Har du svårt att få lån så är du långt ifrån ensam. Att man har svårt att få lån innebär dock inte att det är omöjligt att få lån. Må hända har du bara inte vänt dig till rätt kreditinstitut ännu. De vanligaste anledningarna till att man har svårt att få lån är en låg kreditvärdighet, en ung ålder eller skulder hos Kronofogden. Din ålder kan du såklart inte göra något åt men resterande faktorer har man faktiskt chans att påverka. Känner du att du inte har tid eller möjlighet att göra detta så kan du istället direkt ansöka om lån hos en långivare med lägre krav. Det finns åtskilliga sådana långivare och du kan bland annat se över vår lista över lån utan UC. Långivare som erbjuder lån utan UC ställer nämligen lägre krav än om du vänder dig till ett låneinstitut som erbjuder vanliga privatlån. Du har därmed möjlighet att låna trots låg kreditvärdighet.

Det enklaste sättet att låna pengar för dig med låg kreditvärdighet är att ansöka om ett smslån. Anledningarna till att kraven inte är så strikta för just dessa lån är att beloppen vanligtvis inte är så stora. När du tar ett smslån så kan du som mest låna 50 000 kr. Dock är detta främst förbehållet återkommande kunder. Som ny kund är det inte ovanligt att du max kan låna 25 000 kr. Innan du lånar bör du vara medveten om att återbetalningstiden är kort. Det är därför viktigt att du redan från början vet med dig att du kommer klara av den snabba återbetalningstakten. Kan du inte betala tillbaks lånet i tid riskerar du att åka på betalningsanmärkningar vilket kommer öka dina svårigheter att få låna pengar. Vidare finns det få billiga snabblån så du bör alltid vara medveten om kostnaden för lånet innan du ansöker.

Låna med låg kreditvärdighet

 • Lånebelopp: 1 000 kr - 40 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Ferratum
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 54,04%
Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 1 000 kr - 30 000 kr
 • Löptid: 5 mån - 75 mån
 • Läs mer om Northmill
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 9,22-32,74%
Vid kredit om 25 000 kr till 13,9 % årsränta (rörlig) under fem år med 60 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir månadsbeloppet 604 kr (totalt 36 237 kr) och den effektiva räntan 16,88 %.
 • Lånebelopp: 2 000 kr - 70 000 kr
 • Löptid: 1 mån - 12 mån
 • Läs mer om Lumify
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 395 kr
 • Effektiv ränta: 12,87-236,50%
Kredit om 5 000 kr med 39,5 % ränta och återbetalningstid på 6 månader (med 6 återbetalningar på 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 50 000 kr
 • Löptid: 12 mån - 120 mån
 • Läs mer om Extralånet
 • Utan UC: Ja
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 31,82%
Räkneexempel: 30 000 kr i annuitetslån på 4 år med 27,95% nominell ränta, 31,82% effektiv ränta, kostar 1 045 kr/mån (48 ggr). Att återbetala: 50 160 kr inkl. alla avgifter.

Orsaker till att det är svårt att få lån

Det finns olika anledningar till varför det kan kännas svårt att få lån. Men det finns faktiskt möjligheter att få lån när alla säger nej. Ofta är det i praktiken inte så att alla banker och långivare säger nej. Istället blir upplevelsen sådan när man ansökt om lån hos ett flertal banker och fått många nekande besked. Nedan går vi igenom vanliga orsaker till att det är svårt att få lån. Många av dessa orsaker är möjliga att lösa så att det framöver ska bli enklare för dig att få ett positivt lånebesked.

Du är 18 år gammal

Om du är 18 år gammal så kan det hända att du blivit nekad ett lån på grund av din ålder. Trots att man är myndig är det alltså inte en självklarhet att få låna pengar. Istället är det vanligt att många smslån och privatlån enbart kan tecknas av personer som fyllt 20 år. Är det enbart åldern som gör det svårt för dig att få lån så kan du enkelt hitta lån för 18-åringar här. Det finns nämligen flertalet långivare som accepterar låntagare som är 18 år. Kanske har du bara vänt dig till fel långivare tidigare. Om du är ute efter ett bolån så behöver du inte oroa dig för din ålder då de flesta banker accepterar låntagare som är 18 år om dessa har en säkerhet i form av en bostad. Har du motsatt problem och försökt ta snabblån som pensionär så kan det vara din ålder i kombination med en låg pension som gjort att du blivit nekad lån.

Låg- eller obefintlig inkomst

Om det är en låg- eller obefintlig inkomst som gör att det är svårt att få lån för dig så kan ett smslån vara ett bra alternativ. När det gäller vanliga privatlån utan säkerhet är dessa nämligen svåra att få om man inte kan uppvisa någon form av inkomst. Sms-lånebolag däremot ställer inte särskilt höga krav på årsinkomst. Fast inkomst är vanligtvis inte heller ett krav så som det i princip alltid är när man ansöker om större privatlån. När det gäller snabblån är möjligheterna med andra ord desto större att låna utan fast inkomst.

