Vad är ett smslån?

Vad är ett smslån och varför tar människor dessa lån?

vad är ett smslånDet är inte helt självklart för alla vad ett smslån egentligen är. Begreppet smslån uppkom runt 2006 då det blev väldigt populärt att ansöka om små och snabba lån via sms och dator. Det kunde exempelvis handla om att låna 3000 kr snabbt. Låneformen var helt ny och utmärkte sig genom snabba utbetalningar och enkla ansökningsprocesser. Lånebeskedet kom direkt i telefonen via sms och utbetalningarna skedde ofta samma dag. Därtill hade de nya lånen ingen säkerhet och kraven för att låna var inte särskilt höga. Snabblånen är minst lika populära idag men många förändringar kring både lånen och marknaden har skett genom åren. Bland annat har det införts en ny lag som ska reglera kostnader och marknadsföring för smslån och andra krediter med hög ränta.

Exempel på smslån och snabblån

Lånebelopp
1000 - 45000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
0 kr
Effektiv Ränta
47,64%
i
Kredit om 10 000 kr med löptid 12 mån och nominell årsränta 39,60% har en effektiv årsränta på 47,64%. Totalt belopp att återbetala 12 145 kr (1012 kr/mån).
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 60000 kr
Återbetalningstid
1 - 60 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
24,97%
i
Lån på 10 000 kr med 6 mån löptid och nominell ränta på 22,50 % ger en effektiv ränta på 24,97. Räntekostnad och amortering ger en månadskostnad på 1778 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
1000 - 25000 kr
Återbetalningstid
3 - 60 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
55-377%
i
Lån på 25 000 kr med löptid 12 mån, rörlig kreditränta 39%, uppläggningsavgift 395 kr och aviavgifter 35 kr x 12 har en effektiv ränta på 47%. Totalt belopp att återbetala är 31 405 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor
Lånebelopp
2000 - 50000 kr
Återbetalningstid
1 - 12 mån
Utan UC
Ja
Startavgift
395 kr
Effektiv Ränta
12,87-236,50%
i
Kredit om 5 000 kr med 39,5 % ränta och återbetalningstid på 6 månader (med 6 återbetalningar på 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Utbetalning
Ränta
Support
Villkor

Smslånets historia

När fenomenet smslån slog igen i Sverige blev låneformen väldigt omtalad. Ofta nämndes låneformen inte i positiva sammanhang då lånens intåg i landet fick stora konsekvenser för många människor. Det var nämligen många personer med dålig ekonomi som hamnade i en negativ spiral genom att ta snabba lån som de sedan behövde nya lån för att kunna lösa. Orsaken till detta är att snabblån eller mikrolån som lånen också kallas ofta är kopplade till hög effektiv ränta och väldigt kort återbetalningstid. De lån som erbjöds initialt skulle i regel betalas tillbaks en månad senare. Många människor hade inte möjlighet att göra detta vilket istället slutade i skuldsättning.

En annan anledning till att smslån diskuterades både bland gemene man och i media var alla kostnader som var knutna till lånet. Man talade om ockerpriser och dolda avgifter och det var långt ifrån alla långivare som var transparenta med kostnader och villkor.

Lagen för högkostnadskrediter

Lag högkostnadskrediterMed anledning av de höga kostnaderna för snabblån antogs en ny lag till konsumentkreditlagen. Under 2018 trädde lagen för högkostnadskrediter i kraft vilket innebar att marknaden för smslån skulle förändras. Syftet med lagen var att den skulle förhindra att ännu fler människor hamnade i skuldsättning. Den nya lagen som tillämpas på högkostnadskrediter idag innebär att krediterna är kopplade till ett räntetak och ett kostnadstak. Alla lån med en effektiv ränta på 30% eller mer räknas idag som högkostnadskrediter. Långivarna och kreditmarknadsbolagen som erbjuder dessa lån måste vara tydliga med att det är högkostnadskrediter i sin marknadsföring. Därtill måste långivarna alltid ange vad den effektiva räntan på lånet är.

I den effektiva räntan ingår alla de kostnader som är knutna till smslånet. Därmed kan långivarna inte längre dölja sina kostnader utan måste inkludera dessa i den effektiva räntan som presenteras. Vidare får summan av alla kostnader för ett snabblån inte överstiga det belopp som konsumenten ursprungligen lånat. I den nya lagen begränsas också långivarna i hur stora avgifter som får tas ut i samband med försenad betalning.

Vad innebär ett smslån?

Förutom att lånet tas digitalt via antingen mobilen eller datorn innebär ett smslån att det är en mindre summa som utlånas. Vanliga lånebelopp för smslån är 2000kr, 4000kr och 5000kr. Dock finns det större belopp att låna för dig som är ute efter ett snabblån. Nu för tiden är det inte ovanligt att konsumentkreditbolag erbjuder upp till 20 000kr för återkommande kunder. En annan gemensam nämnare för mobillån är att återbetalningstiden är kort. Detta är dock också något som förändrats under de senare åren. Tidigare behövde ett lån i regel vara återbetalat efter 30 dagar. Nu kan kunden istället välja mellan exempelvis 30,60 eller 90 dagar. I jämförelse av större privatlån utan säkerhet räknas detta dock som en kort löptid.

Andra saker som definierar ett mikrolån eller smslån är att låntagaren vanligtvis inte behöver få en förfrågan i UC. Det handlar alltså om så kallade lån utan UC. Istället använder många långivare sig av andra upplysningsföretag så som Creditsafe och Bisnode. Därtill ställs det inte så hårda krav för det som tar ett smslån. Bland annat är det vanligt att man har möjlighet att få ett mikrolån trots betalningsanmärkningar. Ett snabblån är därför ibland det enda alternativet med människor som inte har en så stark ekonomi.

Anledningar att ta ett snabblån

Svaret på frågan varför människor tar snabblån är ganska enkel. Ett smslån är ett mycket flexibelt lån som är enkelt att få. Allt sköts via en digital ansökan och du får svar direkt på skärmen. Smslån med e-faktura är dessutom vanligt vilket gör att du kan sköta allt som har med lånet att göra online. Pengarna betalas i regel ut direkt vilket är mycket uppskattat bland de som behöver likvider omedelbart. Lånet passar därför också väldigt bra när något oförutsett händer. Det kan handla om att bilen går sönder eller att du akut måste besöka tandläkaren. Ett mikrolån tillåter dig även att låna mindre summor vilket exempelvis bankerna inte alltid gör. Att gå och ta ett lån på 10 000 kr med löptid på ett år när du egentligen bara behöver 2000 kr som du tänkt återbetala nästa månad är onödigt. Där passar konsumentkreditbolagens tjänster och fyller en lucka i marknaden som tidigare var tom.

Dock är det viktigt att vara medveten om de risker som ett SMS lån är knutet till. Du bör vara säker på att du kan återbetala lånet inom en snar framtid. Därtill måste du acceptera att lånet är kopplat till hög ränta och dyra avgifter.