Att samla sina lån är något som allt fler svenskar väljer att göra och inte sällan tar man hjälp av en låneförmedlare för att hitta det billigaste samlingslånet. Antalet låneförmedlare som finns på marknaden ökar ständigt och man kan ana att det är en minst sagt lukrativ branch. Det finns inte bara pengar att tjäna för den privatperson som jämför lån hos en låneförmedlare. Även låneförmedlarna tjänar alltså stora summor på att slussa kunder till bankerna. Här på Allt om Smslån återfinner du per dagens datum fjorton olika låneförmedlare. Men detta är bara ett axplock av alla aktörer som finns på marknaden idag. Senast i raden att erbjuda svenskar att hitta det bästa lånet är Låntagarnas. Deras USP (Unique selling point) är att man just nu hjälper sina kunder att amortera 1% av lånebeloppet.

Med allt fler aktörer blir det allt svårare att välja rätt låneförmedlare. Och finns det egentligen någon låneförmedlare som är bättre än den andra? Svaret på den frågan är att det handlar om vad du som låntagare söker. I denna artikel går vi igenom vad man bör tänka på innan man väljer låneförmedlare.

Antalet samarbetsbanker

Något du bör hålla ögonen på när du letar efter rätt låneförmedlare är antalet banker som är anslutna till tjänsten. Du vill såklart att låneförmedlaren ska ha ett stort utbud av banker och långivare som är kopplade till förmedlingstjänsten. Ju fler samarbetsbanker desto fler låneofferter kommer du kunna få. Detta leder ofta till att du kan hitta det bästa låneerbjudandet och få lägst möjliga ränta. Några av de låneförmedlare som i skrivande stund har flest anslutna banker- och långivare är Advisa, Lendo och Zmarta. Dessa aktörer samarbetar alla med över 30 olika låneinstitut. Detta innebär att du kan få lika många låneofferter som du kan jämföra och på så sätt hitta bäst lånevillkor.

För att öka dina chanser att hitta det bästa lånet kan du såklart vända dig till fler än en låneförmedlare. Det finns dock en nackdel med detta och det är att du kommer få fler förfrågningar in din UC. Vänder du dig istället enbart till en låneförmedlare så får du bara en förfrågan hos UC samtidigt som du kan få över 30 låneofferter. Detta gör att du inte riskerar att få en låg kreditvärdighet på grund av din ansökan.

Så väljer du låneförmedlare
Genom att välja rätt låneförmedlare maximerar du dina chanser att hitta ett samlingslån med låg ränta

Vilken ränta som erbjuds

En annan sak som är bra att se över innan du väljer låneförmedlare är räntespannet. Varje låneförmedlare måste redovisa inom vilket spann låntagaren kan förvänta sig att räntan ligger. Det kan exempelvis se ut så här: 2,95-29,95%. Detta innebär att du som lägst kan få 2,95% ränta och som högst kan få 29,95%. Sedan är det skillnad på om det är den nominella årsräntan som redovisas eller den effektiva räntan. Du bör alltid jämföra den effektiva räntan. Då får du med lånets alla övriga kostnader också så som administrationsavgift och uppläggningsavgift.

Vilket räntespann som gäller hos respektive låneförmedlare påverkar främst dig med hög kreditvärdighet. Har du en hög kreditvärdighet har du ofta möjlighet att få den lägsta erbjudna räntan. Då bör du se över vilken låneförmedlare som erbjuder lägst ränta. För dig med hög kreditvärdighet är detta viktigare än antalet banker- och långivare som låneförmedlaren samarbetar med.

Andra viktiga faktorer

Utöver antalet samarbetsbanker samt vilket räntespann som erbjuds så finns det andra viktiga faktorer att ta ställning till när man ska välja rätt låneförmedlare. Kraven och villkoren hos respektive låneförmedlare kan nämligen variera. Om du exempelvis vill låna med betalningsanmärkningar så är det viktigt att välja en låneförmedlare som faktiskt accepterar låntagare med anmärkningar. Även ålder och inkomst som accepteras kan variera vilket gör att det alltid är viktigt att se över låneförmedlarens krav innan man gör en ansökan.

Något annat som kan skilja sig åt mellan olika låneförmedlare är vilken lånesumma som erbjuds. De största aktörerna på marknaden erbjuder i regel en lånesumma mellan 10 000 kr och 600 000 kr. Men det finns många andra låneförmedlare som inte erbjuder sådana stora lånesummor som 600 000 kr. Vilken låneförmedlare som är rätt för dig kan därmed variera beroende på hur ditt behov ser ut.