Om du tidigare dragits med en låg inkomst men nu fått högre lön så kan det vara en god idé att avvakta lite med att ansöka om lån. Det är nämligen inte säkert att dina nya taxeringsuppgifter inkommit till UC. Uppgifter om taxerad inkomst uppdateras fem gånger per år av UC. Uppgifterna som uppdateras hämtas från Skatteverket men eftersom du enbart deklarerar en gång om året så uppdateras dina egna uppgifter enbart i samband med detta. Det kan därför ta ett tag innan dina nya inkomstuppgifter kommer in och dina möjligheter att teckna ett vanligt privatlån utan säkerhet ökar.

Betalningsanmärkningar

Att inneha betalningsanmärkningar är något som drar ned ens kreditvärdighet betydligt. Många av de större bankerna i Sverige är väldigt konsekventa i sin syn på betalningsanmärkningar. Således bör du inte vända dig till en av de svenska storbankerna och ansöka om lån om du har betalningsanmärkningar. Istället är det bättre att vända dig till en låneförmedlare som samarbetar med flera olika banker och långivare. Då är chansen större att hitta ett låneinstitut som även accepterar låntagare med anmärkningar. Om du vet med dig att det ändå kommer bli svårt att få ett privatlån beviljad så kan du ansöka om ett snabblån istället. Se över vår lista över långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Dessa lånebolag accepterar inte sällan upp till sex betalningsanmärkningar vilket ökar dina chanser att få lån.

Aktiva skulder hos Kronofogden

Har du aktiva skulder hos Kronofogden blir det desto svårare att få en låneansökan beviljad. Vi rekommenderar dig då att istället ansöka om skuldfinansiering eller skuldsanering. Ett annat alternativ är att ta ett pantlån genom att pantsätta någon värdesak du har hemma. Se bara till att inte pantsätta något med stort affektionsvärde då det alltid finns en risk att man inte kommer ha råd att hämta ut värdesaken igen.

Svårt att få lån
aosbackground

Öka dina chanser med högre kreditscore

Samtliga saker vi tagit upp här är faktorer som påverkar din kreditvärdighet och således också ditt kreditscore. Ditt kreditscore blir synligt för långivare i samband med att en kreditupplysning inhämtas. Olika kreditupplysningsföretag har olika typer av kreditscore. Trots detta så grundar sig de flesta kreditbetyg på samma saker. Det handlar då bland annat om inkomster, kreditengagemang, förfrågningar, betalningsanmärkningar och skuldsaldo. För att öka dina chanser att få ett lån bör du med andra ord fokusera på att få ett högre kreditscore. Detta genom att förändra din ekonomiska situation och förhållandet mellan inkomster och skulder.

Ett enkelt sätt att förbättra sitt kreditscore är att inte samla på sig mer förfrågningar än nödvändigt. Detta gör du genom att inte ansöka om lån hos långivare som använder sig av UC. Undviker du detta så kommer inga nya förfrågningar att registreras och du kan inom en snar framtid få bort samtliga förfrågningar som finns registrerade. En förfrågan är nämligen bara synlig i din UC i ett år. Har du gamla betalningsanmärkningar och ser till att inte dra på dig nya sådana så behöver du vänta i max tre år innan samtliga betalningsanmärkningar försvinner från ditt register. Även detta är något som kommer ses mycket positivt av långivare och som kommer öka dina chanser att bli beviljad ett lån.

Att få lån när alla säger nej

Om du upplever att alla banker och långivare du vänder dig till för att få lån säger nej så har vi ytterligare några tips. Bland annat brukar det vara lättare att få lån om man har en medsökande. Detta innebär att du ansöker om lån tillsammans med någon annan. Denna medsökande kan exempelvis vara en sambo eller en förälder. Tänk bara på att den du ansöker om lån med bör ha en god kreditvärdighet. Annars kommer det inte att göra någon nytta även om ni är två som ansöker. Med en medsökande ökar möjligheterna att bli beviljad lån då banken tar en lägre kreditrisk. Detta genom att ni har två inkomster och är två som kan hjälpas åt att betala. Med andra ord anser banken att det finns en större möjlighet att få tillbaks de utlånade pengarna. Detta inte bara ökar chanserna att få ett lån utan kan även bidra till en lägre ränta och bättre villkor.

Ett annat tips är att använda sig av en låneförmedlare som samarbetar med 20-30 olika banker och långivare. Det är större chans att bli beviljad ett lån när din ansökan skickas ut till 30 olika banker än om du enbart vänder dig till en specifik långivare.