Låna pengar till tandvård

Enligt en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Svea Ekonomi så är det många svenskar som avstår tandvård på grund av ekonomiska skäl. Detta är såklart tråkiga nyheter och är det något som borde prioriteras i hushållsekonomin så är det faktiskt vården. Men det visar sig alltså att få svenskar räknar med denna punkt i sin budget vilket bidrar till uteblivna tandläkarbesök. Att inte gå till tandläkaren kan slå tillbaka senare i livet både i form av sämre hälsa och större kostnader. Därför är det bra att ha med just tandläkarkostnader när man utformar sin budget. På så sätt blir kostnaderna inte särskilt stora när det väl är dags för ett besök. För personer upp till 22 år är dessutom tandvården helt gratis varför det inte finns någon anledning att inte gå när man blir kallad.

Behöver man gå till tandläkaren på grund av akuta besvär så bör man inte avstå på grund av att plånboken ekar tomt. Det finns faktiskt specifika tandvårdslån som erbjuds av folktandvården. Med dessa kan du låna upp till 50 000 kr till din tandvård och sedan betala av skulden i upp till 60 månader. Lånar du under en kortare period erbjuds du dessutom 0% i ränta. Sedan finns det såklart mindre lån utan säkerhet som de vi listar nedan. Dessa lån kan du ansöka om utan att uppge specifika skäl till varför du lånar. En del av lånen har dessutom kort återbetalningstid vilket gör att du snabbt kan betala av din skuld.

Ansök om ett lån för ditt tandläkarbesök

Lånebelopp
1000 - 45000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Ränta
39,6%
i
Effektiv ränta för ett lån på 10 000kr är 47,64%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 400000 kr
Återbetalningstid
2 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
395 kr
Ränta
7,15-26,20%
i
Räntan sätts individuellt och ligger på 7,15-26,20%. Den effektiva räntan på ett lån på 100 000kr som betalas under 15 år med en exempelränta på 7,9% är 8,38%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 20000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Ränta
39.5%
i
Den effektiva räntan för ett lån på 5000kr med en löptid på 11 mån är 79,97%. Första lånet är fritt från ränta och uppläggningsavgift.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
10000 - 500000 kr
Återbetalningstid
1 - 15 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Ränta
2,95-29,95%
i
Räntan sätts individuellt utifrån låntagarens ekonomiska förutsättningar. Effektiv årsränta vid ett lån på 50 000 kr med en löptid på 10 år med en exempelränta på 6,68 är 6,89%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
5000 - 600000 kr
Återbetalningstid
1 - 18 år
Utan UC
Nej
Startavgift
0 kr
Ränta
2,95-33,18%
i
Effektiv ränta vid lån av 310 000 kr som återbetalas under 12 år med en exempelränta på 4,01% är 5,02%.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Tandläkarlån från Folktandvården

Eftersom det är allmänt känt att tandläkarvård kan vara dyrt så har Folktandvården infört möjligheten att låna till sin vård. Det handlar om det så kallade tandläkarlånet som bland annat erbjuds av Folktandvården Stockholm. Detta är ett lån man erbjuder tillsammans med PayEx där patienten får möjlighet att dela upp sin betalning.

Vad man bör veta innan man tecknar sig för ett tandläkarlån via Folktandvården Stockholm är att det tillkommer vissa kostnader. Bland annat tar PayEx ut en uppläggningsavgift om 349 kr samt månatliga aviseringsavgifter om 29 kr. Betalningen kan delas upp under mellan 12-60 månader. Väljer du att betala av lånet inom 24 månader så betalar du ingen ränta. Vid längre återbetalningstid tillkommer en ränta på 4,92%.

PayEx som står för själva utlåningen vid ett tandläkarlån är ett dotterbolag till Swedbank. För att få ansöka om Folktandvårdens tandläkarlån måste du ha fyllt 18 år samt ha en anställning, lyfta pension eller ha ett eget företag. Vidare måste du ha en deklarerad inkomst på minst 120 000 kr samt vara fri från betalningsanmärkningar. Ansökan om lånet sker direkt via tandvårdskliniken och du har alltid möjlighet att återbetala skulden i förtid. Notera att inte alla län och landsting erbjuder samma typ av lån. Det kan därför vara bra att först googla för att se vad som gäller där du bor. Vissa tandläkarkliniker erbjuder exempelvis delbetalning via Klarna och PayByBill istället.

Låna pengar till tandvård
Ett tandläkarbesök kan finansieras med både tandläkarlån och vanligt lån utan säkerhet

Frisktandvård – vård till fast pris

Om du vill slippa drabbas av höga tandvårdskostnader framledes så kan det vara en idé att läsa in sig på Frisktandvård. Detta är något som erbjuds av Folktandvården och som kan liknas vid en försäkring för din tandvård. Med Frisktandvård betalar du ett fast pris varje år och får regelbunden tandvård. Vilken årlig summa du får betala beror på hur riskbedömningen som din tandläkare gör ser ut. Har du en frisk mun med få besvär kan du räkna med att få betala en mindre årlig kostnad. Har du däremot en historik av många lagningar och mycket besvär så kan premien bli högre. När du ansluter dig till Frisktandvård så finns det ett avtal som summerar vad som ingår i din ”fria vård”. Vad som ingår i avtalet eller vårdprogrammet varierar beroende på din tandhälsa. Däremot finns det vissa åtgärder som alltid inkluderas och dessa är:

  • Reparativ tandvård
  • Akuttandvård
  • Undersökningar och utredningar
  • Behandling av sjukdoms- och smärttillstånd som karies och tandlossning
  • Hälsofrämjande insatser

Behöver du åka till tandläkaren akut så kommer alltså din Frisktandvårdsförsäkring att täcka de kostnader som uppstår. Således kan du undvika att ta dyra snabblån eller låna pengar på annat sätt. Om du är intresserad av Frisktandvård så bör du ta kontakt med folktandvården i ditt län. Därefter får du göra en grundlig undersökning för att din tandläkare ska kunna bedöma vilken riskklass som ska ligga till grund för ditt Frisktandvårdsavtal.

Låna utan säkerhet för att gå till tandläkaren

För dig som står utan Frisktandvård och där inte folktandvården erbjuder en lämplig avbetalning kan ett lån utan säkerhet vara lösningen. Det kan kännas tråkigt att behöva låna för att betala vårdkostnader. Samtidigt ska man komma ihåg att hälsan är det viktigaste vi har. Med anledning av detta kan det vara betydligt mer relevant att låna till tandvård än till ren konsumtion. Att gå till tandläkaren är en investering i din hälsa som du inte vill vara utan. Även om konsekvenserna av uteblivna tandläkarbesök inte är märkbara nu så kan de bli det i framtiden.

Behöver du uppsöka tandläkare och vet med dig om att kostnaderna kommer bli höga kan du förbereda dig genom att jämföra olika lån. Har du inte tid eller lust med detta så kan du enkelt vända dig till en låneförmedlare som gör jobbet åt dig. I Sverige finns det många populära låneförmedlare så som Lendo, Zmarta och Advisa. Dessa aktörer hjälper dig kostnadsfritt med att hitta lån med låg ränta och bra villkor. Här jämförs lån från kända banker och låneinstitut så som Marginalen Bank, IKANO Bank och ICA Banken.

Låna utan UC förfrågan

Det finns både större lån utan säkerhet samt mindre lån som går under benämningen smslån eller lån utan UC. De senare är snabba lån på mellan 1000 kr och 35 000 kr som kan återbetalas under ett par månader. Lånen är förenade med en hög effektiv ränta men är smidiga att ta om man inte behöver låna ett särskilt stort belopp. Dessutom betalas lånen i regel ut direkt vilket kan underlätta mycket om man inte har tid att vänta med sitt tandläkarbesök.

Här på Allt om Smslån listar vi majoriteten av de långivare som erbjuder smslån och lån utan säkerhet. När du hittat en långivare som erbjuder lån som passar dina preferenser kan du enkelt klicka dig vidare till låneinstitutet för att genomföra en låneansökan. När detta är gjort får du besked direkt på skärmen och pengarna betalas ut till ditt konto. Det finns både snabblån för pensionärer och för unga så oavsett ålder så har du goda möjligheter att bli beviljad ett mindre lån utan UC.