Att ta körkort är ingen självklarhet för alla då det är förenat med en hel del kostnader. Kostnader som inte alla svenskar har möjlighet att hantera. Speciellt svårt kan det vara för den som är ung och som av olika anledningar inte kan få hjälp av sina föräldrar. Som tur är så går det att låna pengar till körkort genom att ansöka om ett privatlån utan säkerhet. Ett sådant lån kan nämligen nyttjas till vad som helst och lånet kräver inte heller någon pant. Att finansiera körlektioner, böcker och prov är således ett helt legitimt skäl till att ta ett privatlån utan säkerhet.

Ett annat alternativ för dig som behöver finansiering till ditt körkort är att ta ett SMS-lån. Detta är ett lån som är förenad med en högre ränta men lånet lämpar sig för mindre lånebelopp. Vidare har snabblån en relativ kort återbetalningstid vilket innebär att du kan ha din skuld återbetald inom ett år. Detta kräver dock att du har en såpass god ekonomi att du klarar av att hantera den snabba återbetalningstakt som gäller. Nedan återfinns långivare där du kan ansöka om ett lån till körkort.

Här kan du ansöka om ett körkortslån

 • Lånebelopp: 1 000 kr - 40 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Ferratum
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 54,04%
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 500 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Lendo
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: fr.0 kr
 • Effektiv ränta: 2,95-29,95%
Annuitetslån på 600 000kr med 5,42% nominell ränta och löptid 12 år ger en effektiv årsränta på 5,56%. Totalt belopp att återbetala 817 408kr(5677kr/mån) med 144 avbetalningar. Räntan sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Compari
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 3,01–22,59%
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000kr med löptid 9 år, nominell ränta 5,50% och 0 kr i uppläggnings-/avi­­avgift blir den effektiva räntan 5,64%
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 400 000 kr
 • Löptid: 2 år - 15 år
 • Läs mer om Svea Ekonomi
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 395 kr
 • Effektiv ränta: 7,40-26,45%
Den nominella räntan sätts individuellt och ligger på 5,79-25,95%. Den effektiva räntan på ett lån på 100 000kr som betalas under 15 år med en exempelränta på 7,9% är 8,38%.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 25 000 kr
 • Löptid: 1 år - 5 år
 • Läs mer om Cashbuddy
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 29,40%
Lån på 25 000 kr med löptid 5 år och bunden årsränta 26,05% ger en effektiv årsränta på 29,40%. Totalt belopp att återbetala blir 44 955 kr (749 kr) med 60 avbetalningar.

För den som är i behov av ett körkortslån finns det även möjligheter att vända sig till CSN och låna pengar. CSN erbjuder körkortslån till personer mellan 18-47 år som är arbetslösa. Du kan låna som högst 15 000 kr och behöver ansöka om lånet på CSNs hemsida. Eftersom CSN enbart har en viss avsatt summa pengar för just körkortslån så är det inte alla ansökningar som beviljas.

Kostnader för att ta körkort

låna pengar till körkort

Om du går i tankarna att ta ett körkort bör du först kalkylera på vilka kostnader du kan förvänta dig. Speciellt om du tänkt låna till körkortet. Det finns inget generellt svar på hur mycket det kostar att ta körkort. Det beror istället på hur många körlektioner du kommer behöva samt om du tänkt att gå en intensivkurs eller en vanlig kurs. Vissa väljer att inte ta några körlektioner på körskola alls medan andra inte har möjlighet att övningsköra hemma. Vägen till körkortet kan således variera väldigt mycket. Om du inte är född som Michael Schumacher så är ändå sannolikheten att du kommer behöva att ta åtminstone några körlektioner på bilskola. I sådana fall får du räkna med att varje körlektion kostar runt 600 kr. Behöver du 20 körlektioner så får du alltså räkna med 12 000 kr för enbart lektionerna. Det finns dock inget facit på hur många körlektioner som behövs utan detta är något som är högst individuellt. Däremot kan det vara bra att ha i åtanke att ju mer du övningskör hemma desto mindre kommer den totala kostnaden till körskolan bli. Ju mindre pengar kommer du också behöva låna till ditt körkort.

Om du tänkt övningsköra hemma så behöver du ha en handledare. Tillståndet för denna handledare är gratis men personen måste gå en handledarkurs som kostar runt 300 kr. Oavsett om du kör privat eller på körskola så behöver du även genomföra några obligatoriska moment. Det handlar om Riskettan och Risktvåan där det sistnämnda momentet innebär körning på halkbana. För dessa riskutbildningar får man räkna att betala sammanlagt 2500-3100 kr. Körkortsboken som du bör läsa innan du genomför ditt teoriprov kostar runt 300 kr. Själva teoriprovet går loss på 325 kr. Därefter är det dags att köra upp och varje uppkörning kostar 800 kr. Vidare tillkommer det kostnader för bland annat syntest, fotografering och tillverkning av körkort. Med alla dessa kostnader i åtanke får man räkna med att det kostar mellan 10 000-20 000 kr att ta körkort.

