För många är julen en efterlängtad tid som man får spendera tillsammans med familj och nära anhöriga. Men tiden innan dess är ofta fylld av stress då det är mycket som måste förberedas. Julklappar ska inhandlas och mat ska planeras. För en del blir dessutom kostnaderna för höga vilket skapar ytterligare stress. Har man haft oväntade utgifter under hösten så kanske det inte hjälpt att man sparat för julklappshandeln så gott man kunnat. Som tur är så är det möjligt att låna pengar till jul vilket också många väljer att göra för att undvika att den ekonomiska pressen ska gå ut över familjens julfirande.

Eftersom jullån är något som blivit alltmer efterfrågat har vi satt ihop en låneguide som du kan ta hjälp av. I denna guide hittar du långivare som erbjuder både jullån och nyårslån. Hos långivarna som vi listat nedan kan du låna pengar på julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton. Långivarna erbjuder onlinekrediter och SMS-lån med direkt utbetalning vilket innebär att du får pengarna utbetalda direkt efter godkänd ansökan. På så sätt behöver du inte vänta på att bankerna ska öppna när du behöver ett akutlån i jul.

De lån som återfinns här på sidan kan användas till att köpa julklappar, inhandla julmat, bekosta nyårsfirandet samt för att finansiera oväntade utgifter. Du lånar bara så mycket du behöver och betalar tillbaks lånet under kommande månader när ekonomin är mer stabil. Vi vill dock göra dig uppmärksam på att nedanstående lån är så kallade högkostnadskrediter med hög effektiv ränta. Du bör således enbart låna om du vet med dig att du har råd att betala tillbaks lånet i närtid.

 • Lånebelopp: 1 000 kr - 40 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Ferratum
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 54,04%
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 1 000 kr - 30 000 kr
 • Löptid: 2 mån - 82 mån
 • Läs mer om GF Money
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 280 kr
 • Effektiv ränta: 51,95-77,75%
Ett uttag om 15 000 kr med löptid 12 mån, uppläggningsavgift 280 kr, aviavgift 45 kr/mån, uttagsavgift 95 kr, rörlig ränta 39,8% ger en effektiv ränta på 58,51%
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 1 000 kr - 30 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Smspengar
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 280 kr
 • Effektiv ränta: 51,95-77,75%
Uttag om 15 000 kr med 12 mån löptid, rörlig ränta 39,8%, uppläggningsavgift 280kr, aviavgift 45kr x 12, uttagsavgift 95kr har en effektiv ränta på 58,51%. Totalt belopp att återbetala 21 412kr (1786kr/mån).
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 1 000 kr - 30 000 kr
 • Löptid: 5 mån - 75 mån
 • Läs mer om Northmill
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 9,22-32,74%
Vid kredit om 25 000 kr till 13,9 % årsränta (rörlig) under fem år med 60 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir månadsbeloppet 604 kr (totalt 36 237 kr) och den effektiva räntan 16,88 %.
 • Lånebelopp: 2 000 kr - 70 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Lumify
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 395 kr
 • Effektiv ränta: 12,87-236,50%
Kredit om 5 000 kr med 39,5 % ränta och återbetalningstid på 6 månader (med 6 återbetalningar på 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 50 000 kr
 • Löptid: 12 mån - 120 mån
 • Läs mer om Extralånet
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 31,82%
Räkneexempel: 30 000 kr i annuitetslån på 4 år med 27,95% nominell ränta, 31,82% effektiv ränta, kostar 1 045 kr/mån (48 ggr). Att återbetala: 50 160 kr inkl. alla avgifter.

Ta snabblån under jul och nyår

Eftersom behovet av pengar under jul och nyår ofta är tillfälligt så är snabblån så som ett korttidslån ofta den enklaste och bästa lösningen. Ett snabblån är en kortvarig kredit som du återbetalar igen de kommande månaderna. Således slipper du ha ett lån hängandes över dig under flera år framöver. Dessutom tillåter snabblån eller SMS-lån mindre lånesummor än vanliga privatlån. Med en onlinekredit kan du exempelvis låna så lite som 1000 kr och behöver alltså inte låna en större summa än du faktiskt har behov för.

Att ta ett snabblån på julafton eller under julhelgen innebär att du får pengarna direkt på kontot. Du behöver alltså inte vänta X antal bankdagar innan utbetalningen av lånet sker. Istället sker utbetalning direkt efter det att du fått din låneansökan godkänd. Många kreditgivare som erbjuder snabblån har öppet under alla julens dagar. Detsamma gäller för nyårsafton och nyårsdagen. Har du inte pengar så det räcker till för att ordna med julstök och nyårsfirande så kan du alltså snabbt lösa detta genom att ansöka om ett smslån.

