Betalningsanmärkningar och betalningsföreläggande

Betalningsanmärkningar

Inom lånebranschen talas det ofta om betalningsanmärkningar och möjlighet att få lån trots en betalningsanmärkning. Det är inte svårt att se att det råder vissa oklarheter kring begreppet samt vem som faktiskt utfärdar en betalningsanmärkning. En annan relevant term i sammanhanget är betalningsföreläggande. Detta är något som den som vill ha betalt för något kan ansöka om. Ett betalningsföreläggande ansöker man om hos Kronofogden. Accepterar inte den som är ämnad att betala för varan eller tjänsten så kommer föreläggandet att resultera i ett utslag. Därefter är det Kronofogden som jobbar med att driva in skulden. 

Detta händer när du inte betalar i tid

En betalningsanmärkning innebär att en person inte betalat ett krav eller en faktura i tid. Innan betalningsanmärkningen träder i kraft kommer personen att mottaga påminnelser och inkassokrav. Detta sker efter att en leverantör inte fått in betalning för varan eller tjänsten. Det är helt naturligt att glömma saker eller att råka missa en betalning. Men nedkommer det en påminnelse så ska du snabbt agera och betala räkningen som du missat. Påminnelsen kostar inte bara pengar utan kan också innebära början på en skuldsättning som innebär att du kan få svårt att låna pengar eller hyra en bostad i framtiden. Betalar du inte fakturan trots påminnelser så kommer denna att gå till inkasso.

Processen steg för steg
  1. Du får hem en påminnelse
  2. Ytterligare en påminnelse skickas
  3. Ärendet går till inkasso
  4. Ett betalningsföreläggande görs
  5. Du hamnar hos Kronofogden

Om inkassobolaget inte lyckas med att driva in skulden så kommer de gå vidare och ansöka om ett betalningsföreläggande. Om du fortfarande inte betalar din skuld så hamnar du i Kronofogdens register. Detta medför stora konsekvenser och den som har en prick hos Kronofogden kan räkna med att ha kvar denna i tre år trots att skulden drivits in.

Betalningsanmärkningar registreras hos UC

Anmärkning i UC

Om du inte gör något för att hindra att skulden går till Kronofogden så kommer du att få en betalningsanmärkning. Eftersom Kronofogdens register är öppet så kan vem som helst som begär ut uppgifter få vetskap om din anmärkning. Vidare kommer din betalningsanmärkning att synas på samtliga kreditupplysningar som görs på dig. Detta oavsett aktören i fråga begär ut kreditupplysningen från UC eller ett annat kreditupplysningsföretag så som Creditsafe eller Safenode.

Eftersom de flesta långivare och banker inhämtar en kreditupplysning när du ansöker om lån så kan en anmärkning i denna försvåra dina möjligheter att bli beviljad lån. Det finns dock även kreditinstitut och långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Utöver möjligheten att få lån kan personer med betalningsanmärkningar även få svårt att hyra lägenheter, teckna abonnemang eller köpa saker på kredit. Därför ska man till varje pris undvika att få en anmärkning på sig.

Skulden växer sig större

Om du inte betalar din räkning i tid så kan du räkna med att skulden du har snabbt kommer att växa sig större. Därmed är det av största vikt att betala sin faktura innan förfallodatum. Har du inga likvida pengar kan det vara värt att fråga en nära anhörig eller en vän om ett mikrolån tills din ekonomiska situation har löst sig. Har du inte möjlighet till detta så är ett annat tips att ringa företaget som ställt ut fakturan och be om uppskov. Gör du inte detta kommer du nämligen att få en påminnelse hemskickad och utöver själva grundskulden kommer du då att få betala 60 kr extra. Utöver avgiften läggs minst 8% dröjsmålsränta på din ursprungsskuld. Går ärendet sedan vidare till inkasso så debiteras du även en inkassoavgift på upp till 180kr.

När ärendet senare går vidare till Kronofogden så tillkommer ingen kostnad. Däremot kommer dröjsmålsräntan att ticka för varje dag som går. Om du inte opponerar dig mot betalningsföreläggandet men inte heller betalar så kan Kronofogden komma att göra en utmätning. Detta innebär att Kronofogden har rätt att ta din egendom i anspråk. Om du har många betalningsanmärkningar eller ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så kan du ansöka om skuldfinansiering eller skuldsanering. Ett finansbolag som erbjuder skuldhjälp via det så kallade omstartslånet är Nystart Finans. I övrigt har du med ett aktivt skuldsaldo inte möjlighet att få ett lån så tillvida du inte väljer att ta ett pantlån.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Vi rekommenderar ingen att låna pengar om man har en betalningsanmärkning. Risken är att man samlar på sig fler anmärkningar och skuldsätter sig än mer. Lån för skuldsatta är inte lätta att hitta. Om du trots detta känner att ett lån skulle lösa din ekonomiska situation så finns det långivare som accepterar anmärkningar. Exempel på sådana kreditgivare är ViaConto, Monetti och Ferratum. Dock ska dessa betalningsanmärkningar inte gärna vara nyare än sex månader.

När du lånar pengar från kreditgivare som accepterar betalningsanmärkningar så kan du inte förvänta dig den lägsta räntan. Långivare utgår ofta ifrån en kreditupplysning när de sätter ränta och villkor. Visar det sig då att du inte skött tidigare betalningar så tar långivaren en kreditrisk när de lånar ut pengar till dig. Denna risken kostar i form av högre ränta och sämre villkor. Det kan också hända att du bara blir beviljad lån upp till en viss summa vilket är förståeligt då långivarna såklart inte vill låna ut pengar som dom inte kan vara säkra på att få tillbaks