aosbackground

Körkortslån från CSN

Att ha ett körkort kan underlätta många saker i vardagen. För vissa är körkortet ett måste för att man ska kunna ta sig till eller från arbetet. En del arbeten kräver dessutom ett körkort för att man ska kunna utföra sina arbetsuppgifter. Det är alltså ingen underdrift att säga att ett körkort ökar chansen att få ett jobb. Med anledning av detta införde CSN ett så kallat körkortslån år 2018. Detta lån möjliggör för arbetslösa att kunna ta ett körkort trots avsaknaden av ett jobb. Något som i sin tur leder till fler jobbtillfällen. För att få ansöka om detta körkortslån krävs det dock att man uppfyller vissa krav. Dessa krav kan du se här nedan.

 • Du måste vara arbetslös
 • Du måste vara mellan 18-47 år
 • Du får inte ha B-körkort sedan tidigare
 • Trafikskolan måste ha avtal med CSN

Uppfyller du ovan nämnda krav så kan du ansöka om ett körkortslån på CSNs hemsida. Du loggar in på hemsidan med mobilt BankID, BankID eller Foreign e-ID. Innan du ansöker bör du vara medveten om att det finns risk att få avslag. Detta då CSN enbart har ett visst antal medel att använda till just körkortslån. Är dessa medel slut för året så får du istället skicka en ny ansökan nästföljande år (om du fortfarande är arbetslös). Du kan låna upp till 15 000 kr och måste återbetala lånet oavsett om du får ett körkort eller inte. När du väl skickat in din ansökan till CSN kan du förvänta dig att få svar via mail eller sms. Beslutet kommer sedan att finnas tillgängligt under dina sidor på CSN.se.

Ansök om privatlån för körkort

ansök om körkortslån

Om du inte är arbetslös och således inte uppfyller de krav som CSN ställer så kan du istället finansiera ditt körkort med ett privatlån. Med ett privatlån utan säkerhet kan du låna pengar till precis vad du vill. Således är det inga problem att ansöka om ett privatlån för körkort. Innan du ansöker om lånet bör du jämföra villkor och räntor för att hitta det billigaste lånet. Du kan med fördel använda dig av de listor vi har här på Allt om Smslån för att se vilka räntor som erbjuds hos respektive låneinstitut. Notera dock att räntan på privatlån sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Således har du bättre chans att få en låg ränta om du har en stabil ekonomi med hög inkomst och få skulder. Har du sämre ekonomiska förutsättningar så är risken stor att du får en högre ränta. Har du inte tid att själv sitta och jämföra olika räntor och villkor så kan du ta hjälp av en låneförmedlare. Detta är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till något genom att ansöka om lån via en låneförmedlare.

När du hittat en lämplig långivare så bör du ägna lite tid på att fundera på hur mycket du behöver låna. Gå igenom de kostnader som vi redovisade längre upp för att få en bild av vad ditt körkort kommer att kosta. När du kommit fram till en summa som känns rimlig så ansöker du om denna summa hos långivaren. Du får sedan välja under hur lång tid du vill återbetala lånet samt fylla i dina kontakt- och personuppgifter. Därefter identifierar du dig med BankID och låneinstitutet kommer att ta en kreditupplysning. Sedan får du direkt besked om huruvida lånet är godkänt eller inte. Blir lånet godkänt så har du pengarna på ditt konto inom några dagar. Sedan är det bara att sätta igång med körlektionerna och resan mot ett körkort!

Körkortslån utan UC

För dig som inte vill ha någon förfrågan i UC så finns det möjlighet att ta körkortslån utan UC. Genom att välja detta alternativ kommer din låneansökan inte att synas i din UC. Således kommer din ansökan inte att påverka framtida chanser att bli beviljad lån eller krediter. Gå igenom vår lista över lån utan UC för att hitta det billigaste lånet. Ansökningsprocessen går sedan till på precis samma sätt som när du ansöker om ett vanligt privatlån. Det stora skillnaderna med att ta ett lån utan UC är att pengarna betalas ut snabbare samt att kreditupplysning inhämtas från Creditsafe eller Bisnode. Därtill är det lättare att bli beviljad ett körkortslån utan UC om du har sämre ekonomiska förutsättningar. Bland annat brukar det inte vara något problem att låna om du exempelvis har betalningsanmärkningar eller många förfrågningar på dig.

Innan du ansöker om att låna pengar till körkort utan UC bör du vara väl medveten om baksidan med så kallade snabblån. Exempelvis så har lånen i regel en väldigt kort löptid vilket innebär att du måste återbetala pengarna under en kort tid. Inte sällan rör det sig om några månader vilket gör att månadskostnaden blir väldigt hög. Vidare är lån utan UC förenade med höga kostnader i form av en hög effektiv ränta. Har du möjlighet att ta ett vanligt privatlån istället så kommer detta att bli billigare för dig.