Att låna pengar som skuldsatt är inget vi rekommenderar. Men ibland kan det uppstå situationer som gör att man inte har något annat val än att ta ett lån. Dessutom kan riktade lån för skuldsatta fungera som en bra lösning för den som har skulder hos flera olika kreditbolag. Sådana lån omnämns ofta som samlingslån, hopbakslån eller omstartslån. Ett omstartslån är främst till för den som behöver lösa skulder hos Kronofogden med lån. Medan ett samlingslån har som syfte att samla mindre lån och krediter i ett enda större lån. Detta för att få ner lånekostnaderna och få bättre lånevillkor. Vilket lån för skuldsatta som lämpar sig för just dig beror därför på hur din ekonomiska situation ser ut.

Om du inte är ute efter skuldfinansiering utan bara behöver låna trots befintliga skulder så hänvisar vi dig till lånebolagen som finns listade nedan. Hos dessa låneinstitut och låneförmedlare kan du ansöka om ett samlingslån. Det går helt enkelt ut på att du samlar alla dina skulder hos en och samma långivare. Dessa typer av lån för skuldsatta har ofta bättre lånevillkor än exempelvis SMS lån och lån utan UC. På så sätt kan du sänka dina räntekostnader och slippa dyra avgifter. Dessutom accepterar många av långivarna betalningsanmärkningar och många förfrågningar hos UC. Detta gör att även du som är skuldsatt och har en sämre kreditvärdighet har möjlighet att få ett lån beviljat.

 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Freedom Finance
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-29,40%
Räntan sätts individuellt och ligger på mellan 2,95–26,05% vilket ger en effektiv ränta mellan 2,99-29,40% Lånar du 180 000 kr med en löptid på 10 år och får en rörlig ränta på 5,95% så blir den effektiva räntan 6,11%. Detta förutsatt att inga startavgifter eller aviavgifter tas ut. Totalt att betala blir 239 262 kr medan den månatliga kostnaden blir 1994 kr (120 avbetalningar).
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 20 år
 • Läs mer om Zmarta
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 3,30–30,40%
Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22 %, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.
 • Lånebelopp: 10 000 kr - 500 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Lendo
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: fr.0 kr
 • Effektiv ränta: 2,95-29,95%
Annuitetslån på 600 000kr med 5,42% nominell ränta och löptid 12 år ger en effektiv årsränta på 5,56%. Totalt belopp att återbetala 817 408kr(5677kr/mån) med 144 avbetalningar. Räntan sätts individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Axo Finans
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 495 kr
 • Effektiv ränta: 2,95-26%
Individuell räntesättning hos samarbetspartners. Annuitetslån 150 000 kr på 12 år (144 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,18% per 2021-01-29. Totalt att betala 175 311 kr. Månadskostnad: 1 457kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 599 998 kr
 • Löptid: 1 år - 20 år
 • Läs mer om Enklare
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 0 kr
 • Effektiv ränta: 2,99-87,09%
Annuitetslån på 500 000 kr med löptid 15 år, rörlig ränta 5.95%, uppläggskostnad 0 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 6.11%. Totalt belopp att återbetala 757 042 kr (180 avbetalningar). Räntekostnad 257 042 kr. Individuell ränta varierar från 2.95 - 39% med effektiv ränta från 2.99-87.09%.
 • Lånebelopp: 5 000 kr - 600 000 kr
 • Löptid: 1 år - 15 år
 • Läs mer om Förenade Lån
 • Utan UC: Nej
 • Startavgift: 495 kr
 • Effektiv ränta: 2,95-26%
Räntan är rörlig och sätts individuellt mellan 2,95%-26%. Annuitetslån 150 000 kr på 12 år (144 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,18% per 2021-01-29. Totalt att betala 175 311 kr. Månadskostnad: 1 457kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Olika lån för dig som är skuldsatt

Det finns olika lån för skuldsatta och vilket lån som lämpar sig bäst för just dig beror på hur din situation ser ut. Nedan går vi kortfattat igenom de olika lösningar som finns för dig som är skuldsatt. Vår förhoppning är att du ska kunna hitta ett lån som hjälper dig lösa din situation. Om ytterligare ett lån förvärrar din ekonomiska situation så avråder vi dig helt från att låna.

Samlingslån

Om du har många smålån, onlinekrediter och avbetalningar så lämpar sig ett samlingslån. Då kan du låna en större summa pengar för att betala av alla dina befintliga skulder. Du slipper då betala dyra avgifter till flera olika kreditbolag. Dessutom är chansen stor att du får en betydligt lägre ränta på ditt samlingslån än räntan du har på dina befintliga krediter. På så sätt kan du sänka din månadskostnad och snabbare betala av dina skulder. Genom att samla alla lån och krediter i ett större hopbakslån blir det dessutom enklare för dig att hålla koll på din totala skuld. Du riskerar heller inte att missa en avbetalning på samma sätt som du gör när du har flera olika avier att hålla reda på.

Omstartslån

Om du har aktiva skulder hos Kronofogden så kommer du inte att bli beviljad ett samlingslån hos ett vanligt låneinstitut. Inte heller internetlån eller lån med låg kreditvärdighet går att få med aktiva skulder hos Kronofogden. Så även om det finns SMS lån som beviljar alla så gäller detta ej dig med aktiva skulder. Istället är det ett omstartslån du får ansöka om för att reda upp din ekonomiska situation. Omstartslån eller skuldfinansiering erbjuds av bland annat Svea och Nystart Finans. Även här handlar det om att du samlar alla dina dyra skulder och smålån i ett enda lån. Under processen får du en personlig handläggare som grundligt går igenom din ekonomiska situation. Handläggaren kontaktar även dina kreditgivare för att lösa dina skulder på bästa sätt. Du får sedan en rimlig avbetalningsplan som gör att du har förutsättningar att återfå kontrollen över din ekonomi.

Lån utan UC

Om du är skuldsatt men inte hamnat hos Kronofogden så har du chans att bli beviljad ett SMS lån. Detta då långivare som erbjuder dessa lån ställer relativt låga krav på den som lånar. SMS lån eller lån utan UC är ett mindre lån med kort återbetalningstid. Lån utan UC går att få beviljade trots befintliga skulder. Det finns dessutom många långivare som accepterar flera betalningsanmärkningar och många förfrågningar hos UC. När du tar ett sådant här lån så får du inte heller någon förfrågan i ditt register hos UC. På så sätt kommer inte din kreditvärdighet att påverkas ytterligare av ett sådant lån. Däremot är lån utan UC förknippade med hög ränta och dyra avgifter vilket kan försvåra din ekonomiska situation ytterligare.

Lån för skuldsatta
Det finns olika lösningar för den som vill ta ett lån och är skuldsatt

Att vara skuldsatt och låna genom pantsättning

Ett annat alternativ för dig som behöver låna pengar som skuldsatt är att pantsätta dina ägodelar. Vid pantsättning är det ingen som ser över din kredithistorik och heller ingen som bryr sig om befintliga skulder. Pantsättning av ägodelar sker via pantbanken antingen fysiskt eller digitalt. Det finns flera olika pantbanker i Sverige och vill du inte ge dig ut så kan du använda dig av en digital pantbank så som Sefina. Att ta ett pantlån innebär att du lämnar en säkerhet i form av en ägodel eller ett värdefullt föremål när du lånar. För denna ägodel får du låna en summa pengar som motsvarar föremålets värde. För att föremålet ska förbli i din ägo måste du löpande betala ränta för pengarna som du lånar.

Om du inte har någon möjlighet att betala den ränta och de avgifter som pantbanken kräver så tas föremålet ifrån dig. Om du är osäker på huruvida du kommer kunna betala pantlånet eller ej så bör du ej pantsätta ett föremål med affektivt värde. Risken finns ju trots allt att du inte kommer att få tillbaks ditt föremål.

Frågor & svar om lån för skuldsatta

aosbackground

Kan jag få en låneansökan beviljad med aktiva skulder hos Kronofogden?

Är det möjligt att låna pengar som skuldsatt?

Vad kostar det att låna när man har skulder?

Kan jag låna trots skuldsättning och betalningsanmärkningar?

Vilka krav ställs för lån för skuldsatta?

Så ansöker du om lån för skuldsatta

Innan du ansöker om ett lån för skuldsatta bör du se över din ekonomiska situation och sammanställa den totala skuldbörden. Därefter vet du hur stort lånebehovet är och det blir lättare för dig att göra en låneansökan. Har du aktiva skulder hos Kronofogden så är det ett omstartslån som gäller. I övrigt bör du ansöka om ett samlingslån. Det bästa sättet att göra detta på är att vända dig till en låneförmedlare så som Zmarta eller Lendo. När du använder dig av en låneförmedlare så får flera olika kreditgivare konkurrera om att ha dig som låntagare.

När du väl valt en låneförmedlare eller ett låneinstitut så är det dags att göra en låneansökan. Detta går till på precis samma sätt för skuldsatta som för alla andra. Låneansökan sker helt digitalt vilket innebär att du kan ansöka om ett lån för skuldsatta via din mobil eller din dator. Du fyller bara i önskad lånesumma samt hur lång återbetalningstid du vill att lånet ska ha. Därefter får du fylla i person- och kontaktuppgifter och identifiera dig med BankID. Sedan behöver du bara komplettera din ansökan genom att svara på några korta frågor om din ekonomi.

Efter att du skickat in din låneansökan till kreditgivaren får du ofta svar direkt. Blir du beviljad lånet kan du signera lånehandlingar digitalt. Därefter tar det runt 3-5 dagar innan ditt lån för skuldsatta betalas ut till ditt angivna bankkonto.