Undrar du vad bankerna och låneinstituten ser när dom tar en kreditupplysning på dig? I sånna fall kan du förekomma och beställa en kreditupplysning på dig själv. Genom att göra så får du tillgång till all den information som kreditupplysningsföretaget delar med sig av till långivarna. När du lånar pengar är det ofrånkomligt att en kreditupplysning tas på dig. Detta gäller oavsett om du ansöker om ett lån utan UC eller ett större privatlån. Långivarna måste enligt lag inhämta en kreditupplysning i samband med att de får in en låneansökan. Genom att ta en kreditupplysning får långivaren information som rör din ekonomi. Information som sedan ligger till grund för om du ska beviljas ett lån eller inte.

Beställa en kreditupplysning på sig själv

Att beställa en kreditupplysning på sig själv kostar 0-29 kr beroende på vilket företag du vänder dig till. Det medför inga konsekvenser för din kreditvärdighet. Detta till skillnad mot om du exempelvis ansöker om ett lån där långivaren tar en UC på dig. Då kommer du automatiskt få en förfrågan i ditt UC-register och ju fler förfrågningar du samlar på dig desto sämre kreditscore får du. En sämre kreditvärdighet gör det svårare att bli beviljad lån till låg ränta och kan bidra till att du får svårt att få lån. Men detta är alltså inget du behöver oroa dig för när du gör en kreditupplysning på dig själv.

Egen kreditupplysning hos UC

Du kan beställa en kreditupplysning på dig själv från de tre största aktörerna på marknaden. Det handlar om UC, Bisnode och Creditsafe. UC är det mest kända kreditupplysningsföretaget och bolaget ägdes tidigare av de svenska storbankerna. Med anledning av detta så används alltid UC om du ansöker om lån hos en större bank så som SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea eller Danske Bank. Detsamma gäller om du ansöker om lån via en låneförmedlare eller hos ett större låneinstitut.

Att göra en kreditupplysning på sig själv hos UC kostar 29 kr. Tjänsten heter ”Min Upplysning” och ger dig tillgång till din fullständiga kreditupplysning där bland annat uppdaterade inkomstuppgifter och aktuella krediter är synliga. Beställer du tjänsten så får du tillgång till din egen kreditupplysning hos UC under två dygn. Därefter måste du göra en ny beställning om du vill få tillgång till uppgifterna igen.

Min Upplysning hos Bisnode

Bisnode är ett vanligt förekommande kreditupplysningsföretag när det gäller billiga snabblån och korttidslån. När långivare gör en kreditupplysning på dig hos Bisnode så syns inte detta hos UC. Således påverkar inte lån med Bisnode din kreditscore på samma sätt som ett vanligt blancolån gör. Vill du se vilka uppgifter som finns samlade om dig hos Bisnode så kan du använda dig av tjänsten Min Upplysning som återfinns på www.minupplysning.se.

Min Upplysning från Bisnode är en gratis tjänst och du kan göra en kreditupplysning på dig själv hur många gånger som helst utan att det påverkar din kreditvärdighet. Gratistjänsten från Bisnode ger dig en samlad bild av din kreditprofil. Bland annat kan du se vilken inkomstinformation långivaren får om dig samt om det ligger några betalningsanmärkningar kvar.

egen kreditupplysning
Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du se vilken information långivarna får tillgång till när du ansöker om lån

Min kreditupplysning hos Creditsafe

Bland de lån utan UC som erbjuds på marknaden så är lån med Creditsafe vanligt förekommande. Vill du se vad långivare som använder sig av Creditsafe får för information om dig så kan du göra en egen kreditupplysning hos Creditsafe. Med Creditsafe’s kostnadsfria tjänst ”Min kreditupplysning online” får du tillgång till ditt eget registerutdrag hos Credtisafe. Där kan du bland annat se vilka uppgifter som finns registrerade om dig gällande taxerad inkomst, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och bolagsengagemang. Du får även se din aktuella kreditrating vilket ger dig en indikation om dina chanser att bli beviljad kreditlån och SMS-lån.

Allmänt om kreditupplysningar

Syftet med kreditupplysningar är att företag, banker och låneinstitut ska kunna få en samlad bild av en privatperson eller ett företags ekonomi. Detta för att kunna ta affärsmässigt hållbara beslut men även för att värna om de rättigheter som du som konsument har. När det gäller långivare så används kreditupplysningen i syfte att ta reda på om en potentiell låntagare har den ekonomi som krävs för att kunna betala tillbaks ett lån eller en onlinekredit. Genom att ta en kreditupplysning på dig får långivare bland annat tillgång till information så som:

  • Person- och adressuppgifter
  • Taxerad förvärvsinkomst
  • Fastighetsinnehav
  • Kreditförfrågningar
  • Aktiva skulder och krediter
  • Civilstatus
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo

Genom att få tillgång till dessa uppgifter kan långivaren göra en samlad bedömning av låntagarens chanser att kunna återbetala ett lån. En kreditupplysning kan även tas i samband med att du tecknar ett abonnemang eller ska hyra en lägenhet. Det ska dock understrykas att det måste finnas ett giltigt skäl för att en kreditupplysning ska tas på dig.

Tid som uppgifter finns kvar i UC

En kreditupplysning är inget statiskt dokument. Istället är det ett dokument som ändras löpande i takt med att vissa uppgifter uppdateras. När det gäller information om betalningsanmärkningar så finns denna kvar i tre år från det att anmärkningen uppstod. Information om skuldsanering finns kvar i registret hos UC i fem år. Förfrågningar som registreras hos UC finns kvar i din kreditupplysning under ett år.