån som har en lägre ränta än genomsnittet. I Sverige så har de flesta SMS lån en nominell ränta på runt 39%. Mycket mer än så kan kreditgivaren enligt lag inte ta ut. Snabblån regleras nämligen i lagen om högkostnadskrediter där det framgår att lånet är objekt för ett kostnadstak. Detta kostnadstak innebär att de kostnader som är kopplade till lånet inte får vara högre än 100% av själva kreditbeloppet. En högre ränta än 39% tillsammans med eventuella avgifter skulle göra att slutkostnaden hamnade över kostnadstaket. Vidare är snabblån så kallade högkostnadskrediter där den effektiva räntan är 30% eller högre än referensräntan.

Billiga snabblån i detta sammanhang är lån med en ränta som understiger 30%. Innan du ansöker om ett sådant lån så bör du ändå veta att lånet är dyrt i förhållande till lånebelopp och löptid. Väljer du istället att låna av ett större låneinstitut eller bank så kan du komma undan med en ränta mellan 2,95-29,95%. Fördelen med smslånen som listas ovan är att du slipper att få en förfrågan i din UC. Dessutom är det få andra lån som har lika snabba utbetalningstider. När du väljer ett billigt snabblån kan du räkna med att få in pengarna på kontot samma dag. Detta under förutsättning att du har konto i en bank som kreditinstitutet är anslutet till.

Billiga snabblån

Genom att jämföra räntor först kan du enklare hitta det billigaste snabblånet

Jämför alltid den effektiva räntan

Om man letar efter billiga SMS lån så bör man inte låta sig luras av den nominella räntan. Den nominella räntan talar enbart om vilken räntesats som lånet har. Snabblån är i regel kopplade till betydligt fler kostnader än så. Med anledning av detta så var det förr vanligt att kreditgivare marknadsförde sina lån som ”räntefria SMS lån”. Detta var innan det blev lag på att redovisa den effektiva räntan. Som låntagare fick man då uppfattningen att lånet i princip var gratis. Detta var dock långt ifrån sanningen då kreditgivarna istället tjänade pengar på en massa dolda avgifter. Detta gav en effektiv ränta på flera tusen procent.

Idag råder det en större transparens på lånemarknaden. Bland annat måste alla kreditgivare enligt lag informera om den effektiva räntan. På så sätt blir det också enklare för dig som låntagare att jämföra lån utan UC. I den effektiva räntan finns nämligen samtliga kostnader för lånet inräknade. Dessa får alltså sammanlagt motsvara max 100% av det lånade beloppet. Som mest kan du alltså få betala lika mycket i ränta och kostnader som det belopp du lånat.

Genom att hitta det billigaste snabblånet behöver du inte betala en massa extra pengar i onödan. Du bör dock vara medveten om att ett snabblån aldrig är billigt i förhållande till ett vanligt privatlån.

Frågor & svar

aosbackground

Vad är ett billigt snabblån?

Finns det snabblån som är gratis?

Vad kostar ett snabblån?

Finns det räntefria smslån?

Tas det en kreditupplysning?

Finns det billiga snabblån utan UC?

Låna utan UC helt gratis

I listan ovan återfinner du de kreditgivare som för tillfället erbjuder billigast SMS lån. Detta beräknat utifrån vilken ränta man erbjuder sina låntagare. Det finns även ett fåtal kreditinstitut på marknaden som erbjuder gratis smslån. Detta innebär alltså att du kan låna utan UC utan att behöva betala vare sig ränta eller avgifter. Möjligheten att låna helt gratis är dock begränsad och det är enbart under vissa förutsättningar som detta faktiskt går att göra. Ett exempel på en långivare som erbjuder gratis snabblån är Meddelandelån. Erbjudandet om att låna gratis gäller dessvärre enbart för nya kunder som inte lånat hos bolaget tidigare. Vidare är lånet enbart gratis för den som behöver låna 1000 kr utan UC. Är du i behov av ett större lån än så så kommer både ränta och avgifter tillkomma.

Det finns även några aktörer på marknaden som erbjuder räntefria lån. Men även här är erbjudandet kopplat till en rad restriktioner. Dels gäller det främst förstagångskunder och sedan fungerar det enbart för vissa lånebelopp. Om du vill låna en större summa pengar så bör du alltså inte ha för höga förhoppningar om att få ett räntefritt lån. Kan du tänka dig att låna utan UC med ränta så hittar du bästa SMS lån 2023 här på topplistan på Alltomsmslan.se.

Möjlighet att låna gratis

Vissa långivare erbjuder första lånet räntefritt

Billigare snabblån med UC

Du som har som krav att långivaren inte ska ta någon UC på dig kan som lägst komma undan med en ränta på 25%. Du bör då vara medveten om att den effektiva räntan blir högre när alla avgifter räknats in. Kan du däremot tänka dig att låna hos ett kreditinstitut som tar kreditupplysning hos UC så kan du komma undan betydligt billigare. Det är allmänt känt att du får billigare snabblån med UC och orsaken till detta är inte svår att förstå. Dels blir kreditrisken för lånebolaget lägre när man får mer information om låntagaren. Dels brukar kraven vara något strängare och man har således inte en lika hög beviljandegrad. Vanligtvis erbjuds inte heller lika låga lånebelopp hos dessa kreditgivare. Istället handlar det om lån från 5000 kr och upp till 30 000 kr.

Om du vänder dig till en långivare med lägre ränta så får du räkna med en förfrågan i din UC. Har du inga förfrågningar sedan tidigare så kommer detta inte att påverka din kreditvärdighet nämnvärt. Om situationen är omvänd och du har flertalet förfrågningar så är det förståeligt om du inte vill ha en till. Detta kan nämligen påverka dina framtida chanser att få större lån så som privatlån och bolån. Varje förfrågan är kvar i din UC i 12 månader vilket kan vara bra att känna till innan du ansöker om ett snabblån med UC.