Januari sägs vara årets fattigaste månad och orsaken till detta är förstås all julklappshandel. Trots att man haft en bra budget så är det lätt att kostnaderna drar iväg när både julklappar och julmat ska inhandlas. Detta resulterar i en ekonomisk baksmälla som man får dras med under hela januari. Även om det är lätt att vara efterklok så är det bara att konstatera att det är såhär det ofta blir. Därför kan det vara bra att redan nu sätta upp en plan för hur man undviker att hamna i situationer där plånboken ekar tomt. Även om de flesta ekonomiska situationer går att lösa med exempelvis snabblån eller en onlinekredit så är det ingen hållbar lösning. Dessutom innebär lån extra kostnader i form av ränta och avgifter. Kostnader som man kan undvika genom att skapa sig en hållbar buffert.

Dra ner på dina fasta kostnader

För att du ska få pengar över till att kunna skapa en buffert inför oförutsedda utgifter krävs det att du har koll på din privatekonomi. Ett första steg för att få koll är att gå igenom dina löpande utgifter. Dessa utgifter kan delas in i två olika kategorier. Det handlar dels om fasta utgifter så som hyra, el, försäkringar, prenumerationer och privatlån. Men även om andra löpande utgifter för exempelvis mat, kläder, transport och nöjen. De fasta utgifterna är svårare att påverka än de övriga löpande kostnaderna. Men för den som verkligen vill sänka sina utgifter krävs det förändring på alla plan. När det gäller de fasta utgifterna så kan du exempelvis jämföra olika el- och försäkringsavtal för att försäkra dig om att du inte betalar mer än nödvändigt. Det finns många jämförelsetjänster på nätet där du kan få kostnadsfri hjälp att jämföra elbolag och försäkringsbolag. Bland annat Zmarta erbjuder utöver sin låneförmedling sådana användbara tjänster.

Att förhandla sig till bättre avtal oavsett om det gäller el eller försäkringar kommer att påverka vad du får över i plånboken. Men det finns även saker du själv kan göra för att sänka dessa kostnader. Bland annat kan du se över din elförbrukning för att se om det finns förbättringar att göra i hemmet. Genom att leva mer energisnålt kan du sänka elräkningen och få mer pengar till annat. När det gäller försäkringar är det svårare att påverka på samma sätt. Däremot brukar man tjäna på att samla alla sina försäkringar hos ett och samma bolag.

Samla dina lån och krediter

En annan fast kostnad som ofta utgör en ganska stor andel av ens totala månadskostnad är diverse lån och krediter. Har man ett kreditkort är det lätt att man ”släpar efter” och hela tiden måste betala för köp som gjorts flera månader tidigare. Detta innebär även att du får betala en hög kreditränta vilket ökar dina kostnader ännu mer. Detsamma gäller dyra delbetalningar. Kanske har du en vana att köpa på avbetalning vilket står dig dyrt i längden. För att sänka dina löpande lånekostnader kan det vara en god idé att baka ihop sina smålån, direktlån och krediter i ett samlingslån. Med ett samlingslån kan du komma ner i ränta och samtidigt betala färre avgifter. Dessutom har du hela din skuld samlad hos en och samma långivare. Detta gör att du enklare kan hålla koll på ditt lån och inte riskerar att missa en återbetalning.

För att hitta det bästa bästa hopbakslånet rekommenderar vi dig att ta hjälp av en låneförmedlare. Då kan du via en enda låneansökan få en låneoffert från upp till 35 olika banker och långivare. Detta ger dig de bästa förutsättningarna för en låg ränta och bra villkor. En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att man enbart får en förfrågan i sitt register hos UC. Detta till skillnad mot om du vänder dig till flera olika låneinstitut och ansöker om samlingslån.

Se över dina löpande kostnader

Plånboken ekar tomt

För att minska dina utgifter och kunna spara pengar måste du även se över dina löpande kostnader. I dessa kostnader ingår saker så som mat, resor, förbrukningsvaror och annat som betalas under regelbunden basis. Mat är ofta en stor utgiftspost och speciellt för den som väljer att äta majoriteten av sina måltider ute. Genom att dra ner på restaurangbesöken och snabbmaten kan man snabbt spara in rätt stora summor. Om du dessutom ser till att storhandla och göra matlådor så kan du undvika frestelsen att gå förbi den lokala korvkiosken på vägen hem från jobbet. Du som verkligen vill göra en förändring ekonomiskt bör även hålla koll på livsmedelsbutikernas rabatter. På COOP, ICA och Hemköp har man ofta extrapris på utvalda varor. Dessa varor kan du frysa ner för att laga vid senare tillfällen. Se även till att skaffa de medlemskort som krävs för att få ta del av alla löpande rabatter och medlemsförmåner.

Andra löpande kostnader som det brukar finnas utrymme att dra ner på är transportkostnader. Kanske tar du bilen även vid tillfällen då du hade kunnat gå eller cykla? Drivmedel är dyrt och genom att gå eller cykla gör du dessutom något bra både för din ekonomi, din hälsa och klimatet.

Tips på hur du får in extra pengar

Om du följt alla tipsen för att dra ner på dina kostnader så har du goda förutsättningar att undvika framtida ekonomiska kriser. När du räknat ut hur mycket du sparar varje månad genom att dra ned på dina kostnader så kan du öppna ett sparkonto. Där sätter du in summan du sparar varje månad. Även om det bara handlar om några hundralappar i månaden så stämmer det gamla uttrycket ”många bäckar små gör en stor å”. Med andra ord kommer du tillslut att ha en ansenlig summa på ditt sparkonto. Dessa pengar kommer vara en stor trygghet för dig när du får oväntade utgifter.

Om du vill spara ännu mer varje månad så bör du även se över potentiella inkomstkällor. Kanske är lönen den ända inkomstkällan du har i nuläget. I sånna fall kanske det är dags att löneförhandla? Eller så ser du till att få in extra pengar på andra sätt. Det finns bland annat möjlighet att sälja saker och kläder som inte längre används. Både Tradera och Blocket är bra plattformar för detta. Är du i akut behov att få in pengar så kan du ta ett pantlån som du senare löser ut för att få tillbaks tinget du pantsatt. Kanske har du presentkort hemma som du kan sälja vidare? Det är bara fantasin som sätter stopp för vilka möjligheter du har att få in lite extra pengar vid behov.