Om du ansökt om ett lån utan UC hos något av de nyare lånebolagen så kanske du fått uppmaningen om att bekräfta din inkomst med Kreditz. För många är Kreditz ännu en okänd aktör men fler låntagare lär snart bli varse om företagets tjänst. Kreditz är likt Instantor en tjänst för att bland annat kunna bekräfta inkomst i realtid. Tjänsten kan användas av lånebolag såväl som av privatpersoner som tänkt göra affärer med andra privatpersoner. Ett låneinstitut som redan använder sig av Kreditz för att kunna bekräfta låntagares betalningsförmåga är Wästgöta Finans.

Om Kreditz

Kreditz är ett fintechbolag som grundades i början av 2018. Bakom bolaget står bland annat Roni Zacharions som även grundat fakturaplattformen Relenda (som numera är såld till Logiq). Trots att Kreditz är en tjänst som funnits på marknaden ett tag så är det först nu den börjar uppmärksammas. Bland annat på grund av att nyare lånebolag börjat använda sig av tjänsten för att snabbt kunna bekräfta nya låntagares betalningsförmåga.

Kreditz utvecklades för att konsumenter och företag lättare ska kunna göra säkra affärer. Detta genom att få åtkomst till information om betalningsförmåga i realtid. Tjänsten bygger på att transaktionsdata från bankkonton samlas in och sedan utgör grunden för ett kreditscore. En förutsättning för att detta ska kunna ske är att kunden eller personen laddar hem Kreditz app och ger appen tillåtelse att hämta finansiell information. Kreditz fungerar således som ett komplement till kreditscoring genom Bisnode, Safenode eller Creditsafe. Men Kreditz tjänst kan med fördel även användas av privatpersoner som exempelvis ska hyra ut sin lägenhet eller sälja saker på nätet. Genom att först kolla motpartens betalningsförmåga via Kreditz kan man försäkra sig om att personen har råd att betala det man ska sälja.

Bekräfta din betalningsförmåga

Kreditz kreditscore

Med Kreditz app har du möjlighet att bekräfta att du har den betalningsförmåga som krävs i olika situationer. Det kan exempelvis handla om att du ska ta ett akutlån eller SMS-lån direkt och långivaren vill vara säker på att du kan återbetala lånet. Då kan låneinstitutet utöver att ta en kreditupplysning även få reda på ditt kreditscore i realtid genom att du kopplar upp ditt bankkonto till Kreditz app. På så sätt har du möjlighet att få lånet beviljat snabbare och således få tillgång till pengar när du behöver.

Som privatperson kan du även använda Kreditz när du ska genomföra en affär. Om du exempelvis ska hyra en lägenhet i andra hand så kan du påvisa din betalningsförmåga genom att använda dig av appen. Detsamma gäller när du ska köpa något på nätet. För att försäkra säljaren att du har den ekonomi som krävs för att genomföra köpet kan du använda dig av Kreditz. Detta utan att behöva avslöja någon känslig bankinformation till säljaren.

Mitt score

När du använder dig av Kreditz så kommer du att få ett ekonomiskt betyg. Detta betyg kallas ”mitt score” och ger motparten en bild av hur din kreditförmåga faktiskt är. Hos Kreditz använder man ett betyg mellan 0-10- Ett lågt betyg innebär att din betalningsförmåga är låg medan ett högt betyg visar på goda ekonomiska förutsättningar.

När du använder dig av Kreditz app så har det ekonomiska betyget även ett annat syfte. Detta är att Kreditz kan ta fram individbaserade erbjudanden till dig. Dessa erbjudanden baserar sig på vilket kreditscore du har. Det kan bland annat handla om erbjudanden som gäller privatlån, kreditkort eller andra passande tjänster.

Bekräfta betalningsförmåga med Kreditz

Trygga affärer med Kreditz

Kreditz app är även behjälplig för dig som vill försäkra dig om någon annans betalningsförmåga vid en affär eller uthyrning. Genom att använda dig av Kreditz i samband med en försäljning kan du snabbt få reda på om köparen kan betala för varan eller ej. Kreditz använder sig av BankID och ett API från Tink. Tack vare detta kan Kreditz hjälpa dig att få fram finansiell information på mindre än en minut. Det gäller dock att motparten i affären är villig att ladda ned Kreditz app och följa de steg som krävs. Detta innebär bland annat att man låter Kreditz ansluta sig till din bank. Kreditz har idag möjlighet att koppla upp sig mot över 6000 banker runtom i världen. Det kreditbetyg du kan få om din motpart i en affär baserar sig på sparande, inkomst och utgifter. Dessa uppgifter ska kunna ge en samlad bild av en persons betalningsförmåga.

Är du en säljare eller ett företag som vill använda dig av Kreditz för att få finansiell information om en potentiell köpare så krävs ingen nedladdning av appen. Istället finns det en webblösning för detta. Allt du behöver för att kunna använda dig av Kreditz vid en potentiell affär är mailadressen till den person som tänkt köpa din vara eller tjänst.