Att låna pengar för att betala av skulder kan låta väldigt motsägelsefullt. Men faktum är att det faktiskt finns fall då det kan vara lönsamt att göra just så. Det handlar inte om att man ska låna för att betala räkningar eller för att få privatekonomin att gå runt. Istället handlar det om att låna pengar för att sänka sin månadskostnad på sina befintliga lån och krediter. Detta kommer medföra att du sparar pengar samtidigt som du får möjlighet att bli skuldfri snabbare.

Många svenskar har dragit på sig dyra avbetalningar och smålån som tillsammans utgör en stor kostnad varje månad. Innan man har avbetalt alla krediter kan det vara svårt att komma på grön kvist. Detta kan bidra till att man tar ytterligare smålån för att finansiera de skulder man redan har. Detta leder till en negativ spiral som kan vara svår att ta sig ur. Dessutom finns det enbart ett fåtal kreditinstitut som erbjuder större lån utan UC. Då kan lösningen vara att ta ett större privatlån med låg ränta för att betala av alla befintliga krediter. Dessa lån kallas inte sällan samlingslån eller hopbakslån då syftet är att baka ihop mindre krediter i ett större lån. Med denna strategi kan det faktiskt löna sig att låna pengar för att betala av skulder.

Om du är hårt skuldsatt så kan istället skuldfinansiering lämpa sig bättre. Detta erbjuds av bland annat Marginalen Bank och Nystart Finans och innebär att du samlar dina krediter samtidigt som du får hjälp att kontakta fordringsägare. På så sätt har du möjlighet att få dina villkor förhandlade samtidigt som du löser ut dyra avbetalningar och snabblån.

Därför kan det löna sig att låna

Ställer du dig fortfarande tveksam till att det kan löna sig att låna för att betala av skulder? Låt oss förklara fenomenet mer ingående då denna fråga är relevant för många personer i Sverige. Har man skulder till flera olika kreditinstitut och företag så betalar man avgifter och ränta till flera bolag. Därtill är räntan på delbetalningar, SMS-lån och andra mindre krediter ofta dyr. Med andra ord går det varje månad åt stora summor för att reglera sina skulder. Om man istället skulle ansöka om ett samlingslån med låg ränta så kan man betala av alla mindre krediter. På så sätt skulle man slippa majoriteten av alla avgifter varje månad. Därtill skulle räntan på det större lånet vara lägre än räntan på samtliga befintliga smålån. På så sätt skulle kostnaden för lånen bli betydligt mindre.

Utöver det man tjänar i pengar så får man även bättre koll med ett samlingslån. Återbetalning sker enbart till en och samma långivare varje månad vilket gör det lätt att hålla koll på lånet. Vidare så riskerar man inte att missa en återbetalning på samma sätt när man enbart har ett lån. Att samla sina lån genom att låna för att betala av skulder får alltså flera fördelar.

Tillfällen du inte ska låna för att lösa skulder

Att låna pengar för att lösa befintliga skulder är dock inte bra i alla lägen. För att det ska vara gynnsamt att låna bör du alltså befinna dig i situationen som vi beskrev ovan. Har du istället dragit på dig krediter som du egentligen inte har råd med så är det istället ditt beteende du behöver arbeta med. Tar du ett samlingslån men fortsätter med samma beteende så kommer du snabbt hamna i samma situation igen. Då har du dessutom ett stort privatlån att handskas med samtidigt som alla nya smålån och krediter ska återbetalas. För att det ska löna sig att låna för att lösa befintliga skulder krävs det alltså att du slutar att ta nya lån. Det är även bra att försöka sluta köpa saker på avbetalning. Avbetalningar är ofta kopplade till dyra avgifter och hög ränta. Med anledning av detta bör du istället spara pengar till det du behöver köpa.

Du bör inte heller låna för att lösa skulder om du har svårt att hantera din ekonomi. Om du exempelvis gör av med mycket pengar på spel eller på andra sätt använder dina pengar på impulsiva sätt så bör du avstå från att låna. Det enda som kommer kunna förändra din situation är att du tar tag i din privatekonomi. Detta genom att sätta över en viss summa till sparande varje månad samt tänker efter innan du tar beslut som påverkar din ekonomi.

Andra lösningar

Låna för att betala av skulder

Har du så stora skulder så att din ekonomi inte längre mäktar med så rekommenderar vi dig att vända dig till den lokala budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Då kan du få vägledning och hjälp i hur du bäst reder ut din situation. Om det är så att du sitter på betalningsanmärkningar och har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så kan skuldsanering komma på tal. För att få detta måste du dock uppfylla de krav som ställs för skuldsanering. Detta tar du reda på genom att ansöka om en skuldsanering hos Kronofogden antingen via e-tjänsten eller via blankett. För att använda Kronofogdens e-tjänst behöver du ha en giltig e-legitimation så som BankID. Har du inte detta så är det bättre att använda den blankett som återfinns på Kronofogdens hemsida.

Blir du beviljad skuldsanering så innebär detta att du enbart betalar en del av den totala skuld som du sitter inne med. Under åren som du har skuldfinansiering så kommer du att få leva på existensminimum. Detta innebär att du lever på ett belopp som anses vara den lägsta inkomst som krävs för att kunna överleva ekonomiskt. År 2019 är detta belopp 4923 kr för en ensamstående vuxen (2019-12-04). När de förutbestämda år med existensminimum har passerat så kommer du att vara skuldfri.

Vem bör låna för att lösa skulder?

Om du inte har några ekonomiska problem, är spelberoende eller shopaholic så kan du med fördel låna för att lösa skulder. Ett samlingslån ska inte ses som en tillfällig åtgärd utan en hållbar lösning som förbättrar din situation på sikt. Trots detta kommer åtgärden att ge resultat redan månad ett då du betalt av alla mindre lån och krediter. Redan då kommer din månadskostnad ha sänkts och du kan lägga undan pengar till en sparbuffert varje månad. Detta förutsätter såklart att du får en bra ränta på det samlingslån du tar. De bästa förutsättningarna till en låg ränta får du genom att vända dig till en låneförmedlare så som Zambla, Smarta eller Enklare. Dessa låneförmedlare samarbetar med över 30 olika långivare och banker. Genom en enda ansökan kan du få låneerbjudanden från alla dessa låneinstitut. Då är det enkelt att jämföra räntor och villkor och se vem som erbjuder det billigaste lånet.

Vill du betala av dina skulder i en snabbare takt så kan du välja en kort återbetalningstid på lånet. Då kan du helt enkelt använda de pengar du sparar in på att samla dina lån till att amortera. Istället för att betala dyra avgifter och räntor till en massa olika kreditinstitut kan du alltså använda pengarna till att betala av din totala skuld. På så sätt blir du skuldfri snabbare och ger din privatekonomi helt andra förutsättningar!