Kreditupplysning från upplysningsföretag

Kreditupplysning

Några begrepp som används frekvent i samband med utlåning är kreditupplysning och kreditupplysningsföretag. De flesta svenskar har god kännedom om begreppen men vi på Alltomsmslan.se tänkte ändå gå igenom vad en kreditupplysning egentligen innebär. När du lånar pengar från en bank eller ett kreditinstitut så tar dessa en risk. För att bedöma hur stor risk man tar samt om man överhuvudtaget ska bevilja ett lån så behöver man ta en kreditupplysning. I denna kreditupplysning framgår det vilken kreditvärdighet du som låntagare har. Varför det är viktigt att veta är för att det säger en del om din återbetalningsförmåga. I kreditupplysningen framgår det bland annat vad du har för inkomst, om du har några betalningsanmärkningar samt om du har skulder eller fastighetsinnehav. I Sverige är alla banker och kreditinstitut skylda att göra en kreditprövning på privatpersoner.

Olika typer av kreditupplysningar

Det finns olika typer av kreditupplysningar och även olika företag som lämnar ut upplysningar. Beroende vilken långivare eller bank du vänder dig till tas antingen en personupplysning eller en mikroupplysning. Bankerna är i regel mest noggranna i sin bedömning av långivarnas kreditvärdighet. Detsamma gäller om du tar ett större lån eller exempelvis ett bolån. Den kreditupplysning som gäller då är en personupplysning. I denna upplysning framgår bland annat dina personuppgifter, civilstånd, uppgifter om inkomst och skulder samt eventuella fastighetsinnehav. Banken kan även se om du har några betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.

När det gäller den mindre omfattande kreditupplysningen som går under benämning mikroupplysning så framkommer inte riktigt lika mycket information. En mikroupplysning innehåller ofta bara namn och adress samt information om eventuella betalningsanmärkningar.

Kreditupplysningsföretag

kreditupplysningsföretag

Det kreditupplysningsföretag som oftast nämns i lånesammanhang är UC. UC är en förkortning av Upplysningscentralen och är det ledande företaget när det kommer till leverans av kreditupplysningar. Företaget ägs av några av Sveriges största banker och dessa är Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Det är bland annat med anledning av detta som storbanker i regel alltid hämtar sin information från UC. När en bank eller långivare så som Bynk tagit en kreditupplysning på dig blir du alltid informerad om detta. Det företag som tar en kreditupplysning på en person måste alltid ha ett legitimt skäl att göra detta. Om någon tagit en upplysning på dig utan att ha ett legitimt skäl bör du kontakta kreditupplysningsföretaget. En utredning sätts då igång om varför detta har inträffat.

Om ett kreditinstitut hämtar en kreditupplysning om dig från UC innebär det att du för en förfrågan. Att ha många förfrågningar i sin UC kan sänka kreditbetyget. Därför bör man vara väldigt restriktiv när man söker lån. Ett tips är att använda sig av en låneförmedlare som Zmarta. Då tas enbart en UC som alla samarbetspartners sedan får dela på. På så sätt slipper du att få förfrågningar från flera olika banker. Utöver UC finns det andra kreditupplysningsföretag så som Bisnode, Solventia, Sergel och Creditsafe. Det är ofta dessa företag som långivare som erbjuder smslån använder sig av. Man marknadsför då sina tjänster som lån utan UC. Fördelen med att låna hos dessa långivare är att en förfrågning hos bolag så som Creditsafe inte syns i din UC. 

Information i din kreditupplysning

Om du är nyfiken på vad det är för information som olika långivare får tillgång till om dig när de tar en kreditupplysning så går detta att få reda på. Du kan nämligen själv få tillgång till din kreditupplysning genom tjänsten Minuc.se. Detta är en betaltjänst från Upplysningscentralen. Beställer du tjänsten så kan du själv se vilken din taxerade inkomst är samt annan intressant information. Du kan även se om det gjorts några förfrågningar på dig under den senaste tiden. UC erbjuder även tjänster där du kan se hur din kreditvärdighet. Därtill erbjuder man ett ID-skydd som innebär att du blir meddelad varje gång något ändras i din kreditupplysning. Du kan med hjälp av UCs tjänster även få support om du skulle utsättas för en ID-kapning.

Tidsbegränsade uppgifter

Eftersom det är viktigt att en kreditupplysning enbart visar aktuella uppgifter så uppdateras registret löpande. Det är enbart uppgifter från tre år tillbaks som visas i en kreditupplysning. Detta innebär att du som haft en betalningsanmärkning men nu reglerat din skuld inte kommer att dras med detta i all evighet. En betalningsanmärkning kommer att finnas kvar i din upplysning i tre år. När det gäller uppgifter om skuldsanering så finns dessa kvar i fem år medan uppgifter kring missbrukande av krediter gallras bort efter två år.

När det gäller information om taxerad inkomst så uppdateras dessa uppgifter årligen. Andra uppgifter om exempelvis aktuella krediter och lån samt eventuella fastighetsinnehav uppdateras löpande.