Låna pengar till jul
Behöver du låna pengar till jul och nyår så är ett snabblån en smidig och snabb lösning

Flexibelt jullån med kontokredit

En form av snabblån som lämpar sig väldigt bra för tillfälliga luckor i ekonomin är kontokrediten. En kontokredit eller ett kreditlån kan liknas vid ett digitalt kreditkort. Du ansöker om ett kreditutrymme som sedan finns tillgängligt för dig så fort ett behov av pengar uppstår. Inte sällan uppstår sådana behov under jul- och nyårshelgen. Har du då redan fått en kontokredit beviljad så kan du själv göra uttag från din kreditlina om du skulle behöva göra några inköp som inte ryms i din budget. Eftersom majoriteten av de lånebolag som erbjuder kontokredit har öppet under julens samtliga dagar så kan även du som inte har någon kreditlimit beviljad sedan tidigare ansöka om en och få tillgång till ett jullån direkt.

När du gör egna uttag från ett kreditkonto så får du ofta tillgång till pengarna direkt. Detta då långivarna arbetar med direkt utbetalning av lån vilket innebär att pengarna förs över mellan två konton i samma bank. För att vara på den säkra sidan och veta att du alltid får tillgång till uttaget direkt bör du se över vilka banker som långivaren har möjlighet att göra direkt utbetalning till.

Med en kontokredit är det du själv som väljer hur mycket du vill låna. Du gör dina egna uttag som inte nödvändigtvis behöver vara lika stora som själva kreditutrymmet. Fördelen för dig som lånar pengar till jul med en kontokredit är att du bara betalar ränta för de pengar som du faktiskt nyttjar. Resterande del av kontokrediten kan fungera som en buffert som du inte betalar något för.

Låna pengar utan UC på julafton

För dig som behöver låna pengar på julafton är det enklast att vända sig till en långivare som erbjuder helglån. Det vill säga kreditinstitut som har möjlighet att genomföra utbetalning av lån under helger. Helglån är ofta lån utan UC vilket innebär att långivaren inte använder sig av Upplysningscentralen i samband med kreditprövning.

För dig som låntagare för detta med sig en rad fördelar. Bland annat riskerar du inte att få en försämrad kreditvärdighet i samband med din ansökan. Detta då du inte får någon förfrågan i ditt UC-register. Långivaren använder sig nämligen av alternativa kreditupplysningsföretag så som Creditsafe, Bisnode och Safenode när man inhämtar kreditupplysning. Dessa förfrågningar är inte synliga för storbankerna eller större låneinstitut. Istället är det bara andra långivare som använder sig av samma kreditupplysningsföretag som kan se att du ansökt om lån. På så sätt kommer ditt jullån utan UC inte att påverka dina framtida chanser att bli beviljad större lån så som privatlån och bolån.

En annan fördel med att låna utan UC under jul och nyår är att även du med sämre kreditvärdighet har möjlighet att bli beviljad ett jullån. Kreditgivare som erbjuder lån utan UC accepterar vanligtvis låntagare med både en och flera betalningsanmärkningar.

Frågor & svar om jullån

aosbackground

Finns det lån som betalas ut på julafton?

Vilka lån kan jag ta under jul och nyår?

När får jag pengarna till jul?

Vad kan jag låna till under jul och nyår?

Vilka långivare har öppet under julafton?

Vad kostar det att låna till jul?

Kostnad för att låna pengar till jul

De lån som betalas ut under jul och nyår är främst högkostnadskrediter i form av snabblån och kreditlån. Innan du ansöker om en högkostnadskredit i jul bör du vara medveten om lånets kostnader. Att ta ett snabblån är nämligen betydligt mycket mer kostsamt än ett vanligt privatlån. Det ska dock nämnas att du för den höga kostnaden får möjlighet att låna under dagar som inga andra långivare beviljar lån. Vidare betalas lånet ut väldigt snabbt vilket i många fall kan vara nödvändigt för den som står tomhänt inför julhelgen. Snabblån är dessutom lätta lån att få vilket gör att det för vissa människor inte finns några andra alternativ – trots den höga kostnaden.

När du tar en högkostnadskredit så får du räkna med en nominell ränta som ligger runt 39%. Jämför detta med räntan på vanliga blancolån som ofta ligger mellan 2,95-29,95%. Utöver nominell ränta tillkommer det vanligtvis dyra kostnader så som startavgift, aviavgifter och administrationsavgift. Ansöker du om en kontokredit så kan du även få komma att betala uttagsavgift. Tillsammans utgör dessa avgifter och den nominella räntan en effektiv ränta som kan uppgå till flera hundra procent. Med anledning av detta bör lånandet vara ett genomtänkt beslut. Du bör även vara säker på att du har möjlighet att återbetala jullånet inom de kommande månaderna. Annars riskerar du att drabbas av ytterligare avgifter.