Antalet svenskar som har en aktiv skuld hos Kronofogden minskar för varje år. Däremot ökar antalet personer som får sin första skuld hos Kronofogden. Dessutom visar statistik från myndigheten att den sammanlagda skulden ökar. Detta är ett tydligt tecken på att det är svårt att ta sig ur skuldfällan om man väl fastnat. Med anledning av detta är det många svenskar som söker lösningar som ska ta dom ur den negativa spiralen. Och även om det finns åtgärder att ta till som kan påskynda processen att bli skuldfri så är tankesättet det första som man bör arbeta med. Det är exempelvis möjligt att lösa skulder hos Kronofogden med lån utan säkerhet. Men ändrar man inte sina vanor, sitt tankesätt och sitt beteende så riskerar detta enbart att leda till ännu större skuldsättning. Således bör du vara väldigt försiktig med att låna för att lösa skulder. Innan vi berättar mer om de möjligheter som finns så vill vi därför betona att vi på Allt om Smslån avråder dig från att ansöka om lån om du inte är helt säker på att du kan hantera återbetalningen.

Om du vet med dig att ett lån utan säkerhet skulle kunna lösa dina skulder hos Kronofogden och få dig på rätt bana igen så finns det två långivare att vända sig till. Det handlar om Nystart Finans och Svea som erbjuder så kallade omstartslån för den som dras med skulder hos Kronofogden. Nedan kan du få mer information om dessa långivare och vad som gäller för dig som vill ansöka om så kallad skuldfinansiering.

 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Ekonomen
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-87,09%
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.69%, uppläggningskostnad 0:-, aviavgift 25:-, ger en effektiv ränta på 7.05 %. Totalt belopp att återbetala 513 879:-. Månadskostnad 3 568:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 163 879:-. Individuell ränta varierar. Uppdaterat 2021-10-21. Återbet. tid 1-20 år.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 400 000 kr
 • Löptid: 2 år - 15 år
 • Läs mer om Svea Ekonomi
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 395 kr
 • Effektiv ränta: 7,40-26,45%
Den nominella räntan sätts individuellt och ligger på 5,79-25,95%. Den effektiva räntan på ett lån på 100 000kr som betalas under 15 år med en exempelränta på 7,9% är 8,38%.

Hur kan ett nytt lån lösa situationen?

Lösa skulder hos Kronofogden med lån utan säkerhet

Det kan verka paradoxalt att ett nytt lån utan säkerhet kan lösa situationen om man redan är skuldsatt hos Kronofogden. Men syftet med det nya lånet är inte att få mer pengar att spendera utan att betala de skulder som finns hos Kronofogden. Således lånar man alltså inte mer än den totala skuld man redan har. När du vänder dig till en långivare så som Nystart Finans så kommer du även få hjälp med ackordsuppgörelser som gör att dina skulder kan minska. Därefter är långivaren behjälplig med att lösa dina skulder med hjälp av det nya lånet. Syftet med ett omstartslån är således att få bort alla dina aktiva skulder hos Kronofogden. Det kan dock vara bra att veta att dina betalningsanmärkningar kommer att finnas kvar. Dessa stannar i ditt register i tre år och därefter finns det ingen bank eller låneinstitut som kan se att du haft en brokig ekonomi i ditt förflutna.

När du lånar utan säkerhet för att bli skuldfri hos Kronofogden då måste samtliga skulder betalas. Alla skulder du har hos Kronofogden eller hos Inkasso måste alltså regleras. Detta är själva förutsättningen för att du ska få låna hos aktörer så som Nystart Finans och Svea. Du kan alltså inte räkna med att det ska bli några pengar över när du ska lösa dina skulder hos Kronofogden med lån.

aosbackground

Så löser du skuld hos Kronofogden med lån

Om du själv försökt komma ur din skuldfälla utan något resultat så kan du med fördel ansöka om ett omstartslån. Då får du möjlighet att lösa dina skulder hos Kronofogden genom att låna utan säkerhet. För att göra så behöver du först vända dig till en av de två långivare som finns listade ovan. När du väl bestämt dig för vilken långivare du vill använda dig av så är det dags att göra en intresseanmälan. Detta gör du direkt på låneinstitutets hemsida men du har även möjlighet att ringa in till Nystart Finans eller Svea. En intresseanmälan innebär att du uppger information om din ekonomiska situation och ditt boende. När anmälan är komplett får du identifiera dig med BankID och därefter skickas din intresseanmälan in till låneinstitutet. Därefter kommer långivaren utvärdera dina möjligheter att få ett omstartslån. Du kommer få ett samtal där du och långivaren tillsammans går igenom din situation och försöker hitta en lösning som ska få dig ur skuldfällan.

Om Nystart Finans eller Svea tror sig kunna hjälpa dig så kommer du att få ett låneerbjudande att ta ställning till. Accepterar du detta erbjudande så kommer du att få rådgivning längs vägen och sköter du dina betalningar så kan du även bli belönad med sänkt ränta.

Andra möjligheter att få låna

Möjligheter att låna med skuld hos Kronofogden

Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så är dina chanser inte särskilt stora att få låna pengar. Du kan alltså inte vända dig till vilken långivare som helst för att få ett privatlån eller ett SMS-lån. Istället är det enbart aktörer som erbjuder omstartslån och skuldfinansiering som kommer att acceptera din ansökan. Har du ingen aktiv skuld hos Kronofogden så finns det däremot stora möjligheter att ta ett snabblån med betalningsanmärkningar. Vi rekommenderar dock ingen med betalningsanmärkningar att låna då detta kan leda till ytterligare anmärkningar. Således bör du vara säker på att du klarar av att sköta återbetalningen av lånet innan du gör en ansökan.

När du väl blivit av med ditt skuldsaldo hos Kronofogden blir det betydligt enklare för dig att få lån. Du bör dock inte dra på dig några större skulder igen med risk för att du återigen hamnar i en skuldfälla. Kan du istället vänta med att låna i tre år så kommer ditt register över betalningsanmärkningar vara rensat och du har till och med möjlighet att låna med låg ränta och bra villkor. Undviker du att söka nya lån så kan du dessutom snabbt eliminera dina förfrågningar i UC. Behöver du en mindre summa pengar så kan du ansöka om lätta lån att få och låna utan UC för att slippa en förfrågan.

Låna med dina ägodelar som pant

Du som inte har möjlighet att låna utan säkerhet för att bli skuldfri hos Kronofogden kan istället ta ett pantlån. Detta innebär att du lånar med ett fysiskt föremål som säkerhet. Man kan exempelvis pantsätta ett värdefullt smycke eller en tavla. Förmålet du vill pantsätta kommer att värderas av pantbanken och du får sedan ett låneerbjudande som baserar sig på värderingen. Väljer du att acceptera erbjudandet så får du lämna in föremålet till pantbanken som sedan ger dig pengar direkt i handen. Ingen kreditupplysning görs då detta helt enkelt inte är nödvändigt. Det som händer om du inte skulle återbetala lånet är att pantbanken tar ditt föremål i behållning. Vet du med dig att det finns en risk att du inte kommer kunna återbetala lånet bör du därför inte pantsätta ett föremål som har ett känslomässigt värde för dig.

Idag finns det både fysiska pantbanker och digitala pantbanker. Således kan du snabbt få tillgång till pengar även om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Det förutsätter dock att du sitter på föremål som är av värde. För att få pantsätta ägodelar krävs det att du är myndig och har en giltig legitimation.