Har du blivit nekad lån och undrar nu vad det kan bero på? Faktum är att det kan finnas många orsaker till varför man får avslag på sin låneansökan. Ibland kan det helt enkelt handla om att man råkat fylla i fel uppgifter i ansökan. Men i det flesta fall så är det en försvagad kreditvärdighet som är det grundläggande problemet. I denna artikel går vi igenom de olika orsakerna till varför du blir nekad lån. Vi ger dig även tips på hur du undviker att få avslag på din låneansökan.

Vanliga orsaker

När du gör en låneansökan online bör du inte ha för bråttom. Det är viktigt att du är noga med att uppge korrekta uppgifter om dig själv och din ekonomi. Långivaren kommer nämligen att inhämta en kreditupplysning på dig i samband med ansökan. Då gäller det att det uppgifter som du uppgivit i låneansökan stämmer överens med den information som finns på dig i kreditupplysningen. Detta gäller oavsett om du tar ett lån med kreditupplysning från UC eller om du ansöker om ett lån utan UC. Stämmer inte uppgifterna som du uppgivit så finns det stor risk att du blir nekad lån och därmed får din låneansökan avslagen. Detta gäller även för SMS-lån som beviljar alla så se till att verkligen ta dig tid när du fyller i din låneansökan. Är du osäker på vilka uppgifter som finns hos UC eller andra kreditupplysningsföretag så kan du ta en kreditupplysning på dig själv innan du gör din ansökan.

Den allra vanligaste orsaken till att du blir nekad lån är en för svag kreditvärdighet. Detta innebär att långivaren inte anser att du har den återbetalningsförmåga som krävs för att återbetala lånet i tid. En låg kreditvärdighet kan exempelvis orsakas av en eller flera betalningsanmärkningar. Det finns dock SMS-lån med betalningsanmärkningar så se till att vänd dig till rätt långivare om du inte vill riskera att bli nekad lån på grund av dina anmärkningar.

Nekad lån på grund av låg kreditvärdighet

En låg kreditvärdighet behöver inte endast orsakas av betalningsanmärkningar. Du kan även drabbas av en dålig kreditvärdighet på grund av en låg inkomst. I många fall handlar det om kombinationen av låg inkomst och många öppna krediter. Har du en låg inkomst i förhållande till dina skulder så är risken stor att du kommer att få din låneansökan avslagen. Har du haft svårt att få lån tidigare på grund av denna anledning så bör du därför rikta in dig på långivare som är öppna för att bevilja lån trots låg kreditvärdighet.

Slutligen så kan en försämrad kreditvärdighet bero på att du samlat på dig många förfrågningar och därför blir nekad lån. Många UC-förfrågningar ses som ett tecken på en dålig återbetalningsförmåga. Av denna anledning är det många som väljer att ansöka om lån utan UC. Det handlar bland annat om lån med Bisnode där en låneansökan inte ger någon förfrågan hos UC. Det går att bli beviljad lån trots många UC-förfrågningar men risken är stor att du får en sämre ränta på ditt lån.

Långivarens riskbedömning

Huruvida du blir nekad lån eller inte handlar helt enkelt om långivarens riskbedömning. Kreditbolag, banker och andra långivare använder sig allt mer av automatiserade system i samband med riskbedömningen. Detta genom tjänster från exempelvis Kreditz och Instantor.

Riskbedömningen sker i linje med de lagar och regler som gäller för ansvarsfull utlåning. Dessa regler finns till för att skydda dig som konsument och för att individer som inte har råd att betala tillbaks en skuld inte heller ska beviljas ett lån.

nekad lån
Att bli nekad lån är aldrig roligt. Men det finns enkla sätt att undvika att få sin låneansökan avslagen.

Minimera risken för att få låneansökan avslagen

För att undvika att få din låneansökan avslagen bör du först och främst se till att du fyller i alla uppgifter korrekt. Det är även viktigt att du kan identifiera dig med BankID eller annan godkänd e-legitimation. Har du betalningsanmärkningar så bör du först jämföra lån för att se vilka långivare som accepterar detta. Idag är det möjligt att få många olika lån beviljade trots en eller flera anmärkningar. Förr var det nästan bara SMS-lån som gällde för den som hade en betalningsanmärkning. Men idag finns det även större lån utan säkerhet som man kan få beviljade trots anmärkningar.

Har du många befintliga små korttidslån och krediter så kan det löna sig att samla allt i ett hopbakslån. Du kan då betala av dina lån snabbare genom att du kommer ner i ränta och avgifter vilket i sin tur gör att din inkomst blir högre i förhållande till dina skulder. Detta kommer minska risken att du blir nekad